Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Πυρά Νικολάου κατά Περιφέρειας για κακοστημένη παράσταση

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Για κακοστημένη θεατρική «παράσταση» που παρουσίασαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος και ο διευθυντής του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πειραιώς και νήσων Αιγαίου, Δημήτρης Μπόλος, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν την Πέμπτη με το κλιμάκιο υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, για να ενημερώσουν τους ελαιοπαραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη ανεμοθύελλα, κάνει λόγο ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατής Νικολάου, μέσα από ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «από την «παράστασή τους» αυτή μάθαμε ότι η μελέτη για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών που θα έκαναν από το περασμένο καλοκαίρι, τώρα δεν μπορεί να γίνει γιατί, τάχα μου, δεν βρίσκουν πανεπιστημιακό να την αναλάβει! Μας είπαν επίσης, ότι το καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) δεν καλύπτει την καλλιέργεια της ελιάς, χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάτι τέτοιο από τον σχετικό Κανονισμό. Προφανώς η απόφαση να μην εντάξουν τις απώλειες της περσινής παραγωγής στις ενισχύσεις των ΚΟΕ είναι πολιτική, έβαλαν όμως υπηρεσιακό στέλεχος του ΕΛΓΑ να δηλώσει ότι το καθεστώς των ΚΟΕ δεν καλύπτει τους ελαιώνες», αναφέρει ο κ. Νικολάου! 

Ο υπεύθυνος αγροτικού Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως για το θέμα της μελέτης η αιτιολογημένη θέση του κόμματός του από την αρχή ήταν ότι δεν χρειάζεται η μελέτη για να δοθούν οι ενισχύσεις. «Εάν εξακολουθούν να επιμένουν στην εκπόνησή της και δεν μπορούν να βρουν πανεπιστημιακό να την αναθέσουν, ας μας το πουν να τον βρούμε εμείς!», τονίζει ο κ. Νικολάου. 

Και συνεχίζει: «Μετά από όλα αυτά αποδείχτηκε πως αντί να ψάχνουν λύσεις για να δώσουν τις ενισχύσεις που υποσχέθηκαν, προσπαθούν με παρελκυστικές υποσχέσεις ή αστήρικτες δικαιολογίες, να ακυρώσουν την υπόσχεσή τους». 

Τέλος, ο υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου υπενθυμίζει ότι το κόμμα του επανειλημμένα τόσο με τον Βουλευτή του στη Βουλή, όσο και με ανακοινώσεις έχει ζητήσει για την περσινή χρονιά, ένταξη όλων των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου στο καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) επειδή υπάρχουν γι’ αυτό όλες οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό προϋποθέσεις, καθώς και για την φετινή ακαρπία ενίσχυση όλων των ελαιοπαραγωγών με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαχειρίζεται, όπως είναι το de minimis. 

Ο κ. Νικολάου υπογραμμίζει πως «ούτε ο κανονισμός των ΚΟΕ απαγορεύει ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών από το καθεστώς του, ούτε ειδική μελέτη ακαρπίας χρειάζεται για να δοθούν ενισχύσεις από το de minimis. To μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση την οποία η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφεύγουν να πάρουν». 

«Ας σταματήσει λοιπόν η Περιφέρεια να εμφανίζεται ως συμμέτοχος των ενεργειών της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναπαράγοντας τις αστείες δικαιολογίες τους και ας σταθεί για μια φορά πραγματικά δίπλα στους ελαιοπαραγωγούς μας, απαιτώντας με κάθε τρόπο την δίκαιη ενίσχυσή τους», αναφέρει καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του. 

 

Ουρές στους ανταποκριτές

Την ίδια ώρα καθώς αύριο Τετάρτη εκπνέει η προθεσμία για την αναγγελία ζημιάς με τις δηλώσεις των ελαιοπαραγωγών στον ΕΛΓΑ, ασφυκτική γίνεται η κατάσταση από το συνωστισμό ελαιοπαραγωγών στους ανταποκριτές του Οργανισμού για συγκεκριμένα χωριά της Λέσβου, αν και γενικότερα η εικόνα που καταγράφεται στο νησί μας είναι η αυξημένη προσέλευση ελαιοπαραγωγών για να κάνουν δηλώσεις απώλειας παραγωγής από τους θυελλώδεις νότιους ανέμους και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.  

Ωστόσο, όπως έχουν προειδοποιήσει εξαρχής τα Νέα της Λέσβου μέσα από τα ρεπορτάζ και τη σχολιογραφία τους, ο ΕΛΓΑ ναι μεν έχει θετική διάθεση να καταβάλει αποζημιώσεις, αυτό όμως θα γίνει περιορισμένα και αποκλειστικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει αποδεδειγμένη απώλεια παραγωγής λόγω καρπόπτωσης. Αυτό ανέφερε επί του θέματος χθες και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος. 

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα μας τόνισε ότι «η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη εξαρχής ζήτησε την παρέμβαση του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τους ισχυρούς νότιους ανέμους και πράγματι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να έρθουν τάχιστα τα στελέχη στην Λέσβο και να περιηγηθούν στον ελαιώνα για μία πρώτη γενική εκτίμησή τους. Αυτό ωστόσο που ξεκαθαρίσαμε και με τη συνέντευξη Τύπου που δώσαμε και θέλω να το επαναλάβω, είναι ότι ακολουθούν εξατομικευμένες εκτιμήσεις ανά δικαιούχο μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στις 15 του μηνός και όσοι δεν έχουν υποστεί απώλεια παραγωγής από καρπόπτωση ή ενδεχομένως έχουν κάνει αιτήσεις για ζημιές χωρίς καν να έχουν παραγωγή σε χωράφια που δηλώνουν, αυτό θα διαπιστωθεί από τους έμπειρους γεωπόνους και δεν θα αποζημιωθούν, όπως είναι επόμενο».

Με αυτές τις φράσεις ο κ. Κουφέλος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο ΕΛΓΑ δεν σκοπεύει να αποζημιώσει αγρότες που δεν δικαιούνται αποζημίωση, σπεύδοντας με αυτό τον τρόπο να προλάβει όσους απευθύνονται σχηματίζοντας ουρές στους ανταποκριτές, πληρώνοντας μάλιστα και ένα σχετικό αντίτιμο που προβλέπεται για την κατάθεση των αιτήσεών τους ανάλογα με τον αριθμό των δέντρων που δηλώνουν.

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img