Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

“Σφαγή” για την ανάπλαση της Προκυμαίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

“Σφαγή” για την ανάληψη του έργου της ανάπλασης της Προκυμαίας στη Μυτιλήνη έγινε χθες με την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων από τις εργοληπτικές εταιρείες. Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 16 εταιρείες, εκ των οποίων έξι εδρεύουν στο νησί μας και οι υπόλοιπες 10 προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας. Αν και ακόμη δεν έχουν αποσφραγιστεί οι οικονομικές προσφορές, ο Δήμος περιμένει ότι θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός στα ποσοστά των εκπτώσεων, ενώ ευχή όλων είναι να μην “σκοντάψει” το μεγάλο αυτό έργο σε ενστάσεις και προσφυγές που θα καθυστερήσουν την υλοποίησή του. 

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6.435.015 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης έχει οριστεί στους 20 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο. Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, «περιμέναμε ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα επικοινωνούσαν με τον Δήμο πολλές εταιρείες για να πάρουν στα χέρια τους την διακήρυξη. Η ανάπλαση της Προκυμαίας είναι ένα σπουδαίο έργο που θα αλλάξει την όψη και την λειτουργία της Μυτιλήνης όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για τους επισκέπτες. Επιπλέον θα αποτελέσει ένα έργο αναφοράς και για άλλες περιοχές της χώρας που θα διαπιστώσουν πώς μπορεί να μεταμορφωθεί η βιτρίνα και το κέντρο μιας νησιωτικής πόλης».

Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η επίστρωση των πεζοδρομίων από το ξενοδοχείο “Blue Sea” μέχρι και την οδό Χριστουγέννων, δηλαδή σε όλο το πέταλο  της Προκυμαίας από το Φανάρι μέχρι το λιμάνι, με χυτά υλικά αντιολισθητικά (βοτσαλωτά) σε γήινες αποχρώσεις, σε έκταση 11.000 τ.μ. Τέσσερις διαφορετικοί τύποι βοτσαλωτών – που προκύπτουν από την κατεργασία των τοπικών πετρωμάτων – θα εναλλάσσονται στο δάπεδο με τον ρυθμό που προκύπτει από την επέκταση των χαράξεων των όψεων των απέναντι κτιρίων. Θα κατασκευαστούν μαρμάρινα και πέτρινα παγκάκια και θα γίνει εκ νέου διαμόρφωση των χώρων πρασίνου. 

Στην μελέτη έχει επίσης συμπεριληφθεί η παρέμβαση για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, σε τρία σημεία της πλατείας Σαπφούς, δίπλα από το παλιό Λιμεναρχείο, στην πίσω πλευρά της πλατείας όπου βρίσκεται το περίπτερο και απέναντι από το “Public”. Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται. 

Η πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα αρμονικά με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτιρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

Ο δρόμος της Προκυμαίας θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο δίνοντας μια διαφορετική αισθητική. Παράλληλα θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις. Τέλος, όλη η Προκυμαία και η πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

Ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και η σύμβαση θα υπογραφεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

spot_img
Προηγούμενο άρθροΚΥΠΕΛΛΟ: Σέντρα με αρκετό ενδιαφέρον!
Επόμενο άρθροΝέα εμπόδια στον δρόμο Καλλονής – Πέτρας
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις