Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Σημάδια κόπωσης στο Βοστάνειο


Παρότι δεν νοσηλεύεται πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών με κορονοϊό στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, το νοσηλευτικό ίδρυμα δείχνει σημάδια κόπωσης και αυτό οφείλεται και στην εξάντληση του προσωπικού, το οποίο καταβάλλει υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες για να μπορεί το ίδρυμα να στέκεται όρθιο παρέχοντας υπηρεσίες προς τους πολίτες, καθώς είναι και το μοναδικό αποκούμπι της Λέσβου. 

Αυτό ωστόσο φαίνεται πως δεν αρκεί, καθώς οι πολίτες που έχουν ανάγκη βιώνουν ήδη το έλλειμμα συντονισμού και τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει το προσωπικό του νοσοκομείου. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση η χαμηλή πτήση που κάνει το νοσοκομείο στην προκήρυξη θέσεων επικουρικού προσωπικού, καλύπτοντας μόνο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υπάρχουν πολύ μεγάλα κενά σε άλλες ειδικότητες.

 

Εμφανή τα σημάδια 

Το επόμενο διάστημα το νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπως και γενικότερα τα νοσοκομεία της χώρας μας, αναμένεται να δεχθούν εντονότερη πίεση. Ωστόσο το Βοστάνειο φαίνεται να βρίσκεται στα όριά του, ενώ γενικότερα παρατηρείται ένα ζήτημα έλλειψης συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών και το ΕΚΑΒ. Είναι ενδεικτικό αυτό που συνέβη σε μία περίπτωση ασθενούς με κορονοϊό, που απευθύνθηκε με αδιαθεσία στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε θετικός στον ιό. Κάλεσαν τους συγγενείς να τον παραλάβουν και να τον μεταφέρουν στο σπίτι του και όταν οι συγγενείς αντέτειναν ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει με κάποιο ασθενοφόρο για να περιοριστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορονοϊού από τον ασθενή, η απάντηση του νοσοκομείου ήταν ότι δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα μια και δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο!

Σημειωτέον ότι ο ασθενής ζητούσε να εισαχθεί στο νοσοκομείο επιμένοντας ότι δεν αισθάνεται καλά, υπήρξαν όμως αρρυθμίες ως προς το αν θα έπρεπε να εισαχθεί και σε ποιο θάλαμο, καθώς στην οικογένεια αναφέρθηκε ότι θα έπρεπε να παραμείνει σε κάποιο χώρο κοντά στα επείγοντα, αλλά αν ερχόταν ασθενής που δεν είχε κορονοϊό θα έπρεπε να μετακινηθεί με κάποια καρέκλα σε άλλο χώρο!! Τελικά ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο και παρότι η οικογένεια παρέδωσε κάποια φάρμακα για τις άλλες παθήσεις που αντιμετωπίζει, μαζί με είδη ατομικής υγιεινής για την παραμονή του σε θάλαμο, δύο ώρες αργότερα αυτά δεν είχαν παραδοθεί με το αιτιολογικό ότι τέτοιες παραδόσεις γίνονται μόνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, όταν δηλαδή περνούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν και φάρμακα που χρειαζόταν ο νοσηλευόμενος.

Η οικογένεια του ασθενούς εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το προσωπικό του νοσοκομείου για την ευγένεια που τους αντιμετώπισε, μιλώντας όμως για εμφανές έλλειμμα ενίσχυσης των τομέων με προσωπικό σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Ο διοικητής, Γιώργος Καμπούρης, που την Τετάρτη βρισκόταν εκτός Λέσβου, χθες δεν απαντούσε στο κινητό του τηλέφωνο ώστε να του θέσουμε τα σχετικά ερωτήματα και να καταγράψουμε και τη θέση του νοσοκομείου.