Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

“Έκρηξη” κρουσμάτων στα σχολεία

  • Από το κακό στο χειρότερο η επιδημιολογική εικόνα στην εκπαίδευση, με κατακόρυφη άνοδο των μολύνσεων από την οποία τροφοδοτείται πλέον και δικαιολογημένα η έντονη ανησυχία 

Πάνω που σημειώναμε πως υπήρχε ένας μικρός έστω περιορισμός των θετικών κρουσμάτων COVID-19 στα σχολεία της Λέσβου, ο εξαιρετικά αυξημένος αριθμός περιπτώσεων μαθητών που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, χθες, προκαλεί έντονη ανησυχία, ενώ δεν είναι απίθανο μέσα στα επόμενα 24ωρα να έχουμε και το πρώτο κλείσιμο τμήματος στο νησί. Πιο συγκεκριμένα 48 είναι τα θετικά κρούσματα σε μαθητές, ενώ υπήρξαν και 8 εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν θετικοί στον COVID, στην πιο «δύσκολη» επιδημιολογικά ημέρα έως τώρα για την εκπαιδευτική κοινότητα της Λέσβου.

Πιο συγκεκριμένα, 37 ήταν τα κρούσματα σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λέσβο (33 μαθητές και μαθήτριες και 4 εκπαιδευτικοί), με τα 9 από αυτά να εντοπίζονται στο Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων, και μάλιστα τα 6 στο ίδιο τμήμα, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό – αν βρεθούν επιπλέον κρούσματα σε αυτό – να είναι το πρώτο που θα κλείσει και θα τεθεί σε καραντίνα στη Λέσβο. Ψηλά ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου με 7 παιδιά θετικά, από 2 στο Δημοτικό Σχολείο του Παπάδου, το 15ο και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, ενώ από εκεί και πέρα υπήρξαν σχολεία με ένα κρούσμα, μεταξύ των οποίων τα Δημοτικά Σχολεία Πολιχνίτου, Σκοπέλου, Ιππείου και Αγίας Παρασκευής.

Όσον αφορά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα θετικά κρούσματα που δηλώθηκαν χθες ήταν 19 (15 μαθητές και μαθήτριες και 4 εκπαιδευτικοί), χωρίς να έχουμε κάποιο σχολείο όπου εμφανίζονται περισσότερα των 2 κρουσμάτων. Ειδικότερα, από 2 κρούσματα είχαν το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης και το ΓΕΛ Γέρας και από 1 το ΓΕΛ Παμφίλων, το 3ο και το 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, τα ΓΕΛ Πλωμαρίου και Μανταμάδου και τα Γυμνάσια Φίλιας, Γέρας, Ιππείου και Πλωμαρίου, το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης και το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.

Είναι πλέον προφανές ότι ο χώρος των σχολείων λόγω του συνωστισμού των μαθητών αποτελεί πεδίο μετάδοσης του κορονοϊού και εξάπλωσης της νόσου από σπίτι σε σπίτι μέσω του σχολικού περιβάλλοντος.  Και από αυτό τίθεται ένα εύλογο ερώτημα ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας πριν η κατάσταση εκτραχυνθεί περαιτέρω και δεν μπορούν να την ελέγξουν. 

 

106 κρούσματα στη Λέσβο

Χθες το απόγευμα έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ ο αριθμός των κρουσμάτων για τη Λέσβο που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και αφορούν το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 106 κρούσματα σε 8.613 κρούσματα στην Ελλάδα με τα στατιστικά στοιχεία να έχουν χτυπήσει κόκκινο για πρώτη φορά σε τέτοια ύψη, καθώς έχουμε μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών 73,57 και με την αντιστοίχιση ανά 100.000 κατοίκους τα κρούσματα φτάνουν στα 122,63.

Ευτυχώς, η έκρηξη των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται με ανάλογη έκρηξη νοσηλειών καθώς τότε θα είχαμε δυσάρεστες εκπλήξεις και για το νοσοκομείο Μυτιλήνης στο οποίο υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα. Συγκεκριμένα σε απομονωμένους θαλάμους του Λοιμωδών και της Παθολογικής νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 13 ασθενείς και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τρεις διασωληνωμένοι. Έχουμε δηλαδή συνολικά 16 άτομα στο Βοστάνειο. Σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων ο αριθμός των νοσηλειών για τη Λέσβο βρίσκεται επί του παρόντος σε ελεγχόμενα επίπεδα, καθώς πέρσι το χειμώνα είχαμε φτάσει στους διπλάσιους νοσηλευόμενους με τα μισά κρούσματα. Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει το ρόλο που έχει παίξει το εμβόλιο στη θωράκιση της κοινωνίας καθώς αρκετοί ασθενείς που θα μπορούσαν να είχαν οδηγηθεί στο νοσοκομείο σε περίπτωση που παρέμεναν ανεμβολίαστοι, τώρα με το εμβόλιο είτε δεν μολύνονται από τον κορονοϊό ή περνούν τη νόσο στα σπίτια τους με ήπια συμπτώματα.

Μεγάλη δειγματοληψία έκανε χθες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε στη Γέρα στον Παπάδο συλλέγοντας περίπου 175 δείγματα εκ των οποίων τα 6 είχαν θετικό αποτέλεσμα

Για σήμερα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα κάνει τεστ σε όσους πολίτες το επιθυμούν (είτε πεζούς είτε διερχόμενους οδηγούς), μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.