Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

“Μετωπική σύγκρουση” Μουτζούρη – Χατζηκομνηνού

  • Βαρείς εκφράσεις και προσωπικοί χαρακτηρισμοί με αφορμή την ανάκληση της πρόσκλησης στήριξης νέων επιχειρήσεων
  • Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός με διαφοροποίηση Κυρατζή από τους συμβούλους της παράταξής του

Μετωπική σύγκρουση με βαρείς χαρακτηρισμούς ανάμεσα στον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο, Άρη Χατζηκομνηνό, επεφύλασσε η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σύγκρουση ενδεικτική ενός πιεστικού κλίματος για την Περιφερειακή Αρχή, που βάζει σε δεύτερη μοίρα ακόμη και το μείζον ζήτημα του προϋπολογισμού, το οποίο είχε συζητηθεί νωρίτερα, αλλά και το θέμα που τροφοδότησε την έκρηξη μεταξύ των πάλαι ποτέ στενών συνεργατών. Την ίδια στιγμή εξελίξεις έρχονται και στην παράταξη Καλογήρου, με τη διαφοροποίηση του Στρατή Κυρατζή στις ψηφοφορίες αλλά και τη στάση του εντός της αίθουσας να προμηνύει την ανεξαρτητοποίησή του, που είναι πλέον θέμα ημερών.

Η σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Μουτζούρη και τον κ. Χατζηκομνηνό διαφάνηκε ήδη από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με μια μίνι επίθεση από τον Περιφερειάρχη, που σημείωσε πως «από οίκτο δεν σας έχω απαντήσει, αλλά θα το κάνω», αναφερόμενος σε προηγούμενες τοποθετήσεις του Συμβούλου. Κορυφώθηκε όμως όταν ο κ. Χατζηκομνηνός έθεσε το ζήτημα του χθεσινού μας πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ και της ανάκλησης της πρόσκλησης ενίσχυσης νέων επιχειρήσεων, έπειτα από την παρέμβαση και επιχειρηματικών συμβούλων. «Ανακαλέσατε ελαφρά τη καρδία την πρόσκληση και δεν νοιάζεστε να απαντήσετε ούτε στους 12 έγκριτους συμβούλους», κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη χαρακτηρίζοντας «άλμα στην υπανάπτυξη» την πολιτική του και σχολιάζοντας πως θα έπρεπε να ντρέπεται για την απόδοσή του στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. «Σας φτύνουμε και νομίζετε πως βρέχει», ανέφερε πυροδοτώντας την έκρηξη Μουτζούρη.

«Σε βγάλαμε από τη ναφθαλίνη», σχολίασε σε έντονο ύφος ο κ. Μουτζούρης με τον κ. Χατζηκομνηνό να απαντά «συγκρίνετε τα βιογραφικά μας για να δείτε ποιος έβγαλε ποιον από τη ναφθαλίνη. Ο Χατζηκομνηνός σε έκανε Περιφερειάρχη», χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «ανύπαρκτο» και «τον χειρότερο Περιφερειάρχη που πέρασε ποτέ», ενώ όρθιοι και οι δύο, ο μεν Περιφερειάρχης του φώναζε «Ντροπή σου» και ο δε Χατζηκομνηνός «Αχάριστε», με τους υπόλοιπους και κυρίως την κ. Αντωνέλλη και την κ. Γόμου να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.  

 

Οι απαντήσεις

Πριν το ξέσπασμα του καβγά, ο κ. Μουτζούρης έδωσε πάντως τη δική του απάντηση για την ανάκληση της εν λόγω πρόσκλησης, αποκαλύπτοντας πρακτικά πως αυτή ανακλήθηκε αφού από τις 19 προτάσεις που θα χρηματοδοτούνταν οι 17 αφορούσαν την αγορά… σκαφών αναψυχής από επωνύμους, που καμία σχέση δεν έχουν με το Βόρειο Αιγαίο, καθώς «πάτησαν» σε ΚΑΔ που συμπεριλαμβανόταν στην πρόσκληση και στόχευσαν να αγοράσουν τα σκάφη τους με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Το 80% όλων των προτάσεων αφορούσαν σκάφη και η σχετική εισήγηση ανάκλησης έγινε από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ σε σχετική του απάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Χριστόφας, εξήγησε πως ένα μεγάλο μέρος χρημάτων στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρόσκληση και την υποβολή προτάσεων μέχρι σήμερα και με δεδομένο το ξέσπασμα της πανδημίας διατέθηκε για στήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων

Συμπληρωματικά στην τοποθέτηση Μουτζούρη επεσήμανε δε πως θα βγει νέα πρόσκληση για τις νέες επιχειρήσεις, που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ. «Δεν θα χρηματοδοτήσουμε σκαφάτους» σχολίασε η κ. Αντωνέλλη, επαινώντας την ανάκληση της πρόσκλησης, με την κ. Γόμου ωστόσο να σχολιάζει πως η εξήγηση του κ. Μουτζούρη ουσιαστικά αναιρεί εκείνη του Προϊσταμένου της Διαχειριστικής, κ. Πλακωτάρη, περί μη επάρκειας χρημάτων. 

 

Πέρασε ο προϋπολογισμός

Πριν από όλα αυτά και σε σχετικά ήρεμο κλίμα, αν και με πολιτικές ενστάσεις επί της εισήγησης της Περιφερειακής Αρχής από την Αντιπολίτευση, ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2022. Στην εισήγησή της η κ. Αντωνέλλη αναφέρθηκε σε έναν προϋπολογισμό που καταρτίζεται με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα αλλά εμπνέεται από το όραμα της Περιφερειακής Αρχής, με την Αντιπολίτευση να επισημαίνει έλλειψη πολιτικής. Ο Στρατής Κυρατζής από την άλλη επεσήμανε ανεξήγητα υψηλά λειτουργικά έξοδα σημειώνοντας πως ο Προϋπολογισμός και τα όποια ζητήματα προκύπτουν σε αυτόν αποτελούν πολιτική ευθύνη του Περιφερειάρχη. Εν τέλει ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 21 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 6 λευκά.

 

Φευγάτος ο Κυρατζής

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των Νέων της Λέσβου, θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Στρατή Κυρατζή από την παράταξη Καλογήρου. Η πρόθεσή του διαφάνηκε με τη στάση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς ήταν ο μόνος από την παράταξη που καταψήφισε τον προϋπολογισμό ενώ οι συνάδελφοί του επέλεξαν το λευκό, τη στιγμή που ήταν χαρακτηριστική η κίνησή του εν μέσω συνεδρίασης να αλλάξει και θέση και να καθίσει στην απέναντι πλευρά, δίπλα μάλιστα από τον κ. Χατζηκομνηνό.