Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

“Τρέχουν και δεν φτάνουν” για τα οικόπεδα


  • Σοβαρό το έλλειμμα ενημέρωσης από τα συναρμόδια Υπουργεία για τα εκτός σχεδίου ακίνητα με κτίσματα, προκαλώντας αναταραχή σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών αγροτικών εκτάσεων
  • Ποια είναι τα προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που υποβάλλονται οι δηλώσεις και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες

Με αρκετούς ιδιοκτήτες οικοπέδων και μάλιστα όχι μόνο εκτός σχεδίου με κτίσματα, αλλά και εντός ορίων οικισμών, να δηλώνουν πλήρη άγνοια για την υποχρέωσή τους να δηλώσουν αν τα έχουν καθαρίσει μέχρι αυτή την Κυριακή 30 Ιουνίου, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η προσεχής Δευτέρα 1η Ιουλίου θα βρει μεγάλο αριθμό οικοπεδούχων να μην έχουν εκπληρώσει εμπρόθεσμα την υποχρέωσή τους. Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, καθώς υπάρχει σύγχυση και στους ιδιοκτήτες χωραφιών με κτίσματα, μια και η πληροφόρησή τους είναι διφορούμενη. Σύμφωνα με μαρτυρίες αναγνωστών μας που απευθύνθηκαν σε μηχανικούς, τους είπαν ότι πρέπει να τα δηλώσουν εφόσον έχουν κτίσμα μέσα, ενώ από άλλες πηγές πληροφορήθηκαν ότι δεν πρέπει να δηλωθούν. 

 

Αλαλούμ

 Γενικά η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και αυτό δεν οφείλεται στην απροθυμία των οικοπεδούχων αλλά έχει να κάνει με την απουσία ενός αναλυτικού οδηγού για τους ιδιοκτήτες, ώστε να ξέρει ο καθένας τι ακριβώς δηλώνει και όχι σε… γενικές γραμμές. Για παράδειγμα σήμερα στις γενικές οδηγίες υπάρχει η αντίφαση ότι αφενός μεν δεν αναφέρεται πουθενά ότι πρέπει να δηλώνονται τα αγροκτήματα, από την άλλη πλευρά όμως σημειώνεται ότι πρέπει να δηλώνονται τα «γήπεδα» εκτός σχεδίου που έχουν κτίσμα μέσα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας αγρότης που έχει μια αποθήκη 10-15 τετραγωνικών στο ελαιόκτημά του θα πρέπει να το δηλώσει;;; 

Ουδείς αρμόδιος απαντά, καθώς για το θέμα δεν έχει αναμειχθεί μέχρι τώρα ούτε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ενώ  σε ό,τι αφορά την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Λέσβου παραπέμπει στις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος αφού δεν υπάρχει άλλη πηγή.

Ένα επιπλέον θέμα έχει να κάνει με τη μελέτη πυροπροστασίας που πρέπει να υποβάλλουν όσα οικόπεδα βρίσκονται σε απόσταση 300 μέτρα από τα όρια δασικών εκτάσεων. Εδώ το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς ένας αριθμός μηχανικών δηλώνουν ότι δεν ασχολούνται με αυτές τις μελέτες γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για να τις εκπονήσουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία ουσιαστικά βρίσκονται επί του παρόντος μετέωροι, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην… επιείκεια και την ελαστικότητα του Κράτους, φέτος πρώτη χρονιά!

Αυτό που σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος εφαρμόζει ένα νέο καθεστώς, εντελώς βίαια για την κοινωνία, όχι μόνο χωρίς το απαιτούμενο περιθώριο χρόνου, αλλά χωρίς έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς πρέπει να κινηθεί ο καθένας καθώς μέχρι και χθες επικοινωνούσαν μαζί μας ιδιοκτήτες ελαιοκτημάτων με κτίσματα και χωρίς κτίσματα, σε εκτός σχεδίου περιοχές, και μας ρωτούσαν αν πρέπει να τα δηλώσουν, χωρίς να μπορούμε να τους απαντήσουμε με βεβαιότητα ούτε εμείς, αλλά ούτε και οι επίσημοι φορείς, όπως είναι η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Λέσβου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών, Γιάννης Μουτζούρης, προσπαθούσε να ζητήσει ενημέρωση από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά. Όπως είπε ο κ. Μουτζούρης στα Νέα της Λέσβου «αυτά δεν μπορούν να γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, υπάρχουν πολλά κενά και ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος. Είναι προτιμότερο αυτό το καθεστώς να «δουλευτεί» καλύτερα και με άνεση χρόνου, ώστε να το ξεκινούσαν διαφορετικά και όχι αυτό που γίνεται τώρα, να βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό του κόσμου να τρέχει και να μην προφταίνει, γιατί υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα και μεγάλα κενά και δεν μπορούν ούτε οι μηχανικοί σε πολλές περιπτώσεις να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες. Με αυτό το δεδομένο το τελευταίο που έχω να σας πω – και προσέξτε, πρόκειται για ειδήσεις που θα τις γράψει πρώτη στην Ελλάδα η εφημερίδα σας – είναι ότι σύμφωνα με τις συζητήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας μας με τους συναρμόδιους Υπουργούς οδηγούμαστε σε ΜΗ εφαρμογή των δηλώσεων για τα εκτός σχεδίου ακίνητα με κτίσματα. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό θα μείνει ανεφάρμοστο για το 2024 και αυτό είναι είδηση. Κατά τα άλλα μένουμε και εστιάζουμε στα εντός σχεδίου όπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Παραδιάς έχει ζητήσει 20ήμερη παράταση προειδοποιώντας τα συναρμόδια Υπουργεία ότι αν δεν δοθεί, οι ιδιοκτήτες θα σταματήσουν κάθε ενέργεια καθαρισμού σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Είμαι αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα δείξει τη δέουσα ευαισθησία σε ένα θέμα που τέθηκε σε εφαρμογή βιαστικά, χωρίς να υπάρχει από πλευράς κράτους καλή προετοιμασία», είπε ο κ. Μουτζούρης.

 

“Μύλος” με την πλατφόρμα 

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος αδυνατεί να υποστηρίξει ακόμα και την ηλεκτρονική πλατφόρμα, το σύστημα δηλαδή που έχει δημιουργήσει για να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους (akatharista.apps.gov.gr). Σε αυτήν υπάρχει ένα τηλέφωνο για καθοδήγηση, αλλά δεν υπάρχει κάποιο κέντρο που να βάζει τον κάθε πολίτη σε αναμονή, καθώς προφανώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα τηλεφωνήματα που δέχεται, αλλά κατευθείαν αναπαράγει μήνυμα που αναφέρει ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί λόγω των φορτωμένων γραμμών και πέφτει η γραμμή καλώντας τον να επικοινωνήσει εκ νέου αργότερα. 

Αυτό το προσπαθήσαμε χθες από τα Νέα της Λέσβου επικοινωνώντας από το πρωί μέχρι το μεσημέρι με το τηλέφωνο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χωρίς να καταφέρουμε ούτε για αστείο να βρεθούμε τουλάχιστον σε αναμονή! Κάθε φορά που απαντούσε ο αυτόματος τηλεφωνητής από την άλλη άκρη της γραμμής ανέφερε ότι οι γραμμές είναι κατειλημμένες και να ξανακαλέσουμε κλείνοντας το τηλέφωνο με απλά λόγια! 

Ακόμη και όσοι αναγνώστες μας υπέβαλαν γραπτά ερωτήματα μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που υπάρχει στην ίδια πλατφόρμα, τις τελευταίες μέρες, δεν πήραν απάντηση. Προβλήματα όμως υπάρχουν για την υποβολή των δηλώσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν τα οικόπεδά τους πληκτρολογώντας τα ΚΑΕΚ των ακινήτων (Κτηματολόγιο), η πλατφόρμα ωστόσο δεν εμφανίζει σε όλους το οικόπεδό τους. Κάπως έτσι έχουν σαστίσει αρκετοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι προσπαθούν τις τελευταίες μέρες να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο για να ρωτήσουν γιατί δεν δέχεται το ΚΑΕΚ το σύστημα, χωρίς όμως να βρίσκεται κάποιος αρμόδιος να τους απαντήσει. 

Ωστόσο, όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου το μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Λέσβου, Ταξιάρχης Κουφέλος «όσοι ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι δεν δέχεται το σύστημα το ΚΑΕΚ θα πρέπει να αναζητούν το ακίνητό τους με τις συντεταγμένες, να το ψάχνουν δηλαδή στον ψηφιακό χάρτη που τους εμφανίζεται και να το επιλέγουν με αυτόν τον τρόπο. Κατανοούμε φυσικά ότι αυτό δεν είναι εύκολο για όλους να γίνει και ειδικά για τα άτομα που δεν έχουν εξοικειωθεί με την ψηφιακή τεχνολογία και τα μεγαλύτερα άτομα σε ηλικία έχουν πρόβλημα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθούν σε συγγενείς τους ή σε επαγγελματίες και να πληρώσουν γι’ αυτήν την υπηρεσία και γι’ αυτό εμείς, ως Ένωση Ιδιοκτητών, λέμε ότι όχι μόνο για το συγκεκριμένο αλλά και για πολλούς άλλους λόγους θα πρέπει να δοθεί άμεσα παράταση».

Ο κ. Κουφέλος τονίζει ότι για μια σειρά από ζητήματα που μένουν ανοιχτά το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να δώσει και δεύτερη παράταση, την οποία έχει ζητήσει και επίσημα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς. Όπως εξηγεί ο κ. Κουφέλος, «θα πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι 20 Ιουλίου και από το Υπουργείο να απαντηθούν τα ερωτήματα που υπάρχουν και να συμπληρωθούν τα κενά στην ενημέρωση των ιδιοκτητών. Είναι προτιμότερο να το εφαρμόσουν έστω με καθυστέρηση αλλά σωστά από την αρχή το νέο καθεστώς, παρά να το ξεκινήσουν άρον – άρον και με τεράστια κενά», είπε ο δικηγόρος.

Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εκτός από την 20ήμερη παράταση ζητά επιπλέον τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ, την μη επιβολή του απαράδεκτου προστίμου των 1.000 ευρώ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης, χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο.

Ζητά επίσης τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης επιμέρους κάθετων ιδιοκτησιών, ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης καθέτου να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και να μην καθίσταται υπόλογος για το ότι οι ιδιοκτήτες των λοιπών κάθετων ιδιοκτησιών δεν έχουν εκπληρώσει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους, όπως και την κατάργηση της δυνατότητας υποβολής ανώνυμων καταγγελιών.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img