Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

“Έφυγε” ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης, δημιουργός μεταξύ άλλων των ταινιών «Θεόφιλος» (1987) και «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» (2010). Οι ταινίες του απέσπασαν πολλά κινηματογραφικά βραβεία στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου, ενώ συμμετείχαν επίσης σε διεθνή φεστιβάλ. Ενδεικτικά, το 1980 ο «Θεόφιλος» συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου. 

Εκτός όμως από τις ταινίες που γύρισε στη Μυτιλήνη, ο Λάκης Παπαστάθης πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στο νησί, καθώς τελείωσε το γυμνάσιο εδώ, ενώ γεννήθηκε στο Βόλο το 1943. 

Πολυδιάστατη πνευματική προσωπικότητα, ο Παπαστάθης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του και παράλληλα ένας από τους θεμελιωτές του πολιτιστικού ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση, κυρίως μέσω της εκπομπής «Παρασκήνιο» την οποία δημιούργησε μαζί με τον σκηνοθέτη Τάκη Χατζόπουλο το 1976.

Παντρεμένος με την ηθοποιό Υβόννη Μαλτέζου, απέκτησαν μαζί ένα γιο. Ο ίδιος θα μείνει στη μνήμη μας ως μια πολυσχιδής προσωπικότητα και ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος, που καταπιάστηκε με την σκηνοθεσία, την λογοτεχνία, την κριτική. 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img