Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

“Σφίγγες” οι εμπλεκόμενοι


  • Παρά την προσπάθεια της δικαιοσύνης και της αστυνομίας να ρίξουν φως στην υπόθεση, το σύνολο των εμπλεκομένων – τουλάχιστον μέχρι τώρα – παραμένουν «σφίγγες», φοβούμενοι ότι θα βρεθούν και οι ίδιοι κατηγορούμενοι

Προκαταρκτική Εξέταση για τη διερεύνηση των όσων ανέφεραν στο αποκαλυπτικό δημοσίευμά τους τα Νέα της Λέσβου με τίτλο «Η πυραμίδα του Χέοπα» στις 03/11 για τις οικονομικές συναλλαγές που φέρονται να έχουν κάνει επιχειρηματίες του τόπου μας, ανάμεσά τους και γνωστά πρόσωπα της αγοράς, καθώς και απλοί πολίτες με στέλεχος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης τα ίχνη του οποίου αγνοούνται τον τελευταίο τουλάχιστον μήνα, διέταξε ο Εισαγγελέας Μυτιλήνης. 

Η Προκαταρκτική Εξέταση διενεργείται σε μία προσπάθεια να περιέλθουν στην Αστυνομία συγκεκριμένα στοιχεία που θα της δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσει στην προανάκριση, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη για να αποδοθούν ευθύνες. Από τις προηγούμενες ημέρες η αστυνομία έχει αρχίσει να καλεί εμπλεκόμενους για καταθέσεις μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα μας, που ανέδειξε το θέμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το γενικό συντονισμό έχει ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ελευθέριος Ντουρουντούς και αυτό λόγω της εμπειρίας του και κατά το παρελθόν στη Βόρειο Ελλάδα από κρίσιμες θέσεις, αλλά και στην περιοχή μας για το διάστημα που βρίσκεται στην κεφαλή της ηγεσίας της περιφερειακής αστυνομίας στο χειρισμό λεπτών και δύσκολων υποθέσεων. 

Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δρόμος δεν είναι εύκολος καθώς η αστυνομία συναντά στόματα ερμητικά κλειστά. Όσοι συμμετείχαν στον κύκλο του χρήματος από την “πυραμίδα” διστάζουν να καταγγείλουν και να υποβάλλουν μηνύσεις φοβούμενοι  μη  βρεθούν μπλεγμένοι και κατηγορούμενοι και οι ίδιοι για τοκογλυφία ή ενδεχομένως για φοροδιαφυγή. Αυτό είναι ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στο να προχωρήσει η υπόθεση και να πέσει φως, εκτός και αν βρεθεί κάποιο έστω από τα «μικρά ψάρια», δηλαδή ένας από τους βιοπαλαιστές που μάζεψαν ό,τι είχαν και δεν είχαν και εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους στο συγκεκριμένο στέλεχος της ΜΚΟ με την ελπίδα της υψηλής απόδοσης της επένδυσής τους. 

 

Πολλά τα θύματα

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από ανθρώπους της αγοράς που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ο κύκλος του χρήματος στην πυραμίδα ενδεχομένως υπερέβαινε το ποσό των 600.000 ευρώ που ήταν ο στόχος που έβαζε ο διαχειριστής των κεφαλαίων, καθώς όπως είχαμε γράψει και στο αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας, προσέλκυε τους επενδυτές λέγοντάς τους ότι είχε μόνο 100.000 ευρώ, ενώ υπήρχαν περιθώρια για αγορές μέχρι το τέλος του έτους, ύψους 600.000 ευρώ, μέσω συγκεκριμένης ΜΚΟ. Χρήματα τα οποία θα έπρεπε να απορροφηθούν και από αυτή τη διαδικασία θα κέρδιζαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων της αγοράς στα Νέα της Λέσβου, άτομα στα οποία είχε προταθεί να συμμετάσχουν στην πυραμίδα και τους είχε καλέσει το στέλεχος της ΜΚΟ στην κατοικία του φέρονται να βρέθηκαν μπροστά σε ένα πολύ μεγάλο ποσό σε μετρητά, που αυτό χρησιμοποιήθηκε “ως επίδειξη” από τον διαχειριστή των επενδύσεων ότι υπήρχε μεγάλο αντίκρισμα στην Οργάνωση. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο ένας επιχειρηματίας είχε επενδύσει στην πυραμίδα τουλάχιστον 120.000 ευρώ, τα οποία έχασε, ενώ  ένας αυτοκινητιστής 30.000 ευρώ. 

Όπως είχαν αποκαλύψει τα Νέα της Λέσβου στο αρχικό ρεπορτάζ τους, οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν τα χρήματά τους έμπαιναν στο σύστημα του ρευστοποιητή, δηλαδή παρέδιδαν ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο υπογράφοντας συμβόλαιο ότι για 6 μήνες θα έπαιρναν τους τόκους που αναλογούσαν και στο εξάμηνο αυτούσιο το κεφάλαιό τους. Είχαμε αναφερθεί σε μία περίπτωση επενδυτή που είχε υπογράψει συμβόλαιο για 20.000 ευρώ στην πυραμίδα, ώστε κάθε μήνα σε συγκεκριμένη ημερομηνία να εισέπραττε 1.000 ευρώ και στο τέλος του εξαμήνου το κεφάλαιό του. Θα είχε, δηλαδή, μία απόδοση της τάξης του 30% στα χρήματα που επένδυσε και μάλιστα αυτό στο εξάμηνο! Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι μέσα από την πυραμίδα έχουν βγει και αρκετοί κερδισμένοι καθώς η διαχείριση των κεφαλαίων φέρεται να ξεκίνησε από το 2018, αρχικά με λίγο κόσμο και μέσα από τις συνεργασίες που είχαν αναπτυχθεί με προμηθευτές της ΜΚΟ στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλα πρόσωπα. Εντύπωση προκαλεί ότι το ίδιο άτομο φέρεται να χορηγούσε και θέσεις για την ανάπτυξη καντινών στη θέση Βάστρια όταν θα λειτουργήσει το νέο ΚΥΤ. Αυτό γινόταν σύμφωνα με τα έγγραφα αποκλειστικά σε δωρητές της Οργάνωσης, καθώς σε μία περίπτωση φέρεται να χορηγείται συγκεκριμένος χώρος σε δωρητή που είχε προσφέρει στην Οργάνωση 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αστυνομία φέρεται να έχει στη διάθεσή της το προφίλ του ατόμου που σκιαγραφείται ως διαχειριστής των κεφαλαίων της πυραμίδας. Ωστόσο οι αρχές βρίσκονται με δεμένα τα χέρια, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί κάποια μήνυση ή καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου που να κατονομάζει το συγκεκριμένο πρόσωπο για συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ή για άλλη αξιόποινη πράξη, αν και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αναμένεται να κατατεθεί μήνυση τουλάχιστον από έναν επιχειρηματία. Πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα αν δεν υπάρξει έστω και μία καταγγελία που να υποδείξει πρόσωπα και καταστάσεις, τότε πολύ σύντομα η Προκαταρκτική Έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Μυτιλήνης, εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί στο αρχείο χωρίς κάποια αποτελέσματα. Η αστυνομία δεν θα μπορέσει να κινήσει διαδικασίες για τον εντοπισμό του ατόμου που φέρεται να εγκατέλειψε τη Λέσβο έχοντας στην κατοχή του τα χρήματα επιχειρηματιών και άλλων ατόμων που επένδυαν στην πυραμίδα και φυσικά οι επενδυτές χάνουν κάθε ελπίδα να τους επιστραφεί έστω και μέρος των χρημάτων τους.