Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

“Όμηρος” 25 ανθρώπων η κοινωνία του Παπάδου


Όμηρος 6 οικογενειών Ρομά, περίπου 25 άνθρωποι στο σύνολό τους, είναι η κοινωνία του Παπάδου λίγα μέτρα από το Μουσείο Βρανά, ένα κύτταρο πολιτισμού που κοσμεί τον τόπο μας, δυστυχώς όμως σε μικρή απόσταση από αυτόν το χώρο έρχεται κανείς αντιμέτωπος με εικόνες αθλιότητας. Παρά την απόφαση του Δήμου Μυτιλήνης για την διοικητική τους αποβολή από την κοινοτική έκταση, όχι μόνο δεν δείχνουν διατεθειμένοι οι φιλοξενούμενοι Ρομά στο χώρο να τον εγκαταλείψουν, αλλά περνούν και στην αντεπίθεση απειλώντας και προειδοποιώντας ότι… «θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους» και… «όποιον πάρει ο Χάρος»!

Τέτοιες εκφράσεις ακούστηκαν χθες κατά αστυνομικών και κατοίκων που ήταν συγκεντρωμένοι και κατά της Κοινότητας, με τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου να ανησυχούν πλέον για τη σωματική τους ακεραιότητα. 

Στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται ο καταυλισμός των Ρομά, οι ζημιές, κλοπές και η ρύπανση είναι πλέον φαινόμενα που συναντά κανείς σχεδόν σε καθημερινή βάση, όπως επίσης και η κλοπή νερού και ρεύματος κάτω από τη μύτη των αρμοδίων! Χθες το πρωί, με συντονισμό του Αστυνομικού Διευθυντή Λέσβου, Ηλία Βαζούρα, χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία στον καταυλισμό για να μπορέσει ο δικαστικός επιμελητής να επιδώσει την απόφαση της διοικητικής αποβολής στις οικογένειες των Ρομά, όπως επίσης και για να καταφέρει να φτάσει υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αποσυνδέσει από στύλο τις παράνομες παροχές ρεύματος στα παραπήγματα που βρίσκονται μέσα στον καταυλισμό, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με ρευματοκλοπή. Η ρευματοκλοπή, ενώ για κάθε πολίτη μοιάζει ως μία αδιανόητη και ανέφικτη ενέργεια, για τους  Ρομά του καταυλισμού είναι κάτι το δεδομένο!

Η δύναμη της αστυνομίας επενέβη χθες μετά τις 7 το πρωί, αν και οι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί  μαζί με μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου από τα ξημερώματα. Ωστόσο οι πολίτες ζήτησαν ευγενικά να μην τους φωτογραφίσουμε καθώς ανησυχούν για την σωματική τους ακεραιότητα, μια και φαίνεται πως για τους διαμένοντες στον καταυλισμό του Παπάδου ισχύει ο νόμος των απειλών και του εκφοβισμού της τοπικής κοινωνίας, την οποία έπρεπε να είχαν προστατεύσει προ πολλού οι Εισαγγελικές Αρχές. Αυτό φάνηκε στις αντιδράσεις τους όταν ο δικαστικός επιμελητής τους επέδωσε την απόφαση, καθώς οι Ρομά σε κάθε τόνο δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το συγκεκριμένο χώρο.

Η παρουσία της αστυνομίας από την αρχή μέχρι το τέλος παρέμεινε διακριτική, καθώς τόσο οι εντολές του κ. Βαζούρα όσο και η κατεύθυνση που είχε δώσει ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ στο Βόρειο Αιγαίο Ελευθέριος Ντουρουντούς, ήταν οι αστυνομικοί να παρακολουθούν διασφαλίζοντας την δημόσια τάξη και την ασφάλεια των ατόμων εκτός καταυλισμού, που κινούνταν προς αυτό το σημείο.

Με παρουσία αστυνομίας έφτασε και ο ΔΕΔΔΗΕ για να αποσυνδέσει τα καλώδια της ρευματοκλοπής, με τους κατοίκους να παρακολουθούν από απόσταση, αποσβολωμένοι, για το πώς καταφέρνουν κάποιοι να συνδέουν τα παραπήγματα με το δίκτυο ηλεκτρισμού, ενώ αυτό βρίσκεται εν λειτουργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ως προς τους κινδύνους να σκοτωθεί άνθρωπος από ηλεκτροπληξία.  

Λίγα μέτρα παραπέρα το νερό τρέχει ακατάπαυστα στο δρόμο από τις διάφορες επεμβάσεις των ατόμων Ρομά που κόβουν τους πλαστικούς σωλήνες ύδρευσης και τοποθετούν ενδιάμεσα δικούς τους για να υδροδοτούνται τα παραπήγματα του καταυλισμού. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο», δήλωσε στα Νέα της Λέσβου το μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Παπάδου, Στρατής Χατζηχρήστος, ενώ την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κοινότητας Παπάδου, Στρατής Καμάτσος, που από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Παράσχο Μανούσο έχει σηκώσει το βάρος για την αντιμετώπιση του ζητήματος, παραδέχτηκε χθες στα Νέα της Λέσβου ότι δέχτηκε σοβαρές απειλές από άτομα του καταυλισμού.

 

Αδιέξοδο

 Ουσιαστικά για να προχωρήσει η Κοινότητα στην υλοποίηση της απόφασης διοικητικής αποβολής από την κοινοτική έκταση, που έχει μετατραπεί σε καταυλισμό, θα πρέπει να προτείνει εναλλακτικό χώρο για να στεγαστούν οι Ρομά. Όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη στέγαση ατόμων Ρομά σε σπίτια έχουν πέσει στο κενό, ενώ η Κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη να δεσμεύσει άλλη έκταση για να τους πάρει από τη μία περιοχή και να τους μεταφέρει κάπου αλλού! Από την άλλη πλευρά οι Ρομά δηλώνουν διατεθειμένοι να υπερασπιστούν με κάθε μέσο την παραμονή τους στο χώρο και αυτό που φαίνεται είναι πως κανείς δεν μπορεί να τους κινήσει. 

Την ίδια ώρα σε απόγνωση βρίσκονται κυρίως οι περίοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Μουσείου Βρανά στον Παπάδο της Γέρας, που ουσιαστικά έχουν ξεγράψει τα περιουσιακά τους στοιχεία, δυστυχώς όμως οι κλοπές συνεχίζονται και πιο πέρα.