Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ: Αν σας χτυπήσουν την πόρτα μην ανησυχήσετε


  • Δύο δυνατότητες λόγω κορονοϊού παρέχονται στην παρούσα διαδικασία της απογραφής, καθώς η κάθε οικογένεια μπορεί να κάνει αυτοαπογραφή μέσω διαδικτύου ή εναλλακτικά να απογραφούν από τα στελέχη της Στατιστικής

Αν σας χτυπήσουν δύο άγνωστοι την πόρτα για να σας δώσουν έναν φάκελο, μην τρομάξετε, μην ανησυχήσετε και το κυριότερο μην τους κλείσετε την πόρτα. Μπορεί η κοινωνία μας να είναι καχύποπτη απέναντι σε κάθε άγνωστο επισκέπτη, καθώς έχουμε κάποια περιστατικά εξαπάτησης και κλοπών, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για την απογραφή που έχει ξεκινήσει και στη Λέσβο, με τα στελέχη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να επισκέπτονται ένα-ένα τα σπίτια και να παραδίδουν φακέλους με τους προσωπικούς κωδικούς με τους οποίους η κάθε οικογένεια ή και μεμονωμένο άτομο θα μπορεί να απογραφεί μόνο του από το διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας παράλληλα και τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet μαζί με τους κωδικούς που τους δίνουν τα στελέχη της Στατιστικής.

Δέκα χρόνια μετά την απογραφή του 2011, η απογραφή για το 2021 έχει ξεκινήσει με καθυστερήσεις και αρρυθμίες που τροφοδοτήθηκαν κυρίως από τα ζητήματα της πανδημίας και την αλλαγή των προτεραιοτήτων στη χώρα μας. Κάπως έτσι η απογραφή πέρασε σε δεύτερη προτεραιότητα, ενώ ο ρόλος της για τη χώρα μας και την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι κρισιμότατος. Η Στατιστική Υπηρεσία Μυτιλήνης καταβάλλει μία τιτάνια προσπάθεια για να μπορέσει να ανταποκριθεί έχοντας στην διάθεσή της πάνω από 500 άτομα που απασχολούνται για την απογραφή στο Νομό Λέσβου. Να σημειώσουμε ότι παράλληλα με την έξοδο των πρώτων συνεργατών που επισκέπτονται τις κατοικίες για να δίνουν τους φακέλους με τους κωδικούς συνεχίζονται τα σεμινάρια σε άλλους, καθώς λόγω του κορονοϊού τα σεμινάρια γίνονται σε ομάδες των 20 ατόμων ώστε να τηρούνται τα μέτρα για την πανδημία και αυτό επιβαρύνει χρονικά την όλη προσπάθεια.

Είναι δεδομένο ότι η απογραφή δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όπως προβλέπεται, αλλά κάποια στοιχεία θα καταχωρηθούν με το νέο έτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει τροφοδοτήσει η πανδημία. Ωστόσο αυτό που τονίζει  ο προϊστάμενος της Στατιστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Αντώνης Πέρρος, είναι ότι «δεν πρέπει ούτε ένας πολίτης να μείνει εκτός απογραφής. Πρέπει να απογραφούμε όλοι, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο σε ηλικία γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του τόπου και της πατρίδας μας, συνυπάρχοντας με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Είναι δεδομένο ότι τα πληθυσμιακά στοιχεία, όπως θα αποτυπωθούν από την απογραφή θα επηρεάσουν μία σειρά από θέματα και παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, τις πολιτικές, τα επιδοτούμενα προγράμματα κ.ά. και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά κρίσιμη η συμμετοχή ΟΛΩΝ στη διαδικασία.

Στην Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021 απογράφονται οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, ανεξαρτήτως ιθαγένειας / υπηκοότητας, ενώ μπορείτε να απογράψετε ηλεκτρονικά τα μέλη του νοικοκυριού σας και την κατοικία σας.

Θα χρειαστείτε:

-Τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet

-Τον μοναδικό «Κωδικό Απογραφής» που θα βρείτε στο ενημερωτικό έντυπο που θα σας παραδοθεί από τον Απογραφέα της περιοχής σας

Μέσω της απογραφής, γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δήμο ή κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Βήμα – βήμα η απογραφή 

 -Ένας απογραφέας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

-Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημόσιου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου (ενδεχομένως αυτό να παραταθεί), θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης. Με άλλα λόγια όσοι πολίτες δεχτούν επίσκεψη από τους απογραφείς, που θα τους δώσουν χέρι με χέρι καθώς έτσι προβλέπεται η διαδικασία και όχι να τους ρίξουν στο γραμματοκιβώτιο ή κάτω από την πόρτα, τους φακέλους με τους ατομικούς τους κωδικούς, και δεν επιθυμούν να απογραφούν από μόνοι τους, δηλαδή να κάνουν αυτοαπογραφή μέσω διαδικτύου οι ίδιοι, μπορούν απευθείας την ίδια ώρα να το δηλώσουν ώστε να τους επισκεφτεί μεταγενέστερα ο απογραφέας και να τους καταγράψει ο ίδιος με τις σχετικές συνεντεύξεις που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τι ισχύει για όσους δεν αυτοαπογραφούν

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιων νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032 ή να απευθύνονται στο e-mail: [email protected].