Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

“Στο ίδιο έργο θεατές”

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ενώ στον πανελλαδικό μέσο όρο τα κρούσματα μειώνονται, στη Λέσβο έχουμε έκρηξη κρουσμάτων, όπως εδώ και 2 χρόνια τον αντίστοιχο μήνα του έτους
  • Τα κρυφά κρούσματα, οι εμβολιασμοί και η χαλαρή έως ανύπαρκτη ιχνηλάτηση τροφοδοτούν το σκηνικό τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού

Για άλλον έναν Αύγουστο οι κοινωνίες των νησιών μας αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, με τα κρούσματα να καλπάζουν, όπως ακριβώς συνέβαινε και κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς, ομοίως και το 2020, που αναλογικά με τα κρούσματα που καταγράφονταν στη χώρα μας η Λέσβος είχε έντονο πρόβλημα.

Τα χθεσινά στοιχεία

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες νωρίς το απόγευμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και αποτελούν τον απολογισμό της εβδομάδας που πέρασε δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Για την εβδομάδα 1 – 7 Αυγούστου, τα κρούσματα του κορονοϊού στη Λέσβο εκτινάχθηκαν στα 1.090, σημειώνοντας αύξηση 28% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν (25-31 Ιουλίου), που ήταν 841 και σημείωναν μικρή μείωση της τάξης του 4% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως αν μέχρι την εβδομάδα 25-31 Ιουλίου κατά μέσο όρο τα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση ανέρχονταν στα 120, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αυτός ο αριθμός ανέβηκε στα 155 κρούσματα κατά μέσο όρο την κάθε μέρα

Η αύξηση των κρουσμάτων και σε αριθμό αλλά και ποσοστιαία αν τη δει κανείς είναι εντυπωσιακή. Επί της ουσίας όμως είναι το αποτέλεσμα της χαλαρότητας της θερινής περιόδου, των συναντήσεων με φίλους, των συγκεντρώσεων και των πανηγυριών και γλεντιών. 

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ωστόσο, βλέποντας το μέσο όρο της επικράτειας τα κρούσματα  καταγράφουν φθίνουσα πορεία, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου (25-31 του μηνός) είχαμε 122.230  κρούσματα, που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο σε όλη την Ελλάδα τα κρούσματα ήταν 17.461 σε ημερήσια βάση. Μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, τα στοιχεία της οποίας ανακοινώθηκαν χθες, τα κρούσματα στη χώρα μας έπεσαν στις 100.421, τα οποία αντιστοιχούν σε 14.345 κρούσματα σε ημερήσια βάση. Την ώρα που τα στοιχεία του πανελλαδικού μέσου όρου δείχνουν αποκλιμάκωση, στη Λέσβο έχουμε έκρηξη κρουσμάτων παραμονές του Δεκαπενταύγουστου.

Στο Βόρειο Αιγαίο

Για να δούμε όμως τι γίνεται στο Βόρειο Αιγαίο: Ξεκινώντας από το δεύτερο νησί του Νομού μας, τη Λήμνο, η αύξηση που καταγράφεται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου ανέρχεται στο 14% με 239 κρούσματα.

Αύξηση των νέων μολύνσεων καταγράφει και η Χίος την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου σε ποσοστό 14%, με 652 συνολικά κρούσματα σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Σε αντίθεση με τη Χίο και τη Λήμνο, μείωση των κρουσμάτων καταγράφεται στη Σάμο σε ποσοστό 11% με 436 κρούσματα συνολικά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου σε σχέση με την εβδομάδα 25 – 31 Ιουλίου.

Οι νοσηλείες στο Βοστάνειο

Οι νοσηλείες στο Βοστάνειο χθες το μεσημέρι ήταν 15 άτομα σε θαλάμους του Λοιμωδών και της Παθολογικής και πρόκειται ως επί το πλείστον για άτομα της τρίτης ηλικίας. Χθες το μεσημέρι στο νοσοκομείο δεν νοσηλεύονταν παιδιά, είχαμε όμως περιστατικά νοσηλειών παιδιών κάτω των 10 ετών λόγω υψηλού πυρετού ή άλλων προβλημάτων από τον κορονοϊό. Ωστόσο αυτές οι νοσηλείες φαίνεται ότι δεν είχαν διάρκεια.  

Με τους παραπάνω αριθμούς μέχρι τώρα η κατάσταση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη στο νοσοκομείο, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Τα κρυφά κρούσματα 

Μία λεπτομέρεια που ίσως διαφεύγει από πολλούς είναι ότι ενδεχομένως ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι αρκετά μικρότερος από τον πραγματικό, καθώς όπως εξηγεί η Συντονίστρια ιατρός στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, Ελεωνόρα Μανιάτη, που είναι και η Επόπτρια των κλιμακίων του ΕΟΔΥ για τη Λέσβο, δεν είναι λίγοι οι νοσούντες από κορονοϊό που δεν σπεύδουν να κάνουν τεστ σε δομή του ΕΣΥ για να μην τεθούν σε περιορισμό. Όπως επισημαίνει η ίδια «υπάρχει πρόβλημα καθώς όλοι μας έχουμε και κάποιο γνωστό, που ενώ βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό κυκλοφορεί ελεύθερος πριν την παρέλευση των ημερών της καραντίνας, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων που έχουν εκμυστηρευτεί ότι είναι θετικά σε οικεία πρόσωπα και δεν το λένε για να μην αναγκαστούν να κλειστούν στα σπίτια τους. Για εμάς αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα και γι’ αυτό συνιστούμε στον κάθε πολίτη να είναι προσεκτικός καθημερινά στους χώρους που κινείται, να χρησιμοποιεί τη μάσκα και τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας για κάθε ενδεχόμενο όσο σίγουρος κι αν μπορεί να είναι ο καθένας ότι ο συνομιλητής του είναι υγιής». 

Η Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης τονίζει ότι οι εμβολιασμοί αυτό το διάστημα, αν και Αύγουστος, κινούνται και ιδιαίτερα με το σκεύασμα της εταιρείας pfizer: «Είναι παρήγορο ότι έχουμε προσέλευση στους εμβολιασμούς Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στη μονάδα μας, αν και θα σας έλεγα ότι τη Δευτέρα με το Johnson και την Τετάρτη με το σκεύασμα της novaνax είναι μικρότερη σε σχέση με το εμβόλιο της pfizer που συγκεντρώνει και τη μεγαλύτερη προτίμηση. Μέχρι πρότινος είχαμε κατά μέσο όρο την εβδομάδα περί τους 200 εμβολιασμούς. Ωστόσο αυτό έχει μειωθεί στο 50% και είναι αναμενόμενο για το μήνα που διανύουμε, καθώς κάποιοι βρίσκονται σε διακοπές και πολύς κόσμος έχει πάρει άδειες και έχει μετοικήσει στα χωριά και σε παραλιακές περιοχές της Λέσβου».

Τι βλέπουν οι Ελέγκτριες

Ένα από τα στελέχη των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, η Σταυρούλα Τσαΐρη, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή στα κλιμάκια των κινητών μονάδων και θεωρείται από τις εμπειρότερες παρασκευάστριες η οποία απασχολείται στις δειγματοληψίες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου για το πώς καταγράφουν τα κλιμάκια την αύξηση των κρουσμάτων, εξήγησε με πολύ απλά λόγια ότι «αν στα 100-150 δείγματα που κάναμε καθημερινά σε πολίτες βρίσκαμε το προηγούμενο διάστημα 8 με 10 θετικούς και παλαιότερα ακόμα λιγότερους, τώρα οι θετικοί έχουν ανέβει στον ίδιο αριθμό των 20 και 30 ατόμων με τον ίδιο αριθμό δειγμάτων. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει διπλασιασμό και τριπλασιασμό των κρουσμάτων και μας ανησυχεί».

Ποια ιχνηλάτηση;;;

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, που κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου είχαν ρόλο ουσιαστικό στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, τώρα λόγω της θερινής περιόδου ο ρόλος τους έχει ατονήσει. Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Μυτιλήνης Γιώργος Αλεξίου «μετά την άρση των μέτρων περιορισμού για τον κορονοϊό και καθώς εμείς είχαμε μπει στην θερινή περίοδο ως υπηρεσία, αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τα θέματα και τις αρμοδιότητές μας που αφορούν στην πρόληψη των πυρκαγιών και λιγότερο με τον κορονοϊό.  Παλαιότερα θα σας έλεγα ότι φτάναμε σε σημείο να κυνηγούμε ασθενείς με κορονοϊό που είχαν σπάσει την καραντίνα ενημερώνοντας τις αρχές, τώρα όμως έχουμε μία υπάλληλο η οποία ασχολείται επικοινωνώντας με όσα ονόματα μας έρχονται με θετικούς ασθενείς και τους ενημερώνει άτυπα για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και πόσο θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα. Στα θέματα αυτά που έχουν περάσει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενδεχομένως και στην Περιφέρεια, το δικό μας κομμάτι των Δήμων έχει ατονήσει και αυτή τη στιγμή το βάρος, όπως σας είπα, πέφτει στο σκέλος της προστασίας των δασών».

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Υγείας Καλλονής

Στην έδρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, την Καλλονή, το Κέντρο Υγείας λειτουργεί αναβαθμισμένο τα τελευταία χρόνια έχοντας να παρουσιάσει ουσιαστικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Το προσωπικό με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Προέδρου της μονάδας, δικηγόρου Αλέξανδρου Ροδίτη λειτουργεί ως μία αποδοτική ομάδα. Ενδιαφέρον έχουν τα στατιστικά στοιχεία της μονάδας για το πώς από τα αυξημένα θετικά κρούσματα του κορονοϊού ακολουθήσαμε φθίνουσα πορεία την άνοιξη και το πρώτο μισό του καλοκαιριού και ανεβήκαμε τον Ιούλιο.

Όπως εξηγεί στα Νέα της Λέσβου ο κ. Ροδίτης «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τους γιατρούς μας το στέλεχος που μας απασχολεί τώρα είναι υπερμεταδοτικό και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι πολίτες.

Τα συμπτώματα κατά κύριο λόγο είναι ο υψηλός πυρετός, η κακουχία και συνήθως ο ιός δεν προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό, μπορεί όμως να προσβληθεί το ανώτερο αναπνευστικό. Στις ηλικίες κάτω των 80 ετών έχουμε σχετικά ήπια συμπτωματολογία χωρίς επιπλοκές σε αντίθεση με τους 80 ετών και άνω, όπου έχουμε περιπτώσεις που αναγκαζόμαστε να τις οδηγήσουμε στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών.

Πολλοί θετικοί είναι ανεμβολίαστοι, ενώ οι αιτίες της μετάδοσης είναι η μη τήρηση αποστάσεων, μη χρήση μάσκας, συγχρωτισμός, μη δήλωση κρουσμάτων για να μην βρίσκονται σε καραντίνα, σπάσιμο της καραντίνας όσων είναι σε περιορισμό, μεγάλη εισροή τουριστών».

Και συνεχίζει: «Παρατηρείται μία χαλάρωση σε σχέση με τη χρήση της μάσκας και επειδή υπάρχει μια άνοδος στα επιδημιολογικά στοιχεία της μονάδας, καλό είναι να μην παραμελούμε τα μέσα  ατομικής προστασίας σε κλειστούς χώρους και όπου γενικά υπάρχει συγχρωτισμός. Οι μέρες του Αυγούστου είναι μεν  γιορτινές, ωστόσο απαιτείται από όλους μας προσοχή, μιας και ήδη την πρώτη εβδομάδα 1 στους 3 που υποβλήθηκαν σε τεστ rapid βγήκε θετικός».

Αγωνία για τα σχολεία

Την ίδια ώρα και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του Αυγούστου ουσιαστικά έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του καλοκαιριού και τον πρώτο φθινοπωρινό μήνα που είναι ο Σεπτέμβριος με τα σχολεία ν’ ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η μεγάλη αγωνία πολλών γονιών, καθώς μέχρι τώρα το Υπουργείο Υγείας δεν έχει δώσει κάποιο στίγμα για τα μέτρα που θα ακολουθήσει, αν δηλαδή θα υποχρεωθούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, κάτι που αν συμβεί θα υπάρξουν αντιδράσεις, καθώς επίσης και τα άλλα μέτρα που θα εφαρμοστούν. Και όλα αυτά σε μία χρονιά που τουλάχιστον για την περιοχή μας η καθαριότητα στα σχολεία παρά την κρισιμότητα της υγιεινής λόγω πανδημίας παραμένει στα χέρια υποαπασχολούμενου προσωπικού, καθώς οι καθαρίστριες με τις ώρες που εργάζονται δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img