Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

“Πορτραίτα Φιλελληνισμού”

Εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση συνδιοργανώνουν το Μουσείο-Βιβλιοθήκη TERIADE και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με την επιμέλεια και τον συντονισμό της επιτίμου Προξένου της Γαλλίας Σοφίας Μπαρουτσάκη – Τσιριγώτη. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Πορτραίτα Φιλελληνισμού» και θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του μουσείου TÉRIADE την Τετάρτη 14 Ιουλίου, στις 20:30.

Πρόκειται για μια συμβολική ημερομηνία εορτασμού της Γαλλικής Επανάστασης, που αποτελεί και ένα ορόσημο ιστορικής μνήμης, άρρηκτα συνδεδεμένης με τις προσπάθειες των Ελλήνων για την συγκρότηση ενός ανεξάρτητου  κράτους. Ο Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση επηρέασαν τις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο κατά τρόπο καθοριστικό. Το 1821 σηματοδοτεί, εκτός από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, και μια παγκόσμια κίνηση, υπέρ του αγώνα των Ελλήνων για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, που ονομάζεται Φιλελληνισμός. Ποιητές και συγγραφείς, όπως η Σαπφώ, ο Πούσκιν, ο Θείρσιος, ο Λεμπρέν, ο Μύλλερ, ο Βύρων, ο Ουγκώ, ενέπνευσαν συνθέτες, όπως τον Γκουνώ, τον Βέμπερ, τον Φοσκαρίνα και άλλους να γράψουν ιστορικά τραγούδια, ρομάντζες και άριες που αφηγούνται τη θέληση, τον αγώνα και τη δόξα των Ελλήνων.

Αυτή η διπλή επετειακή εκδήλωση πλαισιώνεται με ένα κοντσέρτο που παρουσιάζει σπουδαίους φιλέλληνες, με όχημα ποιήματα και μουσικές συνθέσεις οι οποίες άντλησαν την έμπνευσή τους από τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η απόδοση μουσικών έργων από τον πιανίστα και τον βαρύτονο, και η παράλληλη αφήγηση λόγων, των ίδιων των Φιλελλήνων για την κατάσταση της εποχής καθώς και για τα οράματα και την δράση των αγωνιστών. Το κοινό της εκδήλωσης θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να γνωρίσει τους ανθρώπους που αφιέρωσαν την πένα, την ψυχή και το “ξίφος” τους υπέρ του αγώνα ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

Οι σύντομες αναφορές των εκπροσώπων των φορέων συνδιοργάνωσης, του Μουσείου TÉRIADE και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του υπό σύσταση συλλόγου “Φίλοι του Μουσείου TÉRIADE” θα χρωματίσουν την σπουδαιότητα και τον σκοπό της εκδήλωσης με ιστό την σύνδεση των δύο χωρών Ελλάδας – Γαλλίας ανά τον χρόνο, μέσα από αυτή την κοιτίδα πολιτισμού που αντιπροσωπεύει το Μουσείο, ένα “ανοιχτό βιβλίο” που σύμφωνα με τον εμπνευστή της ίδρυσής του, Στρατή Ελευθεριάδη-TÉRIADE,  επιφυλάσσει στον επισκέπτη του περιπλανήσεις και πνευματικά ταξίδια. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

-Σύλληψη | Έρευνα | Ερμηνεία τραγουδιών: Νικόλας ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ

-Έρευνα | Μεταφράσεις: Bernadette COUTSOUMARIS

-Μουσική συνοδεία στο πιάνο: Πάνος ΛΟΥΜΑΚΗΣ

-Αφήγηση | Διαμόρφωση πρόβας: Μιλτιάδης ΦΙΟΡΕΝΤΖΗΣ.