Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

«Σε άλλες τσέπες καταλήγουν τα λεφτά για τους πρόσφυγες»

  • Το στέλεχος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια να κάμψουν τις αντιστάσεις των νησιωτών

Με την ομιλία του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Γιάννη Πρωτούλη, και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν, έπεσε το Σάββατο η αυλαία του διήμερου φεστιβάλ ΚΝΕ οδηγητή, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην πλατεία Σαπφούς. Πρόκειται για την 47η διοργάνωση του ιστορικού αυτού φεστιβάλ της αριστεράς για τον τόπο μας, που φέτος είχε ως κεντρικό σύνθημα «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, το Σοσιαλισμό!», απευθύνοντας προσκλητήριο στους νέους να βαδίσουν το δρόμο της ανατροπής. 

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου συνέπεσαν με την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο οποίος έπεσε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι από το μαχαίρι του κομματάρχη της Χρυσής Αυγής Γιώργου Ρουπακιά και έγινε ειδικό αφιέρωμα, με προβολή βίντεο. 

Μιλώντας στα μέλη του ΚΚΕ και τους πολίτες ο κ. Πρωτούλης επεσήμανε ότι το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμα, που φωτίζει τη διέξοδο στους σημερινούς αγώνες για όλα τα εργατικά-λαϊκά προβλήματα, τις προϋποθέσεις για να δοθούν λύσεις σ’ αυτά, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Ελλάδα.

«Το ΚΚΕ λέει και μπορεί να λέει την αλήθεια στο λαό, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις», υπογράμμισε παρατηρώντας ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής». Ταυτόχρονα υπενθύμισε τη μεγαλειώδη κινητοποίηση που έγινε στο πλαίσιο της πανελλαδικής συγκέντρωσης του κόμματος τον φετινό Ιούλιο στη Μυτιλήνη, ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι συνεχίζει σαν να μην συνέβη τίποτα όλα αυτά τα χρόνια στα νησιά, επιχειρώντας να εμφανίσει ως νοικοκύρεμα τη δημιουργία των νέων ΚΥΤ- φυλακών της ΕΕ στα νησιά και τον Έβρο. 

 

Πού πάνε τα λεφτά;

«Παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες η τέταρτη Συμφωνία – Σύμβαση για τις φυλακές της ΕΕ σε νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο, σήμερα είναι τα εγκαίνια στη Σάμο και τον Νοέμβρη σε Λέρο και Κω και παρουσιάστηκε ο λεγόμενος διεθνής διαγωνισμός που αφορά σύμβαση για 4 χρόνια με συνολική ετήσια αξία, ακούστε, 112.512.605,35 ευρώ! ο οποίος μάλιστα εμφανίστηκε ως ο πιο «διαφανής»», είπε ο κ. Πρωτούλης. Και συνέχισε: «Αυτά τα ποσά όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πάνε για την στέγαση, την καθαριότητα, την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Η κατάσταση ήταν και παραμένει άθλια».

Το κεντρικό στέλεχος του ΚΚΕ μιλώντας για τα εκατομμύρια που δαπανώνται στο μεταναστευτικό, παρατήρησε ότι καταλήγουν σε άλλες τσέπες, καταλήγουν, όπως όλα δείχνουν, με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, χωρίς διαγωνισμούς και άλλα, που έχει καταγγείλει το κόμμα του.

«Είναι φανερό ότι σκοπεύουν να κάμψουν τις αντιστάσεις των νησιωτών που πρόπερσι κόντεψαν να τους πετάξουν στη θάλασσα. Ήδη παρατηρούμε ορισμένους που αλλάζουν στάση…», τόνισε ο κ. Πρωτούλης επαναλαμβάνοντας την θέση του κόμματός του από το 2015 το αίτημα ασύλου να γίνεται για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. «Αυτό πρέπει Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, αλλά και η κυβέρνηση να διεκδικήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι το πώς καλύτερα θα μετατραπούν τα νησιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε στην Τουρκία να μεταφερθούν οι διαδικασίες ασύλου και από κει να μεταφέρονται με ασφάλεια και έτσι θα χτυπηθούν και τα κυκλώματα των διακινητών και όχι αφήνοντας τον κόσμο να θαλασσοπνίγεται και να αναζητά πιο επικίνδυνους δρόμους».

 

Περί παραγωγικού μοντέλου

Αναφερόμενος σε γενικότερα ζητήματα της χώρας και προτάσσοντας το οικονομικό, ο κ. Πρωτούλης έκανε λόγο για μία σειρά από μύθους που καλλιέργησαν συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα για να στρατεύσουν τον λαό στους στόχους και τα σχέδια του κεφαλαίου, που καταρρέουν με πάταγο.

«Τι έλεγαν; Ότι η «μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου» και η «εξωστρέφεια της οικονομίας» θα οδηγήσουν σε καλύτερους μισθούς, περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Πού είναι;

Σήμερα, η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από το 15%, η μερική απασχόληση και άλλες ελαστικές μορφές εργασίας αφορούν τις μισές τουλάχιστον από τις νέες θέσεις εργασίας και ο μέσος μισθός έχει μειωθεί κατά 24% τη δεκαετία 2009 – 2019», είπε αναφερόμενος και ειδικά για τη Λέσβο ότι τα χωριά ερημώνουν, οι νέοι άνθρωποι φεύγουν. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες του νησιού μας δεν στηρίζονται, οι νέοι αγρότες δεν προστατεύονται. «Εγγυημένες τιμές οι κυβερνήσεις δίνουν μόνο για τους εφοπλιστές, για τις κατασκευαστικές εταιρείες των διοδίων, για τις αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aegean, που πήρε 120 εκατομμύρια. Για το λάδι, το γάλα, το κρέας δεν υπάρχουν λένε κατώτερες εγγυημένες τιμές. Για τους αγρότες τα ρυθμίζει η αγορά λένε και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί για να επιβιώσουν», υπογράμμισε ο κ. Πρωτουλης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου το φεστιβάλ της ΚΝΕ διανθίστηκε με μουσικά αφιερώματα και συναυλίες από συγκροτήματα, ενώ στο χώρο της πλατείας Σαπφούς λειτούργησε και βιβλιοπωλείο.