Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

“Χάθηκε” πάλι ο κορονοϊός

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται αυτήν την περίοδο στη Λέσβο ο κορονοϊός, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς αφενός μεν το νοσοκομείο έχει αδειάσει από νοσηλείες, αφετέρου δε τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο σύνολο των ελέγχων που κάνουν διαπιστώνουν ελάχιστα έως και καθόλου θετικά αποτελέσματα.

Το στέλεχος των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, Σταυρούλα Τσαΐρη, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου είπε ότι «αυτή την περίοδο δεν έχουμε κρούσματα και θα σας έλεγα ότι μέχρι τις 15-20 Ιουλίου υπήρχε σε γενικές γραμμές ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων, ωστόσο το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου αυτά σχεδόν έχουν μηδενιστεί, δεδομένου πως από το σύνολο των δειγματοληψιών που κάνουμε και των πολιτών που απευθύνονται για να κάνουν Rapid test τα τεστ βγαίνουν αρνητικά».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη η Συντονίστρια των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, Ελεονώρα Μανιάτη, μας ανέφερε ότι «ο κορονοϊός μέχρι τώρα έχει δείξει ότι είναι απρόβλεπτος, καθώς θα θυμάστε και την περίοδο του Πάσχα παρά το συνωστισμό στις εκκλησίες τα κρούσματα ήταν σχεδόν μηδενικά, μετά όμως είχαμε μία απότομη ανοδική πορεία ώστε ο κορονοϊός να μας απασχολήσει ξανά σε σοβαρή βάση ως προς την τήρηση των προληπτικών μέτρων, αν και κατά τη δική μας γνώμη θα πρέπει να τηρούμε πάντα όσο μπορούμε τα προληπτικά μέτρα. Σε τελική ανάλυση τώρα το καλοκαίρι η κίνησή μας είναι περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, οπότε ο όποιος κίνδυνος είναι μικρός, αν και θα έλεγα ότι δεν είναι κόπος, αν για παράδειγμα μπαίνουμε σε μία υπηρεσία να πληρώσουμε ένα λογαριασμό, να φοράμε για 5 λεπτά τη μάσκα ώστε να έχουμε αυτή την προστασία».

Για την περίοδο του χειμώνα η κ. Μανιάτη προέβλεψε την επάνοδο του κορονοϊού, καθώς όπως είπε «ό,τι και να πούμε εμείς από τη μέχρι τώρα εμπειρία, ο κορονοϊός πιθανώς θα μας απασχολήσει και τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς βλέπετε ότι έχει διαψεύσει τις προβλέψεις των επιστημόνων από το παρελθόν ότι θα είχε εξαλειφθεί. Το θετικό είναι ότι με τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια ο κίνδυνος των σοβαρών επιπλοκών έχει ελαχιστοποιηθεί σημαντικά, χωρίς αυτό να αποτελεί άλλοθι για να μην λαμβάνει ο καθένας ατομικά μέτρα. Συχνό πλύσιμο των χεριών κατά τη διάρκεια των καθημερινών μας επαφών δεν έχει βλάψει κανέναν, ούτε αν έχουμε κάποια καταρροή και τσούξιμο στο λαιμό να απευθυνθούμε στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Δωρεάν τα παρέχει το κράτος τα ράπιντ τεστ για να επιβεβαιώσουμε αν είναι κρυολόγημα ή αν είναι κορονοϊός, ώστε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας και τις επαφές μας με άλλους πολίτες. Το σπουδαιότερο είναι ότι η κοινωνία και μέσα από τα εμβόλια και από την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας έχει πάψει να φοβάται τον κορονοϊό και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό δεδομένο», είπε η κυρία Μανιάτη.

Από τα στοιχεία των κλιμακίων του ΕΟΔΥ τόσο με τις αναλύσεις και τις δειγματοληψίες που γίνονται στη Μυτιλήνη αλλά και σε χωριά διαπιστώνεται πως αυτό το διάστημα ο κορονοϊός δύσκολα μπορεί να ανιχνευτεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κυκλοφορεί. Κι αυτό καθώς είχαμε και περιστατικά ασθενών το προηγούμενο διάστημα μέσα στον Ιούλιο που είχαν απευθυνθεί με αρνητικά τεστ στο νοσοκομείο και έντονο πυρετό, όπου διαγνώστηκαν θετικοί και τους χορηγήθηκε θεραπεία ώστε να αποφύγουν τις περαιτέρω επιπλοκές. 

Το γεγονός της ελαχιστοποίησης έως μηδενισμού των θετικών κρουσμάτων αυτή την περίοδο τροφοδότησε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, που τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία καταργείται η χρήση μάσκας ακόμα και στα νοσοκομεία για το προσωπικό και προβλέπεται πλέον μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ογκολογικοί ασθενείς, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας).

Επίσης, η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ εξακολουθεί να ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το πλάνο αυτό του Υπουργείου ισχύει μέχρι το τέλος Αυγούστου, οπότε και θα επανεξεταστούν από το Σεπτέμβριο τα δεδομένα, καθώς με τη νέα σχολική περίοδο και την ταυτόχρονη σταδιακή μείωση των θερμοκρασιών θα τροφοδοτηθούν οι ιώσεις που ταλαιπωρούν κάθε φθινόπωρο και χειμώνα τα παιδιά και τους μεγάλους.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img