Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

“Νεκρώνει” αύριο η εστίαση

  • Πρόκειται για την πρώτη ενός κύκλου κινητοποιήσεων με συμβολισμούς που έχουν αποφασίσει, με στόχο να αναδείξουν τα ζητήματα που “καίνε” στον κλάδο τους

Νεκρώνει αύριο η εστίαση, όπως αναμένεται στη Λέσβο και σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν πάρει τα όργανα εκπροσώπησης του κλάδου, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στα μέτρα που ρίχνουν το βάρος της αστυνόμευσης στους επαγγελματίες για το ποιοι είναι εμβολιασμένοι και ποιοι έχουν rapid test, ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται και το αίτημα των επαγγελματιών για μέτρα στήριξης.

Ο κλάδος της εστίασης αντιμετωπίζει με ενότητα τα ζητήματα που προκύπτουν και πάλι από την πανδημία και μετά το αυριανό λουκέτο των καταστημάτων δηλώνει διατεθειμένος να προχωρήσει και σε άλλες κινητοποιήσεις με συμβολισμούς, που μόνο στόχο έχουν την ανάδειξη των ουσιαστικών βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλημάτων του.

Αντιδρώντας στις αποφάσεις των μέτρων χωρίς τη συναίνεσή τους, οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες των καφέ-μπαρ τονίζουν ότι δεν δέχονται τη μετατόπιση βαρών στην εστίαση, που δεν της αναλογούν και ζητούν να λάβει αυτό ένα τέλος. Προειδοποιούν μάλιστα πως αν η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις διαμαρτυρίες.

Ως πρώτη κίνηση είναι το αυριανό λουκέτο των καταστημάτων και συγκεκριμένα από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης, με συμβολική παρουσία όλου του προσωπικού τους μπροστά στα καταστήματά τους συγκεκριμένη ώρα, που θα ορισθεί.

-Παράδοση ψηφίσματος των αιτημάτων και μελέτης η οποία αποδομεί το επιχείρημα ότι η εστίαση στηρίχθηκε.

-Παράδοση επίσημης δημοσκόπησης που αποδεικνύει την καθολική δυσαρέσκεια του κλάδου έναντι των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας.

Αντίστοιχα το ίδιο θα γίνει και σε άλλους επίσημους φορείς σε όλη την επικράτεια.

 

Η Ασπίδα

 Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης, Ασπίδα, με Πρόεδρο τον Νίκο Γιαννάκα έχει δείξει τα τελευταία χρόνια μία εξαιρετική δραστηριότητα για την ανάδειξη των ζητημάτων του κλάδου ανοίγοντας πανιά για να επεκταθεί σε όλη τη Λέσβο, εκπροσωπώντας με αυτόν τον τρόπο επάξια τους επαγγελματίες όλου του νησιού. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα άλλα μέλη του Προεδρείου βρίσκονται συνεχώς κοντά στους συναδέλφους τους, κάτι που έχει φανεί και το προηγούμενο διάστημα όταν αντέδρασαν και ανέτρεψαν ακόμα και την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις εστίασης. 

«Όλοι οι συνάδελφοι με ενότητα αγωνιζόμαστε για να κρατηθεί όρθιος ο κλάδος που έχει δεχτεί απανωτά πλήγματα και όπως βλέπετε δεν σταματούμε να αγωνιούμε, καθώς συνεχώς έχουμε νέα δεδομένα και ευθύνες που δεν μας αναλογούν», είπε στα Νέα της Λέσβου ο κ. Γιαννάκας. 

Και συνέχισε: «Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης θα παραδώσουμε το ψήφισμα και τη μελέτη στους τοπικούς φορείς των οποίων ζητούμε την συμπαράσταση ώστε να ενισχύσουν τη φωνή μας στις διεκδικήσεις που προβάλλουμε προς τα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

  

Τα αιτήματα 

Όλες οι επόμενες προγραμματισμένες κινήσεις θα ανακοινώνονται, ενώ τα αιτήματα του κλάδου είναι τα ακόλουθα:

ΑΜΕΣΑ 

1)Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στους παραβατικούς πελάτες.

2)Μεταβολή επιστρεπτέας σε ΜΗ επιστρεπτέα.

3)Αναλογική στήριξη με βάση την πτώση τζίρου και επισκεψιμότητας των καταστημάτων σε όλα τα λειτουργικά κόστη που προκύπτουν.

4)Απαραίτητη συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με πιθανή συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

5)Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

6)Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών.

7)Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

8)Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

9)Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Μακροπρόθεσμα

1)Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης

2)Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τα επιπλέον κοστολόγια του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3)Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.