Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σημαντικές ανακατατάξεις σε Υπουργεία-«φωτιά»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Αλλαγές πολιτικής ηγεσίας σε Υγεία και Προστασία του Πολίτη και φιάσκο με την Πολιτική Προστασία

Mεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον είχε ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες, με τις αλλαγές που προκύπτουν ή… επιχειρήθηκαν από αυτόν να είναι αρκετά σημαντικές και μάλιστα σε Υπουργεία-«φωτιά» με χαρτοφυλάκια που λίγο-πολύ συνθέτουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Κυβέρνησης αυτά τα δύο χρόνια, που βρίσκεται στην εξουσία. Αλλαγές, που είναι δηλωτικές της «αυτοαξιολόγησης», που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάποιο βαθμό έστω απαντούν στην κριτική απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές και χειρισμούς και που – για να ασχοληθούμε και με τα του οίκου μας – δεν επηρεάζουν άμεσα τουλάχιστον τα όσα απασχολούν τη Λέσβο.

Τις αλλαγές αυτές επισκίασε βέβαια το φιάσκο της αναβάθμισης του τομέα της πολιτικής προστασίας, με τη σύσταση Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας με Υπουργό τον Ευάγγελο Αποστολάκη, πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και Υπουργό Εθνικής Άμυνας στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάτι που τελικά (και ενδεχομένως έπειτα από πιέσεις από πλευράς Αλέξη Τσίπρα) αρνήθηκε. Η εξέλιξη αυτή ήταν προφανώς μη αναμενόμενη από την Κυβέρνηση, που λίγες ώρες μετά τον ανασχηματισμό επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε πως δεν προχωρά στη σύσταση του νέου Υπουργείου, αντ’ αυτού αφήνει τις αρμοδιότητες στο Προστασίας του Πολίτη, και συγκεκριμένα στον Υπουργό μέχρι τον ορισμό αρμόδιου Υφυπουργού.

Αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, πως η κίνηση αυτή είχε περισσότερο χαρακτήρα επικοινωνίας διάθεσης συναίνεσης παρά ουσιαστικής ανάδειξης της σημασίας του τομέα πολιτικής προστασίας, καθώς ελλείψει Υπουργού κοινής αποδοχής με την Αντιπολίτευση, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας καταργήθηκε πριν καν στεγνώσει το μελάνι της είδησης σύστασής του.

 

Εκτός ο Στεφανής

Ο κ. Αποστολάκης θα αντικαθιστούσε, τον μέχρι πρότινος Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος «πετά» εκτός Κυβέρνησης τον συντοπίτη μας Αλκιβιάδη Στεφανή, αναλαμβάνοντας τη θέση του ως Υφυπουργός Άμυνας. Ο κ. Στεφανής, επίσης στρατιωτικός και πρώην Αρχηγός Γ.Ε.Σ. είχε τη συγκεκριμένη θέση ως εξωκοινοβουλευτικός από την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, «αγγίζοντας» μεταξύ άλλων σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και εκείνες του μεταναστευτικού, όταν τον Οκτώβριο του 2019 ορίστηκε «ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό». Ήταν μια απόφαση, που ακολούθησε την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από τη νέα Κυβέρνηση και που προέκυψε σε μια περίοδο, που η κατάσταση με το μεταναστευτικό στα νησιά άρχισε να ξεφεύγει, με τις γνωστές συνέπειες και για τη Λέσβο και για το Βόρειο Αιγαίο γενικότερα. Θέση, που σημειωτέον κράτησε μέχρι τον Ιανουάριο και τη δημιουργία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, με Υπουργό τον Νότη Μηταράκη, ο οποίος παραμένει στη θέση του.

Η έξοδος του κ. Στεφανή από την Κυβέρνηση έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον και σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό δεν προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι ήταν επί της ουσίας ένας ακόμη Λέσβιος (μαζί με τον Βουλευτή και Αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου) μέσα στην Κυβέρνηση. Έχει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων γιατί το όνομά του συζητιέται έντονα για το τοπικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, με τη συμμετοχή του ή μη στο κυβερνητικό σχήμα να επηρεάζει αναπόφευκτα και τις ισορροπίες και τη δυναμική εντός του γαλάζιου ψηφοδελτίου.

Ένας άλλος πρώην – πλέον – Υπουργός, που επίσης «άγγιξε» με την πολιτική του και τη Λέσβο, είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ως εξωκοινοβουλευτικός κι εκείνος είχε αναλάβει για 4η φορά στην πολιτική του καριέρα τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά αντικαταστάθηκε χθες από τον Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, που επέστρεψε στην Κυβέρνηση μετά από 8 μήνες. Στο ξεκίνημα της κυβερνητικής θητείας κατείχε μεταξύ άλλων τις αρμοδιότητες του μεταναστευτικού (πριν το πέρασμά τους σε Στεφανή και Μηταράκη), ενώ στη Λέσβο κρατάμε επίσης αλγεινές αναμνήσεις από τους χειρισμούς του στην περίοδο της «μάχης της Καράβας» τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά και τη δέσμευσή του τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς για πλήρη αποσυμφόρηση της Λέσβου από πρόσφυγες και μετανάστες έως το περασμένο Πάσχα, που όπως γνωρίζουμε δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ζητήματα αστυνομικής βίας, συνδυαστικά με το κατά πως φάνηκε το χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, έκαναν βαρύ το κλίμα γύρω από το όνομά του, και η αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα ήταν ίσως η περισσότερο αναμενόμενη απ’ όλες τις αλλαγές στον χθεσινό ανασχηματισμό.

 

Άλλες αλλαγές

Ο Βασίλης Κικίλιας, δεν είχε ακούσει λίγη κριτική για το έργο του ως Υπουργός Υγείας εν μέσω διαχείρισης της πανδημίας, επομένως η μετακίνησή του επίσης συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες. Έχει ενδιαφέρον ότι αυτή έγινε στο διόλου ασήμαντο για την Ελλάδα Υπουργείο Τουρισμού, όπου αντικαθιστά τον Χάρη Θεοχάρη, αλλά κάπως περισσότερο το γεγονός ότι τη δική του θέση παίρνει ο Θανάσης Πλεύρης. Μια όχι και τόσο ευχάριστη στο κεντρώο ακροατήριο (σίγουρα όχι στην αντιπολίτευση) επιλογή, καθώς προέρχεται από την αρκετά δεξιά πτέρυγα του κόμματος, και απ’ όπου αναμένεται μια πιο «σκληρή» προσέγγιση σε πολλά φλέγοντα ζητήματα  αρμοδιότητας του Υπουργείου.

Στις όχι και τόσο ηχηρές αποχωρήσεις από το κυβερνητικό σχήμα, εκείνη της Φωτεινής Αραμπατζή, που ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε προλάβει τον Ιούλιο να επισκεφθεί τη Λέσβο και να συναντηθεί με φορείς του νησιού, πριν αντικατασταθεί στον χθεσινό ανασχηματισμό από τον Σίμο Κεδίκογλου.

 

Το νέο κυβερνητικό σχήμα

Αναλυτικά οι αλλαγές, που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του ανασχηματισμού (μη συμπεριλαμβανομένης αυτής που αφορά το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας):

-Τη θέση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

-Τη θέση του Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Πλεύρης.

-Τη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα.

-Τη θέση του Υπουργού Τουρισμού αναλαμβάνει ο Βασίλειος Κικίλιας.

-Τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό, αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

-Τη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Νικόλαος Χαρδαλιάς.

-Τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική, αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

-Τη θέση του Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών, αρμόδιου για θέματα μεταφορών, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.

-Συνιστάται θέση Υφυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με αρμοδιότητα τις υποδομές. Τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.

-Η θέση του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καταργείται.

 

spot_img

More articles