Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

“Απόβαση” Τούρκων τουριστών στη Μυτιλήνη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Γκρίνια στα τουριστικά πρακτορεία του λιμανιού από τις ξαφνικές ανατιμήσεις στα καταλύματα μέχρι και 10 ευρώ στη διανυκτέρευση

Απόβαση ετοιμάζονται να κάνουν στη Μυτιλήνη Τούρκοι τουρίστες από το προσεχές Σαββατοκύριακο και θα διαρκέσει για μία εβδομάδα μέχρι την Κυριακή των Μυροφόρων που γιορτάζει στη Λέσβο το προσκύνημα του Ταξιάρχη Μανταμάδου. Αν και η πλήρης εικόνα από τις κρατήσεις των Τούρκων επισκεπτών αναμένεται αύριο Παρασκευή, οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις μιλούν για 2.000 – 2.500 Τούρκους τουρίστες σε διάστημα μιας εβδομάδας στο νησί μας, ενώ οι πιο αισιόδοξες κάνουν λόγο για πάνω από 3.000, ακόμα και για υπέρβαση των 4.000 ατόμων. 

Μ’ αυτήν την εκτίμηση φαίνεται να συμφωνεί ο ταξιδιωτικός πράκτορας Άρης Λαζαρής, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου υπογράμμισε ότι «δεν αποκλείω ακόμα και το ενδεχόμενο να φτάσουμε κοντά στους 5.000 Τούρκους τουρίστες από Κυριακή σε Κυριακή. Να είστε έτοιμοι να δείτε πολύ κόσμο να βγαίνει από το Τελωνείο της Μυτιλήνης και αυτό να ξέρετε θα είναι μία σημαντική οικονομική ένεση για τον τόπο, καθώς μέχρι τώρα μόνο στον τουρισμό από την Τουρκία μπορούμε να βασιζόμαστε σε τέτοιους αριθμούς τόσο πρόωρα και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, έδειξε να βάζει πιο χαμηλά τον πήχη σημειώνοντας: «Πιστεύω πως στο διάστημα της επόμενης εβδομάδας μπορούμε να ξεπεράσουμε τους 2.000 επισκέπτες και να φτάσουμε και τους 2.500 τουρίστες από την Τουρκία, χωρίς να αποκλείω το ενδεχόμενο να πάμε και καλύτερα».

Μέσα σε διάστημα περίπου 15 ημερών από τις 14 Απριλίου που άνοιξε ξανά η γραμμή που συνδέει τη Μυτιλήνη με τα απέναντι παράλια, μέχρι και χθες είχαν φτάσει συνολικά 143 Τούρκοι επισκέπτες, αριθμός που είναι μικρός, θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη το ραμαζάνι των μουσουλμάνων κατά το οποίο αποφεύγονται οι μετακινήσεις.

 

Μετά το ραμαζάνι

Η αυξημένη κίνηση των Τούρκων επισκεπτών ήταν αναμενόμενη για την περίοδο μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα από τα τέλη Απριλίου, καθώς από το απόγευμα της Πρωτομαγιάς ολοκληρώνεται η περίοδος του ραμαζανιού, που αποτελεί μία μακρά (1 μήνα) περίοδο νηστείας, η οποία παρομοιάζεται με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή της Ορθοδοξίας. Στο τέλος του ραμαζανιού ξεκινά η Ιντ αλ-φιτρ (Eid al-Fitr) που είναι μια μικρή περίοδος αργίας στη γείτονα χώρα, κατά την οποία εορτάζεται το τέλος του ραμαζανιού και οι μουσουλμάνοι δίνουν χρήματα στους φτωχούς και φορούν τα καλύτερα ενδύματά τους. Αυτή η γιορτή φέτος ξεκινά από το απόγευμα της Κυριακής και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 5 Μαΐου, ενώ πάντοτε συνδυάζεται με εκδρομές των Τούρκων εντός και εκτός Τουρκίας και γι’ αυτό περιμένουμε τουρισμό αυτό το διάστημα.

 

Γκρίνια για τις τιμές

Την ίδια ώρα πάντως και ενώ η Λέσβος περιμένει να ανακάμψει και να καλύψει έστω και κατά ένα μέρος το χαμένο έδαφος στον τουρισμό της, γκρίνια έχει ξεσπάσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης καθώς τα τουριστικά πρακτορεία, που είναι και αυτά που μέχρι τώρα σε τοπικό επίπεδο «τραβούν το μεγάλο κουπί» για την προσέλκυση τουριστών, εκφράζουν δυσφορία το ένα μετά το άλλο για τις τιμές που αρχίζουν να διαμορφώνονται σε τοπικό επίπεδο στα καταλύματα. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που διατηρούν καταλύματα και οι οποίοι και μόνο στο άκουσμα ότι αναμένονται πάνω από 2.000 Τούρκοι τουρίστες τις επόμενες μέρες στη Λέσβο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερβούν και τους 3.000, αναπροσάρμοσαν αστραπιαία τις τιμές τους επιβαρύνοντας κατά 10 ευρώ τη διανυκτέρευση, με αιτιολογικό το κόστος της ενέργειας και τις ανατίμησης γενικότερα. 

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Τούρκοι πολίτες λόγω της διολίσθησης του νομίσματός τους έχουν δει ειδικά τον τελευταίο χρόνο να περιορίζεται σημαντικά η αγοραστική τους δύναμη και μπορεί αυτοί που έρχονται για διακοπές και εκδρομές στη Λέσβο να είναι περίπου το 10% των Τούρκων πολιτών, που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουν λεφτά για διακοπές εκτός συνόρων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα περάσει απαρατήρητο ένα περιβάλλον ανατιμήσεων προϊόντων και υπηρεσιών στο νησί μας.  

Επ’ αυτού είναι χαρακτηριστική η δήλωση του τουριστικού πράκτορα κ. Λαζαρή, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου όχι μόνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μας για αύξηση κατά 10 ευρώ στη διανυκτέρευση στα καταλύματα, αλλά προειδοποίησε με σαφήνεια λέγοντας ότι «ας προσέξουμε καλά ως τόπος μην χάσουμε αυτό που πάει να δημιουργηθεί δείχνοντας την αρνητική μας πλευρά». Όπως είπε ο κ. Λαζαρής: «Πράγματι οι πληροφορίες που έχετε για ανατιμήσεις στα καταλύματα ακόμα και 10 ευρώ τη διανυκτέρευση ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κι αν θέλετε τη γνώμη μου αυτές είναι και αδικαιολόγητες και ανεπίτρεπτες. Σε τελική ανάλυση όταν εμείς τα τουριστικά γραφεία κάνουμε μία προσπάθεια να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Τούρκους σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και για τον τόπο μας, αλλά και για τη γείτονα χώρα, καθώς δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα όλοι όσοι έκαναν διακοπές κατά το παρελθόν στη Λέσβο να κάνουν και φέτος, θεωρώ ότι το να έχουμε τσουχτερές ανατιμήσεις στο τουριστικό προϊόν του νησιού, αυτό υπονομεύει την προσπάθεια που καταβάλλουμε και την υπονομεύει εκ των έσω», είπε καταλήγοντας ο τουριστικός πράκτορας.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις