Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Συνεργασία Καλογήρου με το WWF!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

ΕΝΩ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Εξαιρετικά δυσμενή σχόλια στους κόλπους των κυνηγών του Βορείου Αιγαίου προκάλεσε η ανακοίνωση της συνεργασίας της Περιφέρειας με το WWF Ελλάς, η οποία προχωρά με αίτημα της Περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου, καταρχάς από τον υγροβιότοπο της Καλλονής με προοπτική επέκτασης και σε άλλες περιοχές του νησιού μας, μέσα από την “εκμετάλλευση” ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Προς τούτο βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Λέσβο ο Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, ο οποίος είχε συνάντηση με την κ. Καλογήρου.

Στην επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Περιφέρεια αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το θέμα της ενεργοποίησης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην περιοχή της Σκάλας Καλλονής, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου με το Γενικό Διευθυντή της WWF Ελλάς Δημήτρη Καραβέλλα.

Η Περιφερειάρχης πρότεινε στη WWF Ελλάς να υποστηρίξει τη στελέχωσή του με επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου το Κέντρο να επαναλειτουργήσει και να αποτελέσει φορέα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και προστασίας των υγροτόπων, όχι μόνο για το νησί της Λέσβου, αλλά και για ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.

Όπως είπε, η συνεργασία των δύο πλευρών μπορεί να είναι ευρύτερη και να αφορά όχι μόνο στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών, αλλά και σε οργάνωση σεμιναρίων και θερινών σχολείων (summer schools), διάφορες δράσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, φιλοξενία ερευνητών αλλά και άλλες κοινές εκδόσεις. Τέλος, το Κέντρο θα μπορούσε πολύ εύκολα να λειτουργήσει ως η βάση για την υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος (υγροτόπων) της περιοχής με αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων».

Οι κινήσεις της Περιφέρειας έχουν προκαλέσει ανησυχία στον κυνηγετικό κόσμο του τόπου μας, καθώς υπάρχει ήδη το “κακό προηγούμενο” με τον προσδιορισμό των Καταφυγίων Άγριας Ζωής χωρίς ουσιαστικό διάλογο, κατά το παρελθόν από τη διορισμένη Περιφέρεια, ενώ τώρα η αιρετή Περιφέρεια επιχειρεί να βάλει στους υγροβιότοπους του τόπου μας το WWF, χωρίς να κάνει αντίστοιχο “άνοιγμα” και στις Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Στο ερώτημα ως προς το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των Κυνηγετικών Οργανώσεων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τους υγροβιότοπους, απλά να σημειώσουμε πως η Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους λειτουργεί το γνωστό ανά το πανελλήνιο εκτροφείο νησιώτικης πέρδικας Τσούκαρ στο Αιγαίο, το οποίο επισκέπτονται εδώ και χρόνια σχολεία της Λέσβου για να γνωρίσουν από κοντά την πέρδικα, ενώ μέσω της επιστημονικής της συνεργάτιδας, Φ. Κόνσολα, έχουν υλοποιηθεί προγράμματα εκπαίδευσης μαθητών και στον υγροβιότοπο της Καλλονής.

Το γεγονός ότι μέχρι τώρα η κ. Καλογήρου δεν έχει καμία επαφή με την Κυνηγετική Ομοσπονδία του Βορείου Αιγαίου ώστε να ενημερωθεί ως Περιφερειάρχης για τις πολύπλευρες δραστηριότητές της, δείχνοντας μάλιστα να τις αγνοεί και επιλέγοντας συνάμα να φέρει στο νησί μας τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση WWF (ενδεχομένως μελλοντικά και την Ορνιθολογική!), αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια στον κυνηγετικό κόσμο της Λέσβου και κατ’ επέκταση του Βορείου Αιγαίου, εφόσον η Κυνηγετική Ομοσπονδία έχει τον εποπτικό ρόλο των Πρωτοβάθμιων Κυνηγετικών Οργανώσεων που λειτουργούν σε όλα τα νησιά της περιφέρειάς μας.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που ένας εκ των στενότερων συνεργατών της κ. Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρύσανθος Αργυρίου, έχει την ιδιότητα του προέδρου του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Αυτό όμως φαίνεται πως δεν είναι αρκετό για να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας από πλευράς Περιφέρειας και με τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, τις οποίες κατά τα άλλα η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση θυμάται κάθε χρόνο στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, καθώς οι Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους μετέχουν ενεργά με τις περιπολίες τους σε 24ωρη βάση στο σημαντικό κεφάλαιο της “πυροφύλαξης – πυροπροστασίας”, έχοντας έμπρακτη συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά… χωρίς τα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κρατικές χρηματοδοτήσεις.

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img