«Robotics School» στη Μυτιλήνη: Μικροί επιστήμονες εν δράσει

Το Robotics School είναι ένα Εκπαιδευτικό εργαστήρι ρομποτικής και S.T.E.M. με υπεύθυνο τον κ. Τσιτμηδέλλη Προκόπη, που δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από 5 χρονών μέχρι Β’ Γυμνασίου να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο των επιστημών, ν’ ανακαλύψουν τις δεξιότητές τους, να συνεργασθούν ομαδικά και με διασκεδαστικό τρόπο να εξοικειωθούν με έννοιες της Φυσικής, να εξασκηθούν στην  επίλυση προβλημάτων, να μάθουν να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, να πάρουν εφόδια που θα τους φανούν πολύτιμα σε όλη τη μαθητική τους ζωή, αλλά και θα τους βοηθήσουν στη συνέχεια στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Το ακρωνύμιο S.T.E.M. προτείνεται για πρώτη φορά στις αρχές του 21ου αιώνα από το National Science Foundation (NSF), με σκοπό την ύπαρξη μιας διεπιστημονικής εκπαιδευτικής προσέγγισης. Σκοπός της νέας εκπαιδευτικής προσέγγισης ήταν η βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών σε Science (Φυσικές Επιστήμες), Technology (τεχνολογία), Engineering (μηχανική), Mathematics (μαθηματικά). Εξαιτίας της διαρκούς αύξησης της ζήτησης για εξειδικευμένους επαγγελματίες σε τομείς S.T.E.M., η παραπάνω εκπαιδευτική προσέγγιση ήρθε και για να στελεχώσει την αγορά εργασίας με το περιζήτητο επαγγελματικό δυναμικό.

Στο Robotics School που λειτουργεί στην οδό Υακίνθου 26, στη Χρυσομαλλούσα, στελεχωμένο με εκπαιδευτικό προσωπικό, οι μαθητές γνωρίζουν τη ρομποτική και μέσα από έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ευχάριστο τρόπο γίνεται η διδασκαλία του συνόλου των ενοτήτων της εκπαίδευσης S.T.E.M..

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση με διάρκεια 1 ώρα και 30 λεπτά. Στα πλαίσια του κύκλου σπουδών οι μαθητές κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομποτικά συστήματα μαθαίνοντας βασικές λειτουργίες ρομποτικής και προγραμματισμού. Επιπλέον, διεξάγουν πειράματα φυσικής, αυτόνομα ή με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού, ολοκληρώνουν project μηχανικής, καλούνται να δώσουν λύση σε μαθηματικά προβλήματα, ενώ εκπαιδεύονται στη χρήση προγραμματιστικών γλωσσών (π.χ. Scratch).

Οι παραπάνω δραστηριότητες γίνονται για την επίτευξη συγκεκριμένου και προκαθορισμένου διδακτικού στόχου, ολοκληρώνοντας ενότητες έρευνας ανακαλυπτικής μάθησης. Στην αρχή παρέχεται έντονη υποστήριξη από τον εκπαιδευτή για την επίτευξη του στόχου, η οποία σταδιακά περιορίζεται όσο οι μαθητές αποκτούν μεγαλύτερη εξοικείωση με το αντικείμενο. Οι απαιτήσεις των project προσαρμόζονται στο επίπεδο των μαθητών, με σκοπό τα καλύτερα δυνατά μαθησιακά αποτελέσματα.

 

Σε διαγωνισμούς 

Ένας από τους ετήσιους στόχους του εργαστηρίου είναι και η συμμετοχή του σε περιφερειακούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής. Έτσι, τον Απρίλιο του 2019, στους πρώτους μήνες λειτουργίας του εκπαιδευτικού εργαστηρίου, ομάδα μαθητών με υπεύθυνο εκπαιδευτή τον Τσιτμηδέλλη Προκόπη, συμμετείχε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, Aegean Robotics Competition 2019, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα projects των μαθητών, περιλάμβαναν αρχικά, ρομποτικά συστήματα ικανά για αυτοσχεδιασμούς και παραγωγή Τέχνης. Συγκεκριμένα, η ομάδα “Γρανάζια” κατασκεύασε και προγραμμάτισε ολοκληρωμένη ρομποτική γκαλερί τέχνης. Εκεί, τα ρομπότ έπαιζαν μουσική και ζωγράφιζαν. Επιπλέον, η ομάδα “Lesvos Bots” παρουσίασε ρομποτικό σύστημα-βοηθό για την διευκόλυνση της μετακίνησης στην πόλη, ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Όλες οι ομάδες προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού στη Σάμο. Η ομάδα “Lesvos Bots” τιμήθηκε με την τρίτη πανελλήνια θέση!

Η ομάδα  του “Robotics School“ αποτελείται από επαγγελματίες Παιδαγωγούς, Νηπιαγωγούς και Καθηγητές πληροφορικής. Επιπλέον, όλοι οι εκπαιδευτικοί  του εργαστηρίου έχουν εξειδικευτεί στη διδακτική των Φυσικών Επιστημών, του S.T.E.M. και της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Υακίνθου 26, Χρυσομαλλούσα – Τηλ. επικοινωνίας 6948006401

https://robotics-mitilini.edu.gr/