Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πρώτα η λειτουργία και μετά η άδεια για το Jumbo!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Με το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης να τοποθετείται αρνητικά στην λειτουργία του καταστήματος- μαμούθ της εταιρείας Jumbo, συζητήθηκε χθες το αίτημα της μεγάλης αλυσίδας για να της χορηγηθεί άδεια ίδρυσης. Μέχρι τώρα η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι το Jumbo λειτουργούσε στη Λέσβο ως υποκατάστημα της κεντρικής εταιρείας και δεν χρειαζόταν το αίτημά της για άδεια να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα επί τούτου είχαν ασχοληθεί και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, ενώ τελικά αυτό δεν ισχύει. 

Η Jumbo υπέβαλε φάκελο στο Δήμο Μυτιλήνης για να της χορηγηθεί άδεια ίδρυσης την περίοδο του Πάσχα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Κώστα Κουνέλη, το εισήγαγαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Σημειώνουμε πως σε περίπτωση παρέλευσης 40 ημερών από την υποβολή του αιτήματος, η νομοθεσία καλύπτει πλήρως τον επιχειρηματία, καθώς αν δεν λάβει απάντηση αυτό εκλαμβάνεται ως θετική απάντηση της διοίκησης.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο φαινόμενο που είχαμε στο παρελθόν επί Νομαρχίας, o πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χατζηγιάννης εισήγαγε το θέμα ώστε να συζητηθεί εμπρόθεσμα και σε κάθε περίπτωση πριν την εκπνοή της προθεσμίας των 40 ημερών. Αν και η συζήτηση αυτών των θεμάτων από τα όργανα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης μετά το 2011 δεν έχει ουσία, καθώς ο ρόλος που είχαν στο παρελθόν τα Νομαρχιακά Συμβούλια έχοντας τη δυνατότητα με την απόφασή τους να αποτρέψουν τη χορήγηση άδειας σε υπεραγορά για πάνω από 500 τετραγωνικά, με την μεταφορά της αρμοδιότητας στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έχει αποδυναμωθεί.

Πώς λειτούργησε χωρίς άδεια;

Στο ερώτημα πώς η Jumbo λειτούργησε χωρίς άδεια αυτό έχει να κάνει με τη νομοθεσία του 2011 που ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να ξεκινούν τη λειτουργία τους χωρίς να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει την άδεια και να ελέγχονται στη συνέχεια. Πρακτικά, δηλαδή, η Jumbo έχοντας έναν πλήρη φάκελο για όλες τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί, τις μελέτες, τις πολεοδομικές αδειοδοτήσεις πυρασφάλειας και λοιπά, ξεκίνησε να λειτουργεί χωρίς άδεια με πλήρη κάλυψη από το νόμο, υποβάλλοντας το αίτημα για την άδεια ίδρυσης υπεραγοράς εκ των υστέρων.  Αυτό καλύπτεται πλήρως από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών-Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Κ1-164/2011 – ΦΕΚ 275/Β/22-2-2011 «Προσαρμογή διατάξεων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην οδηγία 2006/123/ Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά» στην υφιστάμενη τότε νομοθεσία 3844 του 2010. 

Αυτό έγινε με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών να μην περιμένουν μήνες μέχρι να πάρουν την άδεια, αλλά αφού εξασφαλίσουν όλα τα προβλεπόμενα που αναφέραμε παραπάνω να ξεκινούν τη λειτουργία τους και στη συνέχεια να ελέγχονται. Μάλιστα η ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει βαριά πρόστιμα στους εμπλεκόμενους, όπως ο μηχανικός κι άλλοι που σε περίπτωση ελέγχου η επιχείρηση δεν πληροί τις αναγκαίες εκ του νόμου προϋποθέσεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα που προβλέφθηκαν για τη διευκόλυνση στην έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων μπόρεσε τόσο η αλυσίδα Lidl να πάρει το πράσινο φως παρακάμπτοντας το τότε Δημοτικό Συμβούλιο επί Δημαρχίας Γαληνού για την επέκταση του καταστήματός της στη Μυτιλήνη, όσο και τώρα η Jumbo να ξεκινήσει να λειτουργεί το κατάστημά της χωρίς άδεια και η αίτησή της  τέθηκε χθες για την τυπική συζήτηση προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει καθαρά διαχειριστικό – διεκπεραιωτικό ρόλο, καθώς σύμφωνα με το νόμο, από τη στιγμή που οποιαδήποτε εταιρεία προσκομίζει πλήρη φάκελο είναι υποχρεωμένο να της δώσει το πράσινο φως.

Έτσι κι αλλιώς η Jumbo έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 18 Μαρτίου και από τη μέχρι τώρα λειτουργία του καταστήματος-μαμούθ παρά την αυξημένη προσέλευση που κατέγραψε το πρώτο διάστημα, δεν δείχνει τελικά να κυριαρχεί στην τοπική αγορά, καθώς όπως έχουμε ξαναγράψει, οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καιρών μας προτάσσοντας την ποιότητα και την τιμή στα προϊόντα, πράγμα που τις καθιστά ανταγωνιστικές.

spot_img

More articles

spot_img