Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Προσπάθεια εισόδου μεταναστών συνοδεία… Τούρκων Λιμενικών

Συνοδεία σκαφών τουρκικής ακτοφυλακής προσπάθησε χθες το πρωί πνευστή λέμβος με σημαντικό αριθμό αλλοδαπών να μπει στα χωρικά ύδατα ανατολικά της Λέσβου, όπως διαπιστώνεται από το βίντεο που δημοσιεύθηκε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνονται οι προσπάθειες των σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, με επικίνδυνους ελιγμούς, να κατευθύνουν και πρακτικά να συνοδεύουν τη βάρκα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακτοφυλακή, πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από πλοίο της καθώς και από περιπολικά σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού με τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν μπήκε, ωστόσο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελέγησαν τελικά από τις τουρκικές ακταιωρούς.

«Το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους Τρίτων Χωρών», σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. 

«Κατά παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουρκικές ακταιωροί συνόδευσαν λέμβο με δεκάδες άτομα που προσπάθησαν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πιέσει πολύ περισσότερο την Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», δήλωσε σχετικά με το περιστατικό ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.