Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

“Αρένα” των Ρομά το κέντρο της Μυτιλήνης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Απίστευτες σκηνές αλλοφροσύνης χθες το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, με την κοινωνία να παρακολουθεί αποσβολωμένη τον τόπο παραδομένο σε δύο οικογένειες Ρομά

Σε αρένα μετέτρεψαν χθες το μεσημέρι δύο ομάδες Ρομά το κέντρο της Μυτιλήνης κατά τη διάρκεια συμπλοκής που σημειώθηκε μεταξύ τους στην πλατεία Σαπφούς, με τη μία πλευρά να γρονθοκοπεί την άλλη και αντίστροφα, απίστευτες ύβρεις και απειλές, καθώς και σίδερα και άδεια μπουκάλια που εκσφενδονίζονταν από τους μεν στους δε, με τους περαστικούς να τρέχουν να προφυλαχτούν πίσω από κάδους απορριμμάτων και στα γύρω στενά!

Εδώ ο αστυνομικός κ. Καραβασίλης (που είναι και ο κοινοτάρχης του Παλαιόκηπου) συγκρατεί τους Ρομά που κρατούν ξύλα στα χέρια στο βάθος

Η συμπλοκή των δύο πλευρών σημειώθηκε μετά τις 12:30 χθες και προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στο κέντρο της Μυτιλήνης χρειάστηκε να επέμβουν αστυνομικοί της Ασφάλειας και δικυκλιστές της αστυνομίας, που για πάνω από 30 λεπτά προσπαθούσαν να χωρίσουν τις δύο πλευρές και να τις συνετίσουν.

Οι λοστοί που χρησιμοποιούσαν ο ένας σε βάρος του άλλου, όπως μας δείχνει επαγγελματίας

Όπως ήταν επόμενο, οι εικόνες αυτές προκάλεσαν αναστάτωση στο κέντρο της Μυτιλήνης με την ροή της κυκλοφορίας από την προκυμαία προς την Βερναρδάκη να έχει διακοπεί και την αστυνομία να αναγκάζεται να προχωρήσει σε προσαγωγές για να πέσουν οι τόνοι και να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση. Όμως οι Ρομά όχι μόνο δεν έδειχναν διατεθειμένοι να ηρεμήσουν παρουσία των αστυνομικών, αλλά συνεχώς τα πνεύματα οξύνονταν και γίνονταν «αναζωπυρώσεις» στους καβγάδες σε σημείο, που, με δυσκολία, ακόμα και οι αστυνομικοί, αγανακτισμένοι, κατάφεραν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. 

Κλεφτοπόλεμος στα στενά παρουσία της αστυνομίας
Εδώ έχουμε και έναν τραυματία πεσμένο στο παρτέρι

Συνολικά η αστυνομία προσήγαγε 10 άτομα στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, εκ των οποίων οι 9 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις για διατάραξη κοινής ειρήνης και άλλα αδικήματα και οι υποθέσεις αναμένεται  να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Ένα σπασμένο πίσω τζάμι αυτοκινήτου ανυποψίαστου πολίτη από τα μπουκάλια, τις πέτρες και τα σίδερα που εκσφενδονίζονταν

Από τη Σάμο ο Ντουρουντούς

Ενήμερος για όλες τις εξελίξεις ήταν στη Σάμο όπου βρισκόταν χθες έχοντας συνεργασία για θέματα που αφορούν την αστυνομία στο συγκεκριμένο Νομό της περιφέρειάς μας ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Υποστράτηγος, Ελευθέριος Ντουρουντούς, ο οποίος είχε δώσει κατευθύνσεις να γίνει ό,τι προβλέπεται ώστε να αποτραπούν νέα ανάλογα επεισόδια, κάτι που δεν θα πρέπει να αποκλειστεί αν βρεθούν ξανά πρόσωπο με πρόσωπο οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές!

«Ορίστε τα σίδερα που χρησιμοποιούσαν και προσπαθούσε να χτυπήσει ο ένας τον άλλο ή πετούσαν η μία πλευρά στην άλλη μαζί με άδεια μπουκάλια. Θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί άνθρωπος αν τον πετύχαιναν», ανέφερε επαγγελματίας της περιοχής στα Νέα της Λέσβου, δείχνοντάς μας τον λοστό με τον οποίο άτομο από τη μία πλευρά επιχείρησε να χτυπήσει άτομα από την άλλη.

Την ίδια ώρα και οι επαγγελματίες της εστίασης στην περιοχή της οδού Αρχιπελάγους ανέφεραν ότι συχνά παρατηρούνται προβλήματα από την διέλευση ατόμων Ρομά, τα οποία βγάζουν σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά από τους κάδους και γενικά προκαλούν προβλήματα στους πελάτες των καφετεριών ζητιανεύοντας και ενοχλώντας.

Μάταια προσπαθούν οι αστυνομικοί να τους χωρίσουν και να τους απομακρύνουν με τον κόσμο να παρακολουθεί αποσβολωμένος έξω από τα μαγαζιά

Τα σπασμένα του Κτηνιατρείου

Κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν προηγηθεί επεισόδια και στην περιοχή της Παγανής στην οποία ισχύει ο νόμος της ζούγκλας και έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε άβατο, χωρίς να συγκινείται κανένας αρμόδιος. Δεν αποκλείεται από εκεί να ξεκίνησε η ένταση που κατέληξε χθες το μεσημέρι να εκτονωθεί στην πλατεία Σαπφούς μπροστά στα μάτια των περαστικών. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων της Λέσβου, οι καβγάδες είχαν ξεκινήσει από την περιοχή της Παγανής καθώς φαίνεται πως δύο οικογένειες βρίσκονται σε μεγάλη αντιπαλότητα λόγω ειδυλλίου μεταξύ του γιου της μιας πλευράς και της κόρης της άλλης, το οποίο δεν εγκρίνει η μία οικογένεια. 

Χθες το πρωί αντικρίζοντας κανείς το κτίριο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας δεν πίστευε στα μάτια του βλέποντας σπασμένα τζάμια και πέτρες μέσα στην αυλή από το πετροβολητό που προφανώς είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα στελέχη του κτηνιατρείου αντικρίζουν γυαλιά-καρφιά την υπηρεσία τους και γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και ο Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, αναζητούν νέο χώρο για τη μετεγκατάσταση της υπηρεσίας, προκειμένου να απαλλαγούν οι υπάλληλοι από τα όσα βιώνουν καθημερινά κατά τη “συνύπαρξή” τους με τους Ρομά, οι οποίοι λειτουργούν ανεξέλεγκτα. 

Πέραν των υγειονομικών ζητημάτων, που και αυτά είναι σοβαρά στην Παγανή, όπως και η ρευματοκλοπή, το νερό της ΔΕΥΑΛ τρέχει ακατάπαυστα από σπασμένους σωλήνες κατασπαταλώντας αυτό το πολύτιμο αγαθό, χωρίς να πληρώνει κανείς (για την ακρίβεια τέτοιες ζημιές μετακυλίονται σε όλους τους δημότες που πληρώνουν τη ΔΕΥΑΛ – η ζημιά τα προηγούμενα χρόνια υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ). 


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ 

Φτάνει πια 

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου με αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες πέραν του κλίματος φόβου, δεν ταιριάζουν με τη φυσιογνωμία της νησιωτικής μας πρωτεύουσας, τη φιλοξενία και το ήρεμο κλίμα που παρέχει στον επισκέπτη για διακοπές η Μυτιλήνη. Δυστυχώς για χρόνια οι αρμόδιοι ανέχτηκαν τέτοιες καταστάσεις στην Παγανή, στο πάρκινγκ και σε άλλα σημεία της Μυτιλήνης, όπως το πάρκο Καραπαναγιώτη, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό έβλεπε κανείς να κολυμπούν οι Ρομά στο σιντριβάνι του πάρκου της Αγίας Ειρήνης. Και τώρα ακόμα πιο κεντρικά στην προκυμαία της Μυτιλήνης που σε λίγο καιρό θα έχει τουρίστες. 

Άραγε αυτές τις εικόνες θέλουμε να βλέπουν οι επισκέπτες; Ας αποφασίσουμε ως τόπος και ως κοινωνία και ας πράξουμε ανάλογα με το τι μας ενδιαφέρει. Όμως ας μας συμπαθούν οι αρμόδιοι, τέτοιες καταστάσεις δύσκολα συναντά κανείς σε άλλα νησιά και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος σε τόσους άλλους που απαντά γιατί όλη η νησιωτική Ελλάδα δουλεύει με τον τουρισμό, ενώ εμείς καθόμαστε και βλέπουμε από μακριά ως τόπος!

- Advertisement -

More articles

spot_img