Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πυρά κατά δικαίων και αδίκων από Αστυρακάκη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Αρκετά πρόωρα φαίνεται πως αρχίζει ο χορός της αντιπολίτευσης στο νεοσύστατο Δήμο Μυτιλήνης, με την αρχή να γίνεται από τον πρώην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και νυν επικεφαλής παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, Κώστα Αστυρακάκη. Ο κ. Αστυρακάκης παρεμβαίνει με γραπτή δήλωσή του κάνοντας λόγο για «μεγάλη καταστροφή» στη Δημοτική Πινακοθήκη, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να ανοίξει άμεσα την Πινακοθήκη για να ενημερωθούν για το μέγεθος της ζημιάς οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων.

Η παρέμβαση του κ. Αστυρακάκη πιθανώς να έχει τροφοδοτηθεί από δημοσιεύματα σε μερίδα του τοπικού Τύπου, που έκαναν λόγο για μεγάλη ζημιά, όχι όμως και τα “Νέα της Λέσβου”, καθώς από το δικό μας ρεπορτάζ δεν πρόεκυψε τέτοιο θέμα. Προς τούτο και αναφερθήκαμε με δύο γραμμές για τη διαρροή νερού σε ένα γενικότερο θετικό σχόλιό μας για τις πρωτοβουλίες του νέου Αντιδημάρχου Πολιτισμού Παναγιώτη Τσακίρη, τον οποίο και σχολιάζαμε θετικά. Τα σχόλιό μας αυτό δημοσιεύθηκε  στα “Νέα της Λέσβου” στο φύλλο της Τετάρτης και λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας μας έδωσε την ανακοίνωσή του ο κ. Αστυρακάκης!

Ο πρώην Αντιδήμαρχος εμπλέκει στην ανακοίνωση τα “Νέα της Λέσβου” και συγκεκριμένα τον υπογράφοντα συντάκτη, τον οποίο αν και δεν κατονομάζει μιλώντας για «γνωστό δημοσιογράφο» του χρεώνει ότι επιχείρησε να καλύψει τη μεγάλη καταστροφή, υποβαθμίζοντας το γεγονός που ο ίδιος παρουσιάζει! Προχωρά μάλιστα ένα βήμα πιο μπροστά εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος και εν προκειμένω ο υπογράφων έχει επισκεφθεί ποτέ τη Δημοτική Πινακοθήκη.

 

Το ρεπορτάζ

Από τα περί «μεγάλης καταστροφής» στη Δημοτική Πινακοθήκη που ισχυρίζεται ο κ. Αστυρακάκης, το μόνο που ισχύει είναι ότι πράγματι σημειώθηκε διαρροή σε πλαστικό σωληνάκι του wc που βρίσκεται στον όροφο του Χαλίμ Μπέη και τα νερά, καθώς η Πινακοθήκη ήταν κλειστή έτρεξαν από τις σκάλες και τον τοίχο και στον κάτω όροφο. Καμία απολύτως ζημιά δεν έχει καταγραφεί στα έργα τέχνης, ούτε στο κτίριο, αν και κρίνεται σκόπιμο λόγω της υγρασίας που δημιούργησε αποτυπώματα στον έναν τοίχο να χρωματιστεί και μάλιστα μόνο ένα μέρος του.

Παρότι η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συνολική συντήρηση του κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης στο οποίο υπάρχουν σημάδια από το πέρασμα του χρόνου και όχι από τη διαρροή, μέσα και έξω, με ταυτόχρονη ανάπλαση του αύλειου χώρου και στόχο να λειτουργήσει σε αυτόν το επόμενο καλοκαίρι αναψυκτήριο.

Τα παραπάνω στοιχεία του ρεπορτάζ μας αποτελούν τις διαπιστώσεις του προϊστάμενου μηχανικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο οποίος σε επίσημη αυτοψία που έγινε στον χώρο δεν διαπίστωσε τη μεγάλη καταστροφή που επικαλείται ο κ. Αστυρακάκης. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Στρατής Τζιμής: «Η έκθεση του μηχανικού είναι στη διάθεση κάθε συναδέλφου και ότι δεν υπάρχει «μεγάλη ζημιά» και «μεγάλη καταστροφή» δεν είναι κάτι που το λέω εγώ αλλά οι ειδικοί της τεχνικής μας υπηρεσίας. Φυσικά και το κτίριο της δημοτικής Πινακοθήκης χρειάζεται συντήρηση από το πέρασμα του χρόνου και στην οποία ως Δήμος είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε».

 

«Ανοίξτε για τους αρχηγούς των παρατάξεων»

«Ανοίξτε για τους αρχηγούς των παρατάξεων», αναφέρει στην δήλωση-παρέμβασή του ο κ. Αστυρακάκης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο Δήμος έχει κλείσει τη Δημοτική Πινακοθήκη και μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε συνεχίζει να την κρατά κλειστή για να το κρύψει. Ωστόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσακίρης, δίνει μια διαφορετική διάσταση στα γεγονότα: «Η Δημοτική Πινακοθήκη έκλεισε πριν από λίγες ημέρες, καθώς ο υπάλληλος που τη λειτουργούσε είναι πλέον υπάλληλος του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Λέσβου και έπρεπε να παρουσιαστεί στο πόστο του. Με παρέμβασή μου στον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο και τον ευχαριστώ θερμά και για την ευαισθησία και για την κατανόηση, καθώς και εμένα η καταγωγή μου από την Καλλονή είναι, μας διέθεσε το ίδιο στέλεχος για λίγες ημέρες μέχρι να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες παραλαβής της Δημοτικής Πινακοθήκης και να τοποθετηθεί νέος υπάλληλος. Σε αυτό το μεσοδιάστημα προέκυψε το πρόβλημα της διαρροής και εννοείται πως όποιος Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης θέλει να επισκεφτεί το χώρο, αυτό μπορεί να γίνει με ένα τηλεφώνημα και καλυτέρα τώρα όσο ακόμα ο υπάλληλος βρίσκεται στην Πινακοθήκη», μας είπε χθες ο κ. Τσακίρης.

 

Η παρέμβαση Αστυρακάκη

Τι ισχυρίζεται όμως με την δήλωση – παρέμβασή του ο κ. Αστυρακάκης εμπλέκοντας και συντάκτη των “Νέων της Λέσβου” παρότι δεν τον κατονομάζει; Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως ακολούθως: 

«Με αφορμή τη μεγάλη καταστροφή που έχει υποστεί η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, επειδή την έκλεισε η νέα Δημοτική Αρχή και επί μέρες πλημμύριζε ο χώρος εξ’ αιτίας μιας διαρροής στο καζανάκι του 2ου ορόφου, επισημαίνω τα εξής:

1.Όταν απουσιάζουν από το σπίτι τους για μέρες, δεν κλείνουν άραγε την παροχή νερού;

2.Κλείνοντας την Πινακοθήκη δεν στερείς τη δυνατότητα από τους εργαζόμενους να εντοπίσουν τυχόν πρόβλημα εν τη γενέσει του και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα; (Όπως έχει συμβεί εξ’ άλλου στο παρελθόν σε αρκετούς χώρους του Δήμου)

Κάποιοι, ανάμεσά τους και γνωστός δημοσιογράφος, προκλητικά προσπαθούν να αποκρύψουν τις ευθύνες και το μέγεθος της καταστροφής απαξιώνοντας την επάρκεια και τη λειτουργικότητα του συγκεκριμένου χώρου, ρίχνοντας ευθύνες στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή που δεν προέβλεψε τη βλάβη. 

Αναφέρω πως η Δημοτική Πινακοθήκη δεν είναι ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος (αμφιβάλλω αν την έχει επισκεφθεί). Επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε επί Δημαρχίας Παναγιώτου. Επί θητείας μου, ο γεμάτος νερά και σκουπίδια υπόγειος χώρος, επισκευάστηκε και φιλοξένησε τη συλλογή του Τίτου Ξηρέλλη, τη συλλογή Πρωτοπάτση, έργα σημαντικών ευρωπαίων ζωγράφων και πολύ σημαντικό λαογραφικό υλικό. 

Η λειτουργία του κτηρίου, με συνεχείς παρεμβάσεις εσωτερικά, στον υπόγειο χώρο, στο φωτισμό του και στις κλιματικές συνθήκες, έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. 

Για τους αδαείς και τους άσχετους λοιπόν, αναφέρω πως η Δημοτική μας Πινακοθήκη φιλοξενεί έργα του Τσαρούχη, του Γουναρόπουλου, του Πρωτοπάτση, του Μυταρά, του Μπουζιάνη, του Φασιανού, του Θεόφιλου, σπουδαίων ευρωπαίων ζωγράφων 19ου και 20ού αιώνα, τη συλλογή Ξηρέλλη και αξιόλογο λαογραφικό υλικό.

Η επισκεψιμότητά της είναι μεγάλη από ντόπιους, τουρίστες και από σχολεία το Χειμώνα. 

Η δραστηριότητα όλη τη χρονιά και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, με κοινές δράσεις με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κωνσταντινούπολης, με παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα σε διανοούμενους, μουσικά δρώμενα και κινηματογραφικές προβολές είναι πλουσιότατη και κανείς άσχετος δεν μπορεί να την απαξιώσει. 

Η παρουσία και ενός καλού υπαλλήλου, του Αργύρη Χατζημαλή, σε αυτό το χώρο ως επιμελητής, αποτελούσε εγγύηση για τη λειτουργία του και για την άρτια διεκπεραίωση των δράσεων που πραγματοποιούνταν στο χώρο. Με το σπάσιμο των δύο Δήμων, ο κ. Χατζημαλής τοποθετήθηκε στο Δήμο Δυτικής Λέσβου στην Καλλονή, επειδή με βάση τον νόμο υπήρχαν δύο εργαζόμενοι με την ίδια  ειδικότητα και με βάση τα κοινωνικά κριτήρια, παρέμεινε στο Δήμο Μυτιλήνης ο δεύτερος εργαζόμενος. 

Η παράδοση λοιπόν της Πινακοθήκης σε αυτόν τον εργαζόμενο ή σε άλλο μόνιμο υπάλληλο, έπρεπε να γίνει άμεσα. 

Η Πινακοθήκη δεν έχει κλείσει ποτέ, τουλάχιστον τα τελευταία 9 χρόνια που είχα την ευθύνη λειτουργίας της, και μάλιστα σε καλοκαιρινή περίοδο. 

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν τώρα το καλοκαίρι, εξ’ αιτίας των δραστηριοτήτων της Πινακοθήκης, ήταν πέντε, συνεπικουρούμενοι από καθαρίστριες, ηχολήπτη, ηλεκτρολόγο και υδραυλικό της υπηρεσίας και θα μπορούσε να μην έχει κλείσει ούτε μια ημέρα. 

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής που έκλεισε την Πινακοθήκη και δεν έδωσε τη δυνατότητα να γίνει έγκαιρα αντιληπτή η συγκεκριμένη βλάβη, προκάλεσε αυτή τη μεγάλη καταστροφή, που δεν γνωρίζουμε ακόμα τις επιπτώσεις της στα μεγάλης αξίας έργα που φιλοξενούνται σε αυτή.

Ως επικεφαλής της ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ», ζητώ να επιτραπεί η είσοδος στο χώρο σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και σε μηχανικούς του Δήμου, ώστε να αποτιμηθεί η ζημιά, να προστατευθούν τα έργα και να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης. 

Επίσης ζητάμε να μπει θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερωθεί το σώμα. 

Υ.Γ. Για τους εθελοτυφλούντες στο Δημοτικό Θέατρο υπήρχε πάντα υψωμένη ελληνική σημαία. 

Κώστας Αστυρακάκης»

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Τι μικρός που είναι ο κόσμος μας… 

Είναι δικαίωμα του κυρίου Αστυρακάκη να ασκεί την αντιπολίτευση όπως εκείνος κρίνει ότι πρέπει να την ασκεί, δεν δεχόμαστε όμως μύγα στο σπαθί μας σε ό,τι έχει να κάνει με το ρεπορτάζ μας και τη γενικότερη δημοσιογραφική μας πορεία, στάση και συμπεριφορά και τον καλούμε  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Πάμε όμως τώρα στην ουσία: Ο κύριος Αστυρακάκης μιλάει για «μεγάλη καταστροφή» και καθώς δεν είναι ένας οποιοσδήποτε τυχαίος αλλά ένας υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής παράταξης της Αντιπολίτευσης, έχοντας στο ενεργητικό του δυο θητείες Αντιδημάρχου με σημαντική προσφορά  στον τομέα του, θα πρέπει να αποδείξει τα περί «μεγάλης καταστροφής» που ισχυρίζεται για τη Δημοτική Πινακοθήκη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί εκτεθειμένος. Από το δικό μας ρεπορτάζ πάντως, «μεγάλη καταστροφή» (αν οι δύο αυτές λέξεις έχουν το νόημα που καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης) ΔΕΝ προκύπτει! Και γι’ αυτό αναφερθήκαμε με δύο γραμμές και όχι γιατί είχαμε κάτι να καλύψουμε (και άλλη φορά να είναι πιο προσεκτικός στους ισχυρισμούς του).

Διερωτόμαστε αν, τελικά, η ενόχληση του κ. Αστυρακάκη έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα “Νέα της Λέσβου” δεν ασχολήθηκαν με τη «μεγάλη καταστροφή» που ο ίδιος επικαλείται ή με το ότι σχολιάσαμε θετικά τον διάδοχό του στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παναγιώτη Τσακίρη;;;

Σε κάθε περίπτωση και σε ό,τι μας αφορά διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Ο κ. Αστυρακάκης έχει μια σημαντική πορεία στον πολιτισμό του τόπου μας, αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει και έχουμε σχολιάσει επανειλημμένα θετικά τις πρωτοβουλίες του και τα αποτελέσματα που έφερε ως Αντιδήμαρχος μέσα από τις σελίδες των “Νέων της Λέσβου”. Με την ευκαιρία μάλιστα παραθέτουμε ενδεικτικά ένα από τα δημοσιεύματά μας στις 24 Νοεμβρίου του 2016, μέσα από το οποίο αναδεικνύαμε τη σπουδαία δουλειά που έκανε ο ίδιος ως Αντιδήμαρχος για την ανάδειξη του πλούτου της Δημοτικής Πινακοθήκης! Ένα δημοσίευμα των “Νέων της Λέσβου”, σε μια περίοδο που άλλα Μέσα Ενημέρωσης προεξοφλούσαν την αντικατάστασή του από τη θέση του Αντιδημάρχου από τον Σπύρο Γαληνό, κάτι που φυσικά και δεν έγινε!  Αυτό το δημοσίευμά μας, ως απάντηση στον ισχυρισμό του ότι «αμφιβάλλει αν ο γνωστός δημοσιογράφος επισκέφτηκε ποτέ τη Δημοτική Πινακοθήκη» ώστε η κοινωνία μας να βγάλει τα συμπεράσματά της. 

 

Τι μικρός που είναι ο κόσμος μας κύριε Αστυρακάκη…

Εν κατακλείδι, η άποψη του συντάκτη είναι πως ο πρώην Αντιδήμαρχος αδικεί τον εαυτό του και κινδυνεύει να του καταλογίσουν ότι ασκεί αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση όταν μιλάει για «μεγάλη καταστροφή», η οποία ωστόσο δεν τεκμηριώνεται από τους μηχανικούς του Δήμου!

Στρατής Σαμιώτης

 

spot_img

More articles