Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

“Ανάσταση” για το άπορο ζευγάρι!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Γρήγορα αντανακλαστικά από την Αντιδήμαρχο Εθελοντισμού για την ιστορία της οικογένειας που ανέδειξαν τα “Νέα της Λέσβου”, που ζει στα όρια της εξαθλίωσης λόγω της ανεργίας
Η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Δ. Αλεξανδρή

Μέρες γιορτών και αλληλεγγύης και ο Δήμος δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό του στο άπορο ζευγάρι που ζει στη Μυτιλήνη και τα τελευταία χρόνια τα φέρνει δύσκολα βόλτα, ακόμη και στην κάλυψη των καθημερινών του αναγκών. Πρόκειται για την ιστορία του ζευγαριού που ανέδειξαν τα “Νέα της Λέσβου” στο φύλλο της Δευτέρας αλλά και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η οποία ευαισθητοποίησε την Δήμητρα Αλεξανδρή, η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες έμπρακτης στήριξης στις δύσκολες αυτές εποχές. Ήδη η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Εθελοντισμού έχει έρθει σε επαφή με την κ. Μαρία η οποία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια και εκτός από την παροχή τροφίμων, η Δ. Αλεξανδρή δεσμεύτηκε για την εξεύρεση λύσης και σε ό,τι αφορά τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και νερού, που βάζουν “θηλιά στο λαιμό” του ζευγαριού. 

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια είναι πολλές οι περιπτώσεις οικογενειών και μεμονωμένων πολιτών που χρειάζονται οικονομική βοήθεια για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Εκτός από τα προβλήματα υγείας, η ανεργία είναι μείζον ζήτημα που απασχολεί πολλά σπίτια και έχει ως συνέπειες την ανέχεια και τα χρέη που αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Πολλές οικογένειες έχουν βοηθηθεί από εθελοντές οι οποίοι σπεύδουν να ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη, αλλά για το συγκεκριμένο ζευγάρι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα επιβίωσης είναι η εξεύρεση μιας μόνιμης, σταθερής δουλειάς τουλάχιστον για τον έναν από τους δύο.

Τους τελευταίους μήνες ο σύζυγος της κ. Μαρίας απασχολείται στον Δήμο και συγκεκριμένα μέσω εργολαβίας στην Υπηρεσία Καθαριότητας με ωράριο ημιαπασχόλησης και μισθό 300 ευρώ. Όπως είναι εύλογο, με το ποσό αυτό δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του ζευγαριού και δεν μπορούν να εξοφληθούν χρέη που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον, η σύμβασή του λήγει στις 6 Ιανουαρίου, οπότε θα βρεθούν και πάλι στο μηδέν.

Την ίδια ώρα, η κ. Μαρία που είχε απασχοληθεί παλιότερα στην Κοινωφελή Εργασία περίμενε εδώ και μήνες το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για να υποβάλλει αίτηση, αλλά όπως αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας στη νέα προκήρυξη δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ωφελούμενοι προηγούμενων προγραμμάτων. Κατ’ επέκταση, αυτόματα αποκλείστηκε η συμμετοχή της και έσβησε η ελπίδα να βρει μια δουλειά, έστω για 8 μήνες.

Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα και στον γολγοθά εξεύρεσης μιας δουλειάς για τα προς το ζην, το ζευγάρι οφείλει στη ΔΕΗ 900 ευρώ και στη ΔΕΥΑΛ 390 ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς. Μάλιστα, αμέσως μετά τις γιορτές υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς ρεύμα επειδή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση δόσεων 30 ευρώ το μήνα την οποία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για δύο ανθρώπους υγιείς και ικανούς να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα που θα αναλάβουν, 50 ετών ο σύζυγος και 53 η κ. Μαρία που δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από μια δουλειά. Μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν την βοήθεια των γονιών τους, οι οποίοι διατηρούσαν επιχείρηση στο Χάλικα, αλλά από τότε που πέθαναν δεν έχουν άλλους συγγενείς για να τους βοηθήσουν.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” η Αντιδήμαρχος, «ο Δήμος είναι εδώ για να παρέχει βοήθεια και στήριξη στους πολίτες που έχουν ανάγκη κι αυτό το έχουμε αποδείξει πάμπολλες φορές στην πράξη, χωρίς ανακοινώσεις και φωτογραφίες. Εκτός από το ελάχιστο βοήθημα των 600 ευρώ που βάσει νόμου μπορούμε να παρέχουμε, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και για την προσφορά τροφίμων είτε μέσω προγραμμάτων, είτε μέσω ιδιωτών. Παράλληλα προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις για τα χρέη σε λογαριασμούς, όπως με την Επιτροπή εξέτασης των αιτήσεων για την επανασύνδεση ρεύματος που επανασυγκρότησε πρόσφατα ο Δήμαρχος. Αυτό θα κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση και σε συνεννόηση με την Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο θα ελαφρυνθεί το ζευγάρι και για τον λογαριασμό του νερού», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Αλεξανδρή.

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img