Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Ρεβεγιόν με rapid-test για όλους


Τα ειδικά μέτρα που θα ισχύουν για την περίοδο των εορτών και ειδικότερα για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο από το Υπουργείο Υγείας, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπεται η υποχρεωτική διενέργεια τεστ ακόμη και στους εμβολιασμένους πριν το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Κατά την παρουσία του σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, με δεδομένη την «προέλαση» της μετάλλαξης Όμικρον που έχει ήδη εμφανιστεί στην Ελλάδα και θέτει διεθνώς άλλα δεδομένα κάνοντας απαραίτητη τη λήψη νέων μέτρων επιπλέον της προτροπής για self-test από τον γενικό πληθυσμό, που υπήρξε πριν λίγες μέρες. 

Από την πλευρά των επιστημόνων θεωρείται δεδομένο ότι η νέα μετάλλαξη θα έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας εντός του Ιανουαρίου, οπότε η Κυβέρνηση καλείται να προετοιμαστεί για ένα ενδεχόμενο νέο μεγάλο κύμα, αλλά και να θωρακίσει το ήδη επιβαρυμένο ΕΣΥ. Η διενέργεια τεστ την περίοδο των εορτών, όπου παραδοσιακά οι συγκεντρώσεις πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο είναι αυξημένες, είναι ένας από τους τρόπους ανάσχεσης της διασποράς, και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος με rapid test (εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού) για την είσοδο σε μαγαζιά διασκέδασης και εστίασης και για τους εμβολιασμένους ώστε τα ρεβεγιόν να γίνουν με τον πιο δυνατό ασφαλή τρόπο. Τεστ, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους οι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη.

Το μέτρο αυτό βέβαια δεν φαίνεται πιθανό να εφαρμοστεί άμεσα στα Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς για τα Χριστούγεννα πρακτικά εφαρμόζεται ήδη η δωρεάν διάθεση self-test. Οι επόμενες μέρες, όμως, θα αποτελέσουν «οδηγό» για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μια εβδομάδα αργότερα για τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Την ίδια στιγμή λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη η πίεση που θα υπάρξει στα φαρμακεία, όπου επιπλέον των ανεμβολίαστων θα συρρεύσουν στην περίπτωση εφαρμογής του μέτρου και εμβολιασμένοι που θα κάνουν ρεβεγιόν εκτός σπιτιού, ωστόσο τίθεται ψηλά σε προτεραιότητα η σωστή ιχνηλάτηση προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη διασπορά στην κοινότητα που θα οδηγήσει σε νέα έξαρση κρουσμάτων.

«Εμείς αυτό που εξετάζουμε είναι να υπάρχει ένα τεστ όλου του πληθυσμού προκειμένου να βρούμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε και θα το συζητήσουμε», σημείωσε σε συνέντευξή του ο κ. Πλεύρης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα τον Ιανουάριο, όταν θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα σημάδια της πίεσης που θα δεχτεί η χώρα μας από το νέο κύμα της πανδημίας. 

Όλα αυτά, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει από την Ολλανδία η εφαρμογή γενικευμένων lockdown, ενώ σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Δανία έρχονται σημαντικοί περιορισμοί στην εστίαση, κι αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής, αυξημένα είναι τα μέτρα που ισχύουν για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα, όπου ήδη εφαρμόζεται ένα αντίστοιχο μοντέλο με αυτό που συζητιέται για τις γιορτές. 

Ειδικότερα, όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με αρνητικό PCR (μοριακό) τεστ 72 ωρών, είτε με rapid test 24 ωρών. Μέτρο, που αφορά αφίξεις από όλες τις χώρες, δίχως εξαιρέσεις, ενώ ισχύει οριζόντια για τα αεροπορικά ταξίδια, τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, αλλά και την είσοδο στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα.