Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Σε ετοιμότητα μέχρι 31 Οκτωβρίου

Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, ζήτησε να βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς και Υπηρεσίες ο Χαράλαμπος Αθανασίου, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του ιδίου και του Κώστα Μουτζούρη. Αν και η σύγκληση αυτής της συνεδρίασης ήταν ετεροχρονισμένη, ο Βουλευτής του Νομού μας τόνισε ότι και οι Σεπτέμβριος – Οκτώβριος θεωρούνται κρίσιμοι και επικίνδυνοι μήνες για την εκδήλωση πυρκαγιών, ενώ παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα φέτος λόγω των καταστροφικών συμβάντων που ξέσπασαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Λευτέρης Παπαϊωάννου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Φραντζέσκο, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Ανδρέας Αξής, ο Διευθυντής Δασών, Φώτης Κράλλης και εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπηρεσιών. Όπως τονίστηκε τόσο από το Δασαρχείο όσο και από την Περιφερειακή Αρχή και τους Δήμους, οι πιστώσεις που κατανέμονται κάθε χρόνο για δράσεις πρόληψης των πυρκαγιών είναι ελάχιστες μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν, όπως επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη εξοπλισμού. 

Ο Π. Κουφέλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για την κατανομή των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων κάθε φορέα, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη άμεσης και στενής συνεργασίας με την Διεύθυνση Δασών, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, σε επίπεδο εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης των προβλεπόμενων έργων. «Από πλευράς Περιφέρειας και των συναρμόδιων φορέων βρισκόμαστε σε επιφυλακή και ετοιμότητα με όλα τα μέσα που διαθέτουμε σε ποσοστό 100% μέχρι την τελευταία ημέρα της αντιπυρικής περιόδου. Καλούμε και τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να τηρούν τις προβλεπόμενες διατάξεις, συνδράμοντας με κάθε τρόπο στην διαφύλαξη των δασών», δήλωσε ο ίδιος στα “Νέα της Λέσβου”.

Κλείνοντας την σύσκεψη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τους εκπροσώπους των Υπηρεσιών να καταθέσουν έως αύριο Παρασκευή υπομνήματα με τα αιτήματα και τις προτάσεις τους. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις, τις καταγράφουμε και θα καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό. Αυτό που προέχει αυτή την περίοδο είναι να επιταθούν οι περιπολίες και να υπάρχει συνεχής συνεργασία όλων των εμπλεκομένων σε τακτική, εβδομαδιαία βάση για την εκτίμηση της κατάστασης», υπογράμμισε ο Χ. Αθανασίου.