Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Πυριτιδαποθήκη!

  • Αύξηση των περιπολιών σε όλη τη Λέσβο, ανάκληση αδειών των πυροσβεστών και κλιμάκωση των δυνάμεων επέμβασης αποφάσισαν οι εμπλεκόμενοι φορείς στην συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Περιφέρειας

Εφιαλτική είναι η κατάσταση τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που έχουν ζώσει τη χώρα και απειλούν και τα νησιά μας, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ισχυρών ανέμων που προβλέπονται γι’ αυτές τις μέρες. Η Λέσβος έχει τεθεί εδώ και μέρες στο β’ στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας, που σημαίνει ανάκληση όλων των προγραμματισμένων αδειών των πυροσβεστών και κλιμάκωση των δυνάμεων επιτήρησης και επέμβασης. 

Την Παρασκευή ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Πανάγος Κουφέλος, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΟΠΠ για να συζητηθούν οι επικίνδυνες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τον καύσωνα μετατρέποντας δάση και αγροτικές εκτάσεις σε πυριτιδαποθήκες και να παρθούν αποφάσεις για την πρόληψη, αλλά και την άμεση επέμβαση όλων των δυνάμεων σε περίπτωση πυρκαγιάς. 

Κοινό συμπέρασμα όλων των συμμετεχόντων από τους Δήμους, την Περιφέρεια, την Διεύθυνση Δασών, την Αστυνομία, τον Στρατό, τους εθελοντές, κλπ. είναι ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση και με δεδομένες τις φωτιές που καίνε απ’ άκρη σ’ άκρη την χώρα, κάθε νησί, κάθε περιοχή, κάθε Δήμος θα πρέπει να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις, αφού δεν θα μπορέσει να έχει βοήθεια και ενισχύσεις από άλλες περιοχές. Αυτό σημαίνει κατ’ αρχήν ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα που απαγορεύουν κάθε ενέργεια ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά. 

 

Ρητή απαγόρευση

Όπως είναι γνωστό, από την αρχή του καλοκαιριού βρίσκεται σε ισχύ η απόφαση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται  η  κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Λέσβου, καθώς και σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως της ευρύτερης περιοχής της Αμαλής, της Αγιάσου, του Αμπελικού, της Μεγάλης Λίμνης, της Φεράνας, του Λεπετύμνου, των Παρακοίλων και των Χιδήρων μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31/10/2021. 

H παραπάνω απαγόρευση ισχύει στις περιπτώσεις που ο ημερήσιος χάρτης κινδύνου πυρκαγιών που δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr), παρουσιάζει για τις περιοχές που εφαρμόζεται η απαγόρευση κατάσταση κινδύνου 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή), ή 5 (κατάσταση συναγερμού), δηλαδή όλη αυτή την περίοδο που οι συνθήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. «Είναι γεγονός ότι μετά από τον καύσωνα η γη έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη, αφού η υγρασία έχει εξατμιστεί και όλα τα ξερά χόρτα, τα δέντρα, τα δάση μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάρουν φωτιά, αν δεν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Π. Κουφέλος και συνέχισε: «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο ετοιμότητας και γι’ αυτό συγκάλεσα αυτή την σύσκεψη, προκειμένου να υπάρχει συνεχής και στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και των εθελοντών αυτή την κρίσιμη περίοδο».

 

Περιπολίες παντού

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι περιπολίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των εναέριων μέσων, της Περιφέρειας και των εθελοντών έχουν αυξηθεί καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας και ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Στρατό και το Δασαρχείο ελέγχονται όλες οι επικίνδυνες και ευπαθείς περιοχές προκειμένου να μην επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή σε πολίτες. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, μέχρι και αύριο η κατάσταση στα νησιά μας θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ ο υψηλός κίνδυνος λόγω της ξηρασίας θα παραμείνει μέχρι τις πρώτες βροχές. Κύριο μέλημα των τοπικών φορέων είναι η διαφύλαξη των περιαστικών δασών και η περιχαράκωση των οικισμών ώστε σε περίπτωση φωτιάς, αυτή να σταματήσει πριν κινδυνέψουν κατοικημένες περιοχές. Βέβαια, όπως τονίστηκε για μια ακόμη φορά στην έκτακτη σύσκεψη, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει ο καθαρισμός των οικοπέδων που δεν έγινε ούτε φέτος από τους ιδιοκτήτες, παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις και εκκλήσεις των δύο Δήμων. 

 

Σε ετοιμότητα

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Λέσβου, Παναγιώτης Κυπριωτέλλης, «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε και να καταλάβουμε ότι σε αυτή την φάση και με την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την χώρα πρέπει να στηριχτούμε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις. Αυτό σημαίνει διαρκή εγρήγορση, ετοιμότητα, επιφυλακή και ειδοποίηση για κάθε συμβάν από την πρώτη στιγμή. Η επιτήρηση είναι συνεχής, έχουμε άμεση επικοινωνία με την Περιφέρεια και τους Δήμους και έχουμε ζητήσει και από τους ιδιώτες να δηλώσουν τις υδροφόρες που διαθέτουν σε περίπτωση ανάγκης. Για μια ακόμη φορά απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να μην προχωρούν σε καμία ενέργεια ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά γιατί η καύσιμη ύλη αυτή την περίοδο προσομοιάζει με πυρίτιδα και είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαχείρισή της».