Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

“Πόλεμος” Μητσοτάκη στους ανεμβολίαστους


  • Παύει να ισχύει μετά από 7 μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους άνω των 60 ετών δεν κάνουν και την τρίτη δόση
  • Μέτρα και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός

Το «τελευταίο της χαρτί παίζει» η κυβέρνηση, ενώ ουσιαστικά η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν το lockdown, μια και σε χώρες της Ευρώπης που αργοπόρησαν, τώρα τα προβλήματα είναι τεράστια, όπως εν προκειμένω στη Γερμανία. Την ώρα που ο κορονοϊός μαίνεται στη χώρα μας ο πρωθυπουργός κήρυξε χθες τον πόλεμο σε όσους επιμένουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι σε αυτές τις συνθήκες, τους οποίους ουσιαστικά θέτει σε καραντίνα αποκλείοντάς τους μετά την εστίαση και από άλλους εσωτερικούς χώρους, ακόμα και με την επίδειξη αρνητικού rapid test. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαίρεσε ωστόσο την Εκκλησία θέλοντας να μην φτάσει στα άκρα, αν και προειδοποίησε για δειγματοληπτικούς ελέγχους της πολιτείας στους ναούς για το αν οι πιστοί που εισέρχονται έχουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test σε περίπτωση που δεν είναι εμβολιασμένοι!

Έτσι από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπαίνουν σε σινεμά, θέατρα, μουσεία και γυμναστήρια, ούτε με rapid test. Με αυτό το μέτρο η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα οδηγήσει πολλούς από τους ανεμβολίαστους στα εμβολιαστικά κέντρα και αυτό ούτως ή άλλως έχει αρχίσει να φαίνεται από τις προηγούμενες ημέρες, όταν εφαρμόστηκε το μέτρο της επίδειξης αρνητικού rapid test ακόμα και για τους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων καφέ εστίασης. Η κάθετη άνοδος στα ραντεβού για τους εμβολιασμούς που καταγράφεται στη Λέσβο και προφανώς αυτό ισχύει σε όλη την Ελλάδα οφείλεται σε αυτό το μέτρο, καθώς όσοι παρέμειναν ανεμβολίαστοι το ξανασκέφτηκαν θέλοντας να μην στερηθούν καθημερινές και αγαπημένες τους συνήθειες. Η κυβέρνηση τώρα προσδοκά ότι αυτό θα ενταθεί ώστε με αυτό τον τρόπο να εμβολιαστεί στην πλειονότητά της η ελληνική κοινωνία και να μειωθούν οι απώλειες και οι νοσηλείες από τον κορονοϊό.

 

Πέντε μέτρα

Αν και κατά το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού μέχρι την τελευταία στιγμή δεν αναμενόταν να ανακοινωθούν μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης εξέπληξε ανακοινώνοντας τους περιορισμούς που μπαίνουν επιπλέον για τους ανεμβολίαστους.

Πρόκειται για  5 νέα μέτρα κατά του κορονοϊού και για τους πολίτες 60 ετών και άνω που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, καθώς με την παρέλευση 7 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους εάν δεν κάνουν την τρίτη δόση το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν στην κατοχή τους θα λήγει και θα κατηγοριοποιούνται πλέον και οι ίδιοι ως ανεμβολίαστοι. Επί της ουσίας η κυβέρνηση υπολογίζει το εξάμηνο δίνοντας και ένα μήνα παράταση σε όσους έχουν εμβολιαστεί άνω των 60 ετών για να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και με την αναμνηστική δόση.

 Αναλυτικότερα  ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Δεν θα μπαίνουν από την επόμενη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου οι ανεμβολίαστοι, ούτε με rapid test, εκτός από τους κλειστούς χώρους της εστίασης όπου ήδη δεν μπορούν ούτως ή άλλως να εισέλθουν παρά μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και σε άλλους κλειστούς χώρους: Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια.

Θα γίνονται μάλιστα δειγματοληπτικοί έλεγχοι rapid test και στην Εκκλησία, βάσει όμως της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου και όχι υποχρεωτικότητας με απόφαση της πολιτείας.

Το μέτρο αυτό δεν θα ισχύσει για το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια. Δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι όσον αφορά στην πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες με rapid test.

  1. Θα λήγει μετά από 7 μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Θα έχουν ένα μήνα προθεσμία, δηλαδή, μετά το εξάμηνο για να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση.

Στόχος είναι να εκτονωθεί η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς οι ασθενείς άνω των 60 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες νοσηλείας και διασωλήνωσης.

Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρωθυπουργός θα εισηγηθεί και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο.

  1. Κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
  2. Έλεγχοι ακόμη πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
  3. Ενίσχυση του ΕΣΥ. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη, ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Με αυτό το σχεδιασμό προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει το επόμενο δίμηνο. Στόχος είναι όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι. Και μέχρι τότε οι συνεχείς έλεγχοι, τα πολλά τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας να σταθεροποιήσουν και να μειώσουν τα κρούσματα. Και οι εμβολιασμοί πρώτης και τρίτης δόσης, ιδίως στους άνω των 60, να μειώσουν τις νοσηλείες και τα θύματα».