Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Σεμινάρια εν μέσω πανδημίας και ελαιοσυλλογής!


Στη διενέργεια μίας σειράς δωρεάν ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης ελαιοπαραγωγών και μελισσοκόμων προχωρεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα, για τα οποία σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας ότι θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν μεταξύ άλλων και για θέματα που αφορούν στην  οργάνωση και διοίκηση γεωργικής εκμετάλλευσης, στην επιχειρηματικότητα, marketing, προώθηση προϊόντων, χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Παρότι κάθε κύκλος κατάρτισης κινείται σε θετική κατεύθυνση απ’ όπου κι αν ξεκινά και ιδιαίτερα για τον αγροτικό τομέα που χρειάζεται υποστήριξη, το timing που επέλεξε η Περιφέρεια για να κάνει τα σεμινάρια της ελαιοκομίας είναι το πλέον ακατάλληλο κι αυτό καθώς βρισκόμαστε στη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου, που οι αγρότες βρίσκονται στα χωράφια από το πρωί μέχρι το απόγευμα και υπ’ αυτήν την έννοια δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να τα παρακολουθήσουν. Ένας δεύτερος ανασταλτικός παράγοντας είναι η ανησυχία για τον κορονοϊό που αυτήν την περίοδο καλπάζει στη χώρα μας. 

Αν η Περιφέρεια επέλεγε την διεξαγωγή αυτών των σεμιναρίων την περίοδο του Μαρτίου, δηλαδή μετά την ελαιοσυλλογή και σε μία εποχή που αναμένεται να έχουμε και αισθητή πτώση των κρουσμάτων, θα υπήρχε η δυνατότητα να παρακολουθήσει αυτό το πρόγραμμα κατάρτισης περισσότερος κόσμος. Υπ’ αυτήν την έννοια προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά, όπως γιατί να τρέχει τώρα η Περιφερειακή Αρχή άρον-άρον να κάνει αυτά τα σεμινάρια πριν την εκπνοή του έτους, εν μέσω πανδημίας και ελαιοκομικής περιόδου. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, σκοπός των σεμιναρίων είναι η παρουσίαση νέων και υφιστάμενων πρακτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια  της Ελιάς και τη Μελισσοκομία.

Το πρόγραμμα του κύκλου σεμιναρίων που αφορούν στην ελαιοκομία για τη Λέσβο

Ενδεικτικά, κατά την διάρκεια του κύκλου των σεμιναρίων στα νησιά Σάμο, Λέσβο και Λήμνο θα αναπτυχθεί για τον κλάδο της ελαιοκομίας η ακόλουθη θεματολογία:

 • Ποικιλίες ελιάς. 
 • Εγκατάσταση ελαιώνα.
 • Καλλιεργητικοί χειρισμοί: Πολλαπλασιασμός, Λίπανση, Άρδευση, Διαχείριση Εδάφους, Κλάδεμα, Συγκομιδή.
 • Εχθροί & Ασθένειες της ελιάς – χειρισμοί πρόληψης και αντιμετώπισης.
 • Πρακτική άσκηση στην εν λόγω θεματολογία.  

Και για τον κλάδο της μελισσοκομίας: 

 • Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας ενός μελισσοκομείου.
 • Σταθερά και ορεινά μελισσοκομεία.
 • Nομαδική μελισσοκομία υπό το καθεστώς της κλιματικής αλλαγής / Δασικές πυρκαγιές
 • Μελισσοκομικά φυτά 
 • Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας ενός μελισσοκομείου.
 • Πρακτική άσκηση σε μελισσοκομείο:

-Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του

-Μέθοδοι και μέσα απολύμανσης του μελισσοκομικού εξοπλισμού

-Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους. 

Εχθροί και ασθένειες μελισσών και τρόποι αντιμετώπισής τους.

-Ενδυνάμωση μελισσιών. Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης. 

Συγκεκριμένα τα ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης ξεκινούν αυτή τη Δευτέρα από τη Λέσβο με θέμα την ελαιοκομία. Θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» στον Παπάδο Γέρας έως και την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου.

Παράλληλα ξεκινά το πρόγραμμα κατάρτισης των μελισσοκόμων στη Σάμο. 

Στη Λήμνο το πρόγραμμα κατάρτισης μελισσοκομίας ξεκινάει την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου. 

Για τη διασφάλιση της ποιότητας και της επιτυχίας της εκδήλωσης ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κατά συνέπεια καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν άμεσα, ήτοι μέχρι την Κυριακή 21 Νοεμβρίου με τους κάτωθι:

 • Τον κ. Βλάττα Άγγελο – Λαμπρινό για το νησί της Λήμνου στα τηλ. 2254351200 και 2254351201 καθημερινά από τις 9:00 π.μ. έως και τις 15:00 
 • τον κ. Γεώργιο Λαγουτάρη για το νησί της Λέσβου στα τηλ. 2251046660 και 2251042820 καθημερινά από τις 9:00 π.μ. έως και τις 15:00 
 • τον κ. Σταματούλη Χριστόδουλο για το νησί της Σάμου στο τηλ. 2273353427 καθημερινά από τις 9:00 π.μ. έως και τις 15:00 για δηλώσεις συμμετοχής και παροχή διευκρινίσεων.

Για κάθε πρόγραμμα θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους καταρτιζόμενους με την προϋπόθεση ότι οι απουσίες δεν θα ξεπερνούν το 10% του συνόλου των ωρών παρακολούθησης.