Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

“Στην ανηφόρα” οι τιμές του ελαιολάδου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Συνάντηση με την Περιφερειακή Αρχή ζητούν οι ελαιοτριβείς για να διασφαλιστεί η απόδοση της φετινής δακοκτονίας, χωρίς προβλήματα και αρρυθμίες

Όπως ακριβώς το είχαν εκτιμήσει πριν το Πάσχα των Καθολικών τα Νέα της Λέσβου ότι θα είχαμε εξελίξεις στις τιμές του ελαιολάδου από τα τέλη Απριλίου και μετά, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σχολιογραφία μας οι νέες τιμές που διανεμήθηκαν την Παρασκευή στα ιδιωτικά και συνεταιριστικά ελαιοτριβεία και στους εμπόρους, που αποτελούν τον τιμοκατάλογο βάσης για την περαιτέρω διαμόρφωση των τιμών στο τοπικό προϊόν.

Ουσιαστικά έχουμε την πρώτη αύξηση σε τοπικό επίπεδο για τις τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο, η οποία τροφοδοτείται από την αύξηση της κατανάλωσης, καθώς πλέον μετά τις τσουχτερές αυξήσεις στα σπορέλαια, το ελαιόλαδο γίνεται περισσότερο δελεαστικό, δεδομένου πως σε αντίθεση με τα σπορέλαια επιδρά θετικά στην υγεία καθενός που το καταναλώνει.

Αν και στην Ισπανία οι μέσες και κατώτατες τιμές κινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα πτωτικά και στην Ιταλία και τη χώρα μας καταγράφηκε σταθερότητά τους την τελευταία εβδομάδα, η αύξηση των τιμών στη Λέσβο ουσιαστικά έρχεται να φέρει τις τιμές παραγωγού πιο κοντά στο μέσο όρο των τιμών που διαμορφώνονται στην Ελλάδα και κυμαίνονται για τα έξτρα παρθένα από τα 3,30 ευρώ μέχρι τα 3,55 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό, αν και σε ελάχιστες περιπτώσεις διαμορφώθηκαν τιμές στα 3,65 ευρώ το κιλό!

Στην Ισπανία η μέση τιμή – ενδεικτικά να αναφέρουμε την περιφέρεια της Ανδαλουσίας -διαμορφώνεται στα 3,45 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ιταλία ο μέσος όρος χώρας βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα στα 4,24 ευρώ. Όσο για την Τυνησία το έξτρα παρθένο είχε πιάσει τιμή 3,63 ευρώ το κιλό.

Οι νέες τιμές στη Λέσβο

Στη Λέσβο οι αυξήσεις που δόθηκαν στις τιμές κυμαίνονται από τα 20 λεπτά του ευρώ μέχρι τα 30 λεπτά του ευρώ, ανάλογα με την οξύτητα. Η μεγάλη αύξηση των 30 λεπτών δίνεται στα βιομηχανικά ελαιόλαδα. Στον άσο, το δυάρι και το τριάρι ανεβαίνουν κατά 25 λεπτά του ευρώ, ενώ στα 5, 6, 7, 8 και 9 δέκατα κατά 25 λεπτά του ευρώ. Στα 3 και τα 4 δέκατα οι τιμές αυξάνονται κατά 20 λεπτά του ευρώ.

Ο Γιώργος Κατζανός

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός, σημείωσε ότι φέτος η συγκυρία ευνοεί τις τιμές των ελαιοπαραγωγών, ενώ κάλεσε την Περιφέρεια να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου μέσα από την σωστή διαδικασία της δακοκτονίας. 

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, έχει ήδη αποσταλεί τις προηγούμενες μέρες επιστολή με την οποία ζητείται συνάντηση με την Περιφέρεια, προκειμένου ο Σύνδεσμος να θέσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ψεκασμούς και την ποιότητα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στη δακοκτονία. «Δεν είναι δυνατόν η δακοκτονία στη Λέσβο να γίνεται με περισσεύματα από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η επόμενη ελαιοκομική περίοδος αναμένεται να είναι παραγωγική για το νησί μας και γι’ αυτό εμείς ως ελαιοτριβείς εγκαίρως κινούμαστε προς κάθε κατεύθυνση, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν προβλήματα και αρρυθμίες που θα κοστίσουν σε χρήμα και κόπο στους αγρότες μας», είπε καταλήγοντας ο κ. Κατζανός.

Το έγγραφο του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων που απευθύνεται στον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πανάγο Κουφέλο και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και υπογράφεται από τον πρόεδρο κ. Κατζανό και τον Γενικό Γραμματέα Χρήστο Κουτλή, αναφέρει τα ακόλουθα: «Εν όψει της έναρξης της Δακοκτονίας, το αμέσως επόμενο διάστημα, και επειδή η Λέσβος έχει πληγεί ιδιαίτερα από εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και Δακο-προσβολών, με συνέπεια  τη σημαντικότατη μείωση της παραγωγής ελαιολάδου (σε ποσοστό που αντίστοιχο δεν έχει εμφανιστεί  σε  καμιά άλλη ελαιοκομική περιοχή της χώρας) και συνακόλουθα, τη σημαντικότατη οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί όλοι οι εμπλεκόμενοι στον εν λόγω ευρύ χώρο, ζητάμε: Τον ορισμό μιας συνάντησης, το  συντομότερο δυνατόν, από φορείς του χώρου της Διοίκησης και του χώρου των απασχολούμενων με το αντικείμενο και με οποιαδήποτε ιδιότητα, προκειμένου να συζητηθεί το ως άνω φλέγον θέμα, για δρομολόγηση καλύτερων και πιο εύστοχων, κατά το δυνατόν, τακτικών».

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις