- Οι επαγγελματίες οδηγοί αρνούνται να τοποθετήσουν στα οχήματά τους τα ειδικά σήματα για την πληρωμή με κάρτες, υποστηρίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους και τους πελάτες τους
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισαν να προσφύγουν οι οδηγοί ταξί της Μυτιλήνης για το πολυσυζητημένο αυτοκόλλητο που είναι υποχρεωμένοι να κολλήσουν στα οχήματά τους, προκειμένου να ενημερώνονται οι επιβάτες ότι γίνονται αποδεκτές οι πληρωμές με κάρτες. Οι επαγγελματίες οδηγοί αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή στην συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών λόγω των μεγάλων – όπως υποστηρίζουν – διαστάσεων των ειδικών σημάτων που θα παρεμποδίζουν την ορατότητά τους, ενώ αντίκειται και στον Κ.Ο.Κ. αλλά και στη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.
Είναι η πρώτη προσφυγή, σε πανελλαδικό επίπεδο, που κατατίθεται στο ΣτΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα, με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Σωματείου Ταξί Μυτιλήνης, με σκοπό να προστατέψει τα δικαιώματα των μελών του, κρίνοντας ότι τα ενημερωτικά αυτοκόλλητα που απαιτεί το Υπουργείο να τοποθετήσουν στα οχήματά τους είναι επικίνδυνα για την οδική ασφάλεια και θέτουν σε κίνδυνο τους επιβαίνοντες, αλλά και την ομαλή λειτουργία, χρήση και κυκλοφορία των ταξί.
Και άλλα τέσσερα σωματεία
Λόγω του κατεπείγοντος, απηύθυνε κάλεσμα προς όσους επιθυμούσαν να συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση, ενώ την προσφυγή υπέγραψαν επίσης ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί Κέρκυρας “Ο Ταξιάρχης”, ο Συνεταιρισμός Ραδιοταξί Θεσσαλονίκης “Taxi Way”, ο Σύλλογος Νέων Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Ηρακλείου Κρήτης και ο Συνεταιρισμός Ιδιοκτητών Ασυρματοφόρων Ταξί Πειραιώς – Αθηνών και προαστίων – Ραδιοταξί “Κόσμος”. Μετά από την σύμφωνη γνώμη όλων των παραπάνω Σωματείων, η προσφυγή κατατέθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον πληρεξούσιο δικηγόρο και ζητείται η ανάκληση της συγκεκριμένης και κάθε άλλης συναφούς πράξης.
«Έχουμε POS από τον Απρίλιο»
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Σωματείου, Κώστας Νέστορας, «ο νόμος για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS προκειμένου να μπορούν να γίνονται πληρωμές και με κάρτες ισχύει από τον περασμένο Απρίλιο και όλα τα ταξί, τουλάχιστον στο νησί μας, τον έχουν εφαρμόσει εις το ακέραιο. Εκδίδονται αποδείξεις και φορολογούμαστε κανονικά. Και πάλι, δεν είμαστε αντίθετοι στο να τοποθετηθεί αυτό το αυτοκόλλητο, αλλά δεν θέλουμε να υπάρχει κίνδυνος στην οδήγηση για τους επιβάτες και για εμάς τους ίδιους και γι’ αυτό προτείναμε να το κολλήσουμε στην εξωτερική πλευρά του ταξί ή στο μικρό τζαμάκι, ανάμεσα στα παράθυρα. Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, όπως είπε και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών και γι’ αυτό προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει αν είναι σύννομη αυτή η απόφαση που παραβιάζει τον Κ.Ο.Κ. και το ΚΤΕΟ ή όχι», σημείωσε ο ίδιος.
Πρόστιμο 1.000 ευρώ
Η τοποθέτηση του ειδικού αυτοκόλλητου σήματος στο τζάμι της πίσω δεξιά πόρτας σε κάθε ταξί για τη δυνατότητα πληρωμής με κάρτα, ανακοινώθηκε στις 31 Ιουλίου, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων, μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης νόμου. Η απόφαση όριζε μάλιστα πως τα αυτοκόλλητα θα παραδοθούν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί, η οποία με τη σειρά της θα τα παρέδιδε στα μέλη της και οι ταξιτζήδες θα είχαν τρεις εβδομάδες προθεσμία από την ώρα της παραλαβής να τα τοποθετήσουν για να μην εισπράξουν πρόστιμο 1.000 ευρώ. Έως τώρα δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία περιοχή της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία αρνήθηκε να παραλάβει τα αυτοκόλλητα, με εκπροσώπους της να κάνουν λόγο για “τεράστιο μέγεθος” και “αυτοκόλλητα – έκτρωμα”.
Επειδή με βάση τα παραπάνω δεν μπορεί να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση των τριών εβδομάδων για την τοποθέτηση των αυτοκόλλητων, το Υπουργείο πρόκειται να προχωρήσει στην τροποποίηση της απόφασης για τον τρόπο διάθεσης των αυτοκόλλητων σημάτων. Μια πιθανή εκδοχή είναι η νέα απόφαση να ορίζει πως οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν υποχρέωση να παραλάβουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας από την Εφορία τα αυτοκόλλητα. Μια άλλη εναλλακτική είναι να τους σταλεί με email το αυτοκόλλητο, να αναλάβουν να το εκτυπώσουν και να το κολλήσουν οι ίδιοι. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο είναι αποφασισμένο με τη συνεργασία της ΑΑΔΕ να επιβάλει πρόστιμα 1.000 ευρώ σε όσους δεν συμμορφωθούν.
Το μέτρο αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και την εμφάνιση (με τη διαβίβαση των στοιχείων) όλων των σχετικών εισπράξεων στην ΑΑΔΕ, βάζοντας έτσι ένα ακόμα “φρένο” στα υποδηλωμένα εισοδήματα.