Στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο συλλαλητήριο των αθλητών, τα πρωταθλήματα που δεν έχουν ανοίξει και το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Υποστήριξε ξανά ότι η Football League θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει, αλλά οι ημερομηνίες δεν είναι σαφείς. Επίσης ο κ. Μαυρωτάς έκανε σαφές ότι όσα πρωταθλήματα ανοίξουν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το εβδομαδιαίο τεστ, ενώ ακόμα αναζητείται ο τρόπος που θα καλυφθεί.
Όσο για το πώς θα διαμορφωθεί ο ποδοσφαιρικός χάρτης και στο ερώτημα αν η Β’ Εθνική αποτελείται από 32 ομάδες, απάντησε ότι ίσως χωριστούν σε δύο ομίλους. Σε κάθε περίπτωση τόνισε, ο αριθμός θα είναι θέμα συζήτησης.
Για το συλλαλητήριο των αθλητών είπε:
«Είναι δύσκολα. Όλα εξαρτώνται από τη συνολικότερη εικόνα. Προσπαθούμε με ασφάλεια και με λειτουργικότητα να ανοίξουμε όσο μπορούμε. Να δείξουμε ότι ο οργανωμένος αθλητισμός δεν είναι μία εστία διασποράς. Μετά τη Super League 1 και τη Basket League σιγά-σιγά προστέθηκαν κι άλλα ομαδικά αθλήματα, οι εθνικές ομάδες, βάζοντας το εβδομαδιαίο τεστ Covid-19 σε όλους τους αθλητές σαν μία ασφαλιστική δικλείδα. Έτσι θα πορευτούμε και για τους επόμενους δύσκολους μήνες της πανδημίας. Ελεγχόμενα και οργανωμένα».
Για τα πρωταθλήματα που δεν έχουν εκκινήσει ανέφερε: «Από την κορυφή της πυραμίδας πηγαίνουμε ελεγχόμενα και σιγά-σιγά. Να υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να ακολουθηθεί αυτό το πρωτόκολλο. Από τις περισσότερες κατηγορίες αυτή η διαβεβαίωση υπάρχει. Περιμένουμε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Μετρά το πλήθος των μετακινήσεων. Όσο πηγαίνουμε προς τα κάτω και μεγαλώνει το πλήθος, υπάρχουν και μεγαλύτερες επιφυλάξεις. Δεν μπορείς να πας σε ακαδημίες, σε μικρότερες κατηγορίες που έχουν περισσότερες ομάδες και παιδιά».
Στο ερώτημα πότε αναμένεται να εκκινήσουν Football League, Α2 μπάσκετ ανδρών και Α’ Εθνική γυναικών τόνισε: «Οι ημερομηνίες είναι ασαφείς. Η Football League είναι το επόμενο που θα ανοίξει, όπως και η Α’ Εθνική γυναικών, ίσως και η Γ’ Εθνική. Πάντα με τις ίδιες προϋποθέσεις και η τελευταία. Με εβδομαδιαίο τεστ για το οποίο προσπαθούμε να βρούμε τρόπους πώς θα καλυφθεί. Και η ΕΠΟ κάνει κάποιες ενέργειες μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι ημερομηνίες εξαρτώνται από τη συνολικότερη εικόνα. Εάν σήμερα η Επιτροπή κλείσει κάποιες δραστηριότητες, σημαίνει ότι η μεγάλη εικόνα δεν βοηθά για να ξεκινήσουν και οι αθλητικές δραστηριότητες».
Για την εξαγγελία αναδιάρθρωσης και πόσες ομάδες θα συγκροτούν την κάθε κατηγορία σημείωσε:
«Στο νομοσχέδιο που θα έρθει το επόμενο διάστημα, Δευτέρα ή Τρίτη θα ανέβει στη διαβούλευση, δεν κάνει λόγο για συγκεκριμένο αριθμό ομάδων. Κατά τη γνώμη μου το βασικό κριτήριο είναι να φτιάξεις βιώσιμα πρωταθλήματα».
Με δεδομένο ότι υπάρχουν 12 ομάδες στη Super League 2 και 20 στη Football League κι αν μπορούμε να έχουμε επαγγελματικό αθλητισμό με 32 ομάδες εκτίμησε: «Μπορεί να σπάσει σε δύο ομίλους, όπως στο παρελθόν. Όλα αυτά θα συζητηθούν στη διαβούλευση. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος να υπάρξουν δύο κατηγορίες με βιώσιμες ομάδες. Έχετε δίκαιο. Πρέπει να «παντρευτεί» η βιωσιμότητα με τον αριθμό των ομάδων. Αν μπορούμε να σηκώσουμε τόσες ομάδες, έχει καλώς. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες με τα μετοχικά κεφάλαια, με τους ελέγχους…
Είναι ένα κριτήριο το μετοχικό κεφάλαιο, ώστε να καταλαβαίνεις αν ο άλλος μπορεί να ανταποκριθεί. Πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος παραπάνω. Με μία αναδιάρθρωση που δεν θα γίνει σε μία νύχτα, όπως μπορεί να είχε γίνει προηγουμένως, αλλά με μία αναδιάρθρωση, η οποία θα είναι στη διαβούλευση για αρκετές ημέρες, μπορούμε να πετύχουμε ένα πολύ ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ο υφυπουργός είναι αρκετά σφιχτός στις ημερομηνίες που βάζει. Δεν θα κρατήσει πάνω από 10 ημέρες η διαβούλευση και μετά παίρνει τον δρόμο του για τις επιτροπές και τη βουλή».
Για το Στοίχημα και αν υπάρχει ενημέρωση πότε τα χρήματα θα περάσουν στον αθλητισμό κατέληξε:
«Αυτό είναι μία πρωτοβουλία που τώρα ουσιαστικά ξαναζεστάθηκε. Αυτό θέλει μία κατανομή. Έχουμε ολυμπιακό έτος, έχουμε ομοσπονδίες που μπορούν να παίρνουν κάποια μπόνους. Οτιδήποτε πρέπει να σχεδιαστεί με γνώμονα μία συνολική προσέγγιση».