Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

“Πανηγύρι” στον Κόλπο Καλλονής για τα μύδια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Άνοιξε από την Παρασκευή ο κόλπος Καλλονής για την αλιεία των μυδιών (τοπικό είδος χάβαρα).  Κι αυτό καθώς κατά την έναρξη της οστρακαλιευτικής περιόδου που φέτος έγινε με καθυστέρηση δεδομένου πως εκκρεμούσαν οι αναλύσεις εκτός από τα βαρέα μέταλλα και για τα κολοβακτηρίδια, τα μύδια βρέθηκαν ελαφρώς επιβαρυμένα με κάδμιο, που είναι ένα σύνηθες φαινόμενο εδώ και 15 χρόνια στον Κόλπο Καλλονής και παρατηρείται συνήθως στην αρχή της σεζόν της οστρακαλιευτικής περιόδου και σε χρονιές που δεν έχουμε πολλές βροχοπτώσεις. 

Η επαναληπτική δειγματοληψία και οι αναλύσεις που έγιναν βγάζουν τα μύδια καθαρά, καθώς έτσι κι αλλιώς και η επιβάρυνση με κάδμιο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν μεγάλη, οπότε η Περιφέρεια που έχει την αρμοδιότητα με την έκδοση της σχετικής απόφασης άνοιξε το δρόμο για την έναρξη της αλιείας και αυτού του είδους. Μόλις τις προηγούμενες μέρες άνοιξε ο κόλπος Καλλονής για τα κυδώνια και τις καλόγνωμες, ενώ τώρα με τα μύδια «ανάβει το παιχνίδι» καθώς ο κόλπος Καλλονής συγκεντρώνει σε υπερπληθώρα το συγκεκριμένο είδος και η περίοδος που διανύουμε είναι η πλέον κατάλληλη για την επίτευξη πολύ καλών τιμών για τον παραγωγό.  

Το διάστημα του Δεκεμβρίου η ζήτηση των μυδιών βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και μάλιστα φέτος δεν καταγράφεται υπερπληθώρα στην αγορά, που σε συνδυασμό με τις ποσότητες που ζητά το εξωτερικό, η Ιταλία κατά κύριο λόγο, τροφοδοτούν τις προϋποθέσεις για μία χρυσή χρονιά και για τους αλιείς και οστρακαλιείς του κόλπου Καλλονής. Αυτό με την προϋπόθεση ότι θα κρατήσουν μία ενιαία γραμμή στις τιμές, κάτι που είναι δύσκολο ειδικά για τους αλιείς του κόλπου Καλλονής, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία. Οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν για τον παραγωγό μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, με τα πρώτα φορτία που θα παραδοθούν σε εμπόρους εκτός Λέσβου και εκτιμάται ότι το 1,20 ευρώ το κιλό θα είναι η ελάχιστη τιμή. 

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παράγοντες του αλιευτικού χώρου που κάνουν λόγο για εξευτελιστική τιμή τα 1,20 ευρώ το κιλό, προσπαθώντας να πείσουν τους ψαράδες να κρατήσουν ενιαία γραμμή και να μην πουλήσουν κάτω από 1,50 ευρώ το κιλό.  Ωστόσο τέτοιες προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν χωρίς να αποδώσουν, καθώς πάντα υπάρχουν οστρακαλιείς που λόγω της οικονομικής ανάγκης «σπάνε» και συμφωνούν σε χαμηλότερες τιμές με συγκεκριμένους εμπόρους.

Πάντως η χρονιά σε κάθε περίπτωση έχει πολύ καλές προοπτικές για τους αλιείς και οστρακαλιείς που δραστηριοποιούνται στα μύδια του κόλπου της Καλλονής, λόγω της υψηλής ζήτησης και του ενός μήνα απουσίας αυτού του είδους από την αγορά. Σημειωτέον ότι η αλιευτική περίοδος για τα μύδια ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου. Ουσιαστικά η περίοδος με την υψηλότερη ζήτηση είναι μέχρι και τον Ιανουάριο και μετά αρχίζει να φθίνει, πράγμα που σημαίνει πως τώρα είναι ο καιρός για να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές οι ψαράδες της Καλλονής και του Πολιχνίτου, που δραστηριοποιούνται κάθε χρόνο στα χάβαρα.

spot_img

More articles