Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Συμπαραστάτης του Δημότη από τη ΝΔ;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΚΑΙ “ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΓΑΛΗΝΟ

 

Τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη, που προβλέπεται στο νόμο του “Καλλικράτη”, αποφάσισε να ενεργοποιήσει ο Σπύρος Γαληνός, ο οποίος και θα εισηγηθεί την έγκριση της προκήρυξης που θα δημοσιευτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου για την κάλυψη της θέσης. Ένας θεσμός που δεν είχε αξιοποιηθεί από τον πρώην Δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, ενώ και η νυν Δημοτική Αρχή καθυστέρησε 2 χρόνια να φέρει το θέμα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των “Νέων της Λέσβου”, οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για την ενεργοποίηση του θεσμού προς όφελος των δημοτών, ενώ ο Δήμαρχος έχει κάνει τις επαφές του με ενδιαφερόμενους από διάφορους κομματικούς χώρους για την ανάληψη του νέου χαρτοφυλακίου.

Όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο του Καλλικράτη, η απόφαση για την προκήρυξη της θέσης λαμβάνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια δίνεται προθεσμία λίγων ημερών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την κατάθεση αιτήσεων από τους υποψηφίους. Κατόπιν, τα ονόματα των υποψηφίων που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα ανακοινώνονται και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει την απόφαση για την κάλυψη της θέσης με ισχυρή πλειοψηφία, δηλαδή 30 θετικών ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι το πρόσωπο που θα προτείνει ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτό, αφού η πλειοψηφία διαθέτει 27 Δημοτικούς Συμβούλους κι αν αφαιρέσει κανείς τους τρεις ανεξάρτητους (Αλβανόπουλος, Χατζηχρήστος και Ακριώτης) μένει με 24. Κατ’ επέκταση, απαιτούνται τουλάχιστον 6 ακόμη θετικές ψήφοι από την αντιπολίτευση για την κάλυψη της θέσης.

 

Άνοιγμα στη ΝΔ;

 

Ο Σπύρος Γαληνός ακολουθεί αυτήν ακριβώς την τακτική, δηλαδή την επιλογή ενός προσώπου που θα στηρίξει η αντιπολίτευση, ή έστω μέρος αυτής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να συζητά με γνωστά πρώην στελέχη της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα από τον χώρο της ΝΔ. Ένα όνομα που έχει ακουστεί αρκετά τις τελευταίες μέρες αλλά δεν επιβεβαιώνεται από τον Δήμαρχο, είναι αυτό του πρώην Δημάρχου Μυτιλήνης, Άρη Χατζηκομνηνού. Ο κ. Χατζηκομνηνός είχε συζητηθεί πρόσφατα και για την θέση του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ, αν και η τελική επιλογή του Δημάρχου ήταν εντελώς διαφορετική. Δεδομένης όμως της επαγγελματικής ιδιότητας του πρώην Δημάρχου, ως δικηγόρος, θεωρείται πολύ πιθανή η συμμετοχή του στην προκήρυξη. Την ίδια ώρα, κουβεντιάζονται κι άλλα ονόματα από τον χώρο της ΝΔ, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου επιθυμεί να κάνει άνοιγμα ο Δήμαρχος, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των βασικών αρμοδιοτήτων του Συμπαραστάτη του Δημότη είναι η εξέταση και διερεύνηση καταγγελιών άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των Υπηρεσιών του Δήμου, των Νομικών του Προσώπων και των Επιχειρήσεων, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα. Ο Συμπαραστάτης του Δημότη έχει ως αποστολή την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των Δημοτικών Αρχών, την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση του Δημάρχου και άλλων αιρετών οργάνων του Δήμου από την συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.

Η διάρκεια της θητείας του είναι ίση με αυτή της Δημοτικής Αρχής και ανακαλείται με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τον Δήμο στον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του.

Ν.Β.

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img