«Σαρώνουν» οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου

Το πρώτο βραβείο στο Συνέδριο του Κολεγίου Ανατόλια απέσπασαν οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου, κάνοντας περήφανη την Λέσβο
Spread the love


Μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση πέτυχαν οι μαθητές του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης, αφού κατόρθωσαν να αποσπάσουν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της Βιολογίας και της Φυσικής με τις πρωτότυπες ερευνητικές τους εργασίες, στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας που διοργάνωσε το Κολέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη στις 10-12 Μαρτίου, εκπροσωπώντας το νησί μας, ανάμεσα σε δεκάδες συμμετοχές σχολείων από όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα η διάκρισή τους αυτή αποκτά περισσότερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι συναγωνίζονταν όχι μόνο μαθητές Λυκείου, αλλά και από μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα η ομάδα των 18 μαθητών από την Μυτιλήνη, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους Στρατή Βαλάκου, Ραλλούς Σπανέλλη και Ιωάννας Τρύπατζη, εντυπωσίασαν τους κριτές μετά την προφορική εισήγηση και την παρουσίαση των project τους για την κομποστοποίηση, το βιοδιασπώμενο πλαστικό και το ηλιακό ρολόι, το οποίο έχει τοποθετηθεί από πέρσι το καλοκαίρι στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου. 

Συναντήσαμε τους άρτι αφιχθέντες από την Θεσσαλονίκη υπεύθυνους καθηγητές και μαθητές στο χώρο του Γυμνασίου, μετά το πέρας των μαθημάτων, όταν κάθε Τρίτη πραγματοποιείται ο όμιλος σεισμογραφίας με τη συμμετοχή 20 περίπου μαθητών, οι οποίοι προκειμένου να παρακολουθήσουν αυτό το εργαστήρι θυσιάζουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους.

«Ανταμείφθηκαν οι κόποι μας»

Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου η χημικός Ραλλού Σπανέλλη, υπεύθυνη μαζί με την Ιωάννα Τρύπατζη για τα project ‘’Από το Α ως το Ω: Κομποστοποίηση’’ και ‘’ ECO- plastic” παρασκευή βιοδιασπώμενου πλαστικού’’: «Η ιδέα για την κομποστοποίηση προέκυψε στο πλαίσιο του ομίλου ‘’Περιβάλλον και Επιστήμες’’ και στη διάρκεια του οποίου εξετάζαμε πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση αποβλήτων. Με τη σειρά της η κομποστοποίηση μας έφερε στην παραγωγή βιοδιασπώμενου πλαστικού, όπου μαζί με τα παιδιά κάναμε αρκετές δοκιμές μέχρι να καταλήξουμε στην καλύτερη λύση. Το βιοδιασπώμενο πλαστικό άλλωστε είναι το μέλλον, και εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατά την κατασκευή αντικειμένων, όπως πιάτα, ποτήρια κτλ.», αναφέρει η κ. Σπανέλλη. 

Αντίστοιχα ο υπεύθυνος καθηγητής του project του ηλιακού ρολογιού, ο φυσικός Στρατής Βαλάκος, τόνισε την πολύ καλή παρουσίαση που έκαναν οι μαθητές στο συνέδριο, επιβεβαιώνοντας ότι κατείχαν  καλά το αντικείμενο: «Τα παιδιά ήταν οι καλύτεροι πρεσβευτές του σχολείου μας, καθώς όχι μόνο παρουσίασαν προφορικά το ηλιακό ρολόι, αλλά και προχώρησαν σε μια λεπτομερή επίδειξη της λειτουργίας του. Μάλιστα, για τις ανάγκες του συνεδρίου κατασκευάσαμε από την αρχή ένα ηλιακό ρολόι (μακέτα) στα πρότυπα εκείνου της Μυτιλήνης έξω από το Δημοτικό Θέατρο, σύμφωνα με τις συντεταγμένες της Θεσσαλονίκης, μιας και κάθε πόλη έχει δικό της, μοναδικό ρολόι»

Η Γιώτα και ο Ευάγγελος μιλούν για «μοναδική εμπειρία»

Κατά την επίσκεψή μας στον όμιλο μιλήσαμε και με τους μαθητές που βραβεύθηκαν, όπως την Γιώτα και τον Ευάγγελο, οι οποίοι συμμετείχαν στο project του ηλιακού ρολογιού. Και οι δυο εκφράστηκαν με ενθουσιασμό για την διάκριση που πέτυχαν, νιώθοντας ευγνώμονες για την εμπειρία: «Νιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την βράβευση του σχολείου μας, εκπροσωπώντας μια μικρή πόλη σαν την Μυτιλήνη ανάμεσα σε δεκάδες σχολεία. Η εμπειρία στο Ανατόλια ήταν μοναδική, καθώς ήταν μια πρόκληση για εμάς να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ενώ συναντήσαμε πολλά παιδιά από όλη τη χώρα και ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις». 

Η Μαρία (αριστερά) και η Ευανθία και η Μαρία (δεξιά) χαίρονται που ανταμείφθηκαν οι κόποι τους

Με αντίστοιχη θέρμη μίλησαν και η Μαρία, η Ευανθία και η Μαρία, η πρώτη ως συμμετέχουσα στο project για την κομποστοποίηση, και οι δυο μαθήτριες στο project με το βιοδιασπώμενο πλαστικό. 

«Είναι απερίγραπτη η χαρά μας, γιατί νιώθουμε ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι τόσων ωρών μελέτης. Παρόλα αυτά για εμάς η συμμετοχή μας στον όμιλο είναι μια μορφή διασκέδασης, γιατί το κλίμα που έχουμε με τους συμμαθητές μας είναι πολύ καλό, περνάμε όμορφα, και συγχρόνως μαθαίνουμε», τονίζουν οι μαθήτριες. 

Και… σεισμογράφος!

Εκτός των άλλων οι μαθητές κατασκεύασαν πρόσφατα έναν σεισμογράφο που εντοπίζει σεισμούς με επίκεντρο πολλών χιλιομέτρων μακριά!

Ωστόσο οι μαθητές και οι καθηγητές του Πρότυπου Γυμνασίου δεν σταματούν εδώ, καθώς η διάκρισή τους στο συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ήταν μόνο μια «στάση» στην ανοδική πορεία τους. Όπως μας είπε ο κ. Βαλάκος, ήδη μαζί με τα παιδιά έχουν κατασκευάσει έναν σεισμογράφο, ο οποίος εντοπίζει με ακρίβεια το επίκεντρο σεισμών ακόμα και σε ακτίνα… 4.300 χιλιομέτρων(!), όπως ο πρόσφατος σεισμός στο μακρινό Τατζικιστάν. Μάλιστα, οι σεισμοί μπορούν να εντοπίζονται ηλεκτρονικά και από το σπίτι ανά πάσα στιγμή, ενώ ο συγκεκριμένος είναι ο πρώτος σεισμογράφος πάνω στο νησί εκτός των αντίστοιχων που διατηρεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι. 

Παράλληλα το Πρότυπο Γυμνάσιο διατηρεί συνεργασίες με δυο ερευνητικά κέντρα σεισμών, το ένα στην Δράμα και το άλλο στην Ηγουμενίτσα, ενώ στο προσεχές διάστημα οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Δράμα, προκειμένου να κατασκευάσουν ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο για να… φορτίζουν το κινητό τους!

«Έχουμε πολλή όρεξη για καινούργια πράγματα, γι’ αυτό και επόμενο project μας είναι η κατασκευή ενός μετεωρολογικού σταθμού», αναφέρει επιπλέον ο φυσικός Στρατής Βαλάκος.

Εμείς θα ευχηθούμε στα παιδιά πάντα επιτυχίες, κάνοντας αυτό που αγαπούν! 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση