Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Προσεισμικός έλεγχος στα Υφαντήρια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Παραδίδεται στο τέλος του χρόνου η στατική μελέτη που ανατέθηκε από τον Δήμο

Ενίσχυση του φέροντος οργανισμού με νέο οπλισμό θα απαιτηθεί για το σχολικό συγκρότημα των Υφαντηρίων, όπως δείχνει η στατική μελέτη που εκπονείται από την εταιρεία “IDRAS” (Innovative & Dynamic Risk Assessment Strategies), που ανέλαβε να προχωρήσει στον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων με εντολή του Δήμου. 

Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη μετά από επιτόπια αυτοψία κλιμακίου στελεχών της εταιρείας και θα παραδοθεί στο τέλος του χρόνου. Η μελέτη συντάσσεται με πρωτοποριακές μεθόδους, οι οποίες εφαρμόζονται στην Αμερική, με σκοπό την ανάλυση και βελτιστοποίηση της ανθεκτικότητας των σχολικών κτιρίων με τη χρήση αισθητήρων και προχωρημένων υπολογιστικών τεχνικών προσομοίωσης. Στόχος του Δήμου είναι να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για την αντισεισμική θωράκιση όχι μόνο των σχολείων, αλλά και άλλων δημόσιων και δημοτικών κτιρίων για την δημόσια ασφάλεια.

“Γερασμένα” σχολεία

Πρόσφατα συμβάντα σεισμών ανέδειξαν την αναγκαιότητα για πιο ανθεκτικές κατασκευές. Επιπλέον, σε όλο και μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρούνται αστοχίες έως και καταρρεύσεις κτιρίων υπό συμβατικές δράσεις, λόγω φθοράς από τον χρόνο, καθώς ο υφιστάμενος πλούτος κτιρίων και έργων υποδομής έχουν κατασκευαστεί με χαμηλότερης ποιότητας και γηρασμένα πλέον υλικά και τεχνολογίες δόμησης, ή/και έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο συμβατικό χρόνο ζωής τους. Η ασφάλεια των κατασκευών (π.χ. νοσοκομεία, σχολεία, δημόσια κτίρια) και των χρηστών τους σε περίπτωση ακραίων (σεισμός) αλλά και συνήθων δράσεων (γήρανση, περιβαλλοντική έκθεση) είναι μείζονος σημασίας κι αυτή είναι μια κοινή διαπίστωση στη Λέσβο εδώ και πολλά χρόνια.

Σε μια προσπάθεια πρόληψης και θωράκισης των σχολείων έναντι του σεισμού, ο Δήμος Μυτιλήνης από την αρχή της χρονιάς ήρθε σε συνεργασία με την εταιρεία “IDRAS”, η οποία συνεργάζεται με τον κ. Χρήστο Ζέρη, Ph.D. (Καθηγητή ΕΜΠ – Διευθυντή του Εργαστηρίου Οπλισμένου Σκυροδέματος), τον κ. Ανδρέα Σταυρίδη, Ph.D. (Αναπληρωτή Καθηγητή – University at Buffalo, NY, USA) και τον κ. Αλέξανδρο Νικέλλη, Ph.D. (Structural and Earthquake Engineer – University at Buffalo, NY, USA), για να αναλάβει τον προσεισμικό έλεγχο και να ποσοστικοποιήσει την επικινδυνότητα στο σχολικό συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου, του 4ου Λυκείου και του ΕΕΕΕΚ έναντι γήρανσης, περιβαλλοντικής έκθεσης και σεισμών. 

Η εταιρεία προχώρησε σε μετρήσεις στο πεδίο, με σύγχρονα όργανα και παράλληλα έλεγξε την κατάσταση διάβρωσης των οπλισμών, ενώ αξιολόγησε τη δομητική κατάσταση των κτιρίων χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές μεθόδους με αισθητήρες – σένσορες. 

Μετρήσεις με αισθητήρες

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο τοποθετήθηκαν αισθητήρες στα σχολεία και συνέλεξαν πληροφορίες από τις καθημερινές δονήσεις τους λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, επερχόμενων κοντινών οχημάτων κ.ά.. Η εταιρεία ανέλυσε τις πληροφορίες αυτές και μελέτησε τη σεισμική απόκριση των κτιρίων στον υπολογιστή με εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα, τα οποία υποστηρίζονται και συνεχώς αναβαθμίζονται από εταιρείες, αλλά και Πανεπιστήμια των Η.Π.Α.. Στην τελική φάση της μελέτης, τα κτίρια θα αναλυθούν στον υπολογιστή κάτω από πραγματικές καταγραφές παλαιότερων σεισμών, θα ποσοστικοποιηθεί η πιθανότητα αστοχίας και κατάρρευσης και θα επιλεγεί η βέλτιστη στρατηγική αντισεισμικής ενίσχυσης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα χρησιμοποιηθούν για την εκταμίευση κονδυλίων με στόχο την πρόληψη αστοχιών σε περίπτωση σεισμού και την αντισεισμική ενίσχυση των σχολικών κτιρίων με σκοπό την μεγιστοποίηση της αντισεισμικής τρωτότητάς τους και κατ’ επέκταση της βιώσιμης ανάπτυξης της κοινωνίας και της προστασίας των μαθητών. Άλλωστε θυμίζουμε ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έμεινε στη μέση το έργο της αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος στα Υφαντήρια, που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από το 3ο Λύκειο και δεν συνεχίστηκε στα υπόλοιπα κτίρια.

Ο Στρ. Τζιμής

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Στρατής Τζιμής «η Δημοτική Αρχή και εγώ προσωπικά ως Αντιδήμαρχος και εκπαιδευτικός, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα προσεισμικού ελέγχου στα σχολεία μας και όχι μόνο, για την ασφάλεια των μαθητών και των πολιτών γενικότερα. Ξεκινήσαμε αυτή την συνεργασία με την συγκεκριμένη εταιρεία και σκοπεύουμε να την συνεχίσουμε για να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα της κατάστασης. Μακάρι να διαθέταμε τις πιστώσεις για να ελεγχθούν ταυτόχρονα όλα τα σχολεία, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε αυτή την οικονομική δυνατότητα μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε στα χέρια μας την μελέτη για τα Υφαντήρια, που θα ανοίξει τον δρόμο για να διεκδικηθούν πιστώσεις από χρηματοδοτικά προγράμματα ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της αναβάθμισης των σχολείων».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img