“Στις δύσκολες ώρες…”

Την αναστολή των εκδηλώσεων που είχε προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυσή του, ανακοίνωσε ο Σύλλογος, λόγω των δυσάρεστων εξελίξεων τις οποίες βιώνει η Λέσβος, αλλά και η χώρα συνολικά. 

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «…Ποιος θα περίμενε ότι οι ειρηνικοί κάτοικοι των νησιών μας, θα βίωναν ένα μικρό “εμφύλιο” πόλεμο με αφορμή την αποστολή των ΜΑΤ “για να επιβάλουν την τάξη” στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων τους να μην μεταβληθούν σε μόνιμες αποθήκες ψυχών” χιλιάδων – κατά πλειοψηφία – κατατρεγμένων, εξαθλιωμένων και κυνηγημένων ανθρώπων. Οι νησιώτες μας, που με τόση συμπάθεια συνέτρεξαν και συντρέχουν  τους πρόσφυγες, που τίμησαν με την ανθρωπιά τους τη χώρα μας, αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις καταστολής ως “κοινοί ταραξίες”, γιατί βροντοφώναξαν, ότι αδυνατούν να σηκώσουν και άλλο το βάρος του προσφυγικού-μεταναστατευτικού προβλήματος, που στην τελευταία ανάλυση είναι ευρωπαϊκό και διεθνές…», αναφέρει μεταξύ άλλων σχετική ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «…Δεν μπόρεσαν να μείνουν άλλο τα ΜΑΤ, φεύγουν την επόμενη μέρα και περιμένουμε να ξημερώσει μια καλύτερη, αλλά… πού κάτι τέτοιο, έρχονται ακόμα πιο τραγικά γεγονότα: “Επίθεση έως εισβολή” εξ ανατολών όπου αντί για σφαίρες χρησιμοποιούν ανθρώπους απελπισμένους- πιόνια.

Και αν σ’ αυτά τα ασήκωτα βάρη για τους ώμους μας προσθέσουμε και τον παγκόσμιο κίνδυνο του κορωνοϊού, που βρίσκεται “προ των πυλών” έχουμε ένα εκρηκτικό μίγμα, άκρως επικίνδυνο. 

Προ των καταστάσεων αυτών, ως Πολιτιστικός Σύλλογος, ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας και συμπαραστεκόμαστε στις προσπάθειες όλων των Λεσβίων και των άλλων νησιωτών μας, που πλήττονται από το ίδιο πρόβλημα, για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας από το αβάσταχτο βάρος των χιλιάδων προσφύγων και προτάσσουμε την έκκληση για ψυχραιμία, ενότητα και σύνεση.

Έπειτα από αυτά, η σοβαρότητα και ο κίνδυνος από τις αβάσταχτες και απρόβλεπτες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, μας επιβάλλει να αναστείλουμε τις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, τις περισσότερες των οποίων είχαμε προγραμματίσει στα πλαίσια του εορτασμού των 20χρονων από την ίδρυσή του, ευχόμενοι το σύντομο επαναπροσδιορισμό τους και αφού πρώτα ομαλοποιηθούν οι άκρως αυτές επικίνδυνες καταστάσεις στο νησί μας».