Tο σκόρδο είναι απαραίτητο υλικό στην παγκόσμια μαγειρική, για άλλους λατρεμένο και για άλλους απεχθές. Εγώ το λατρεύω και υποκλίνομαι στη γεύση του, την αψάδα του, αλλά και την ιδιαίτερη οσμή του. Άσε που σαν προληπτική που είμαι το θεωρώ σοβαρό εξορκιστή για το κακό μάτι και τους ανελέητους δαίμονες.
Δεν ξεχνώ να κρεμάω φρέσκο σκόρδο μαζί με την τσουκνίδα στο Πρωτομαγιάτικο στεφάνι για να διώχνει το «κακό»!
Είναι ιθαγενές φυτό της Κεντρικής Ασίας και είναι γνωστό πριν ακόμα αρχίσει να… γράφεται η Ιστορία!
Σκόροδον στην αρχαία ελληνική. Allium sativum η επίσημη ονομασία του στη βοτανολογία. Ποώδης πολυετής βολβός με έντονα καυστική γεύση και δυνατή οσμή.
Αναφέρεται στον Ηρόδοτο, τον Αριστοφάνη, τον Θεόφραστο.
Ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών μαζί με τα πράσα, τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σχινόπρασο ή τσάιβς.
Ο βολβός αποτελείται από μικρότερες σκελίδες ή ξεκλίδια και φύεται κάτω από το έδαφος. Κάθε σκελίδα είναι καλυμμένη μέσα σ’ ένα “πουκαμισάκι” – δηλαδή σε μια λεπτή «χάρτινης» υφής μεμβράνη και ολόκληρο το κεφάλι του σκόρδου είναι τυλιγμένο σε πολλές στρώσεις από αντίστοιχη πιο παχιά μεμβράνη.
Τα σκόρδα βγαίνουν Ιούνιο- Ιούλιο. Ξεριζώνονται και μόλις μαραθούν λίγο αρμαθιάζονται σε μεγάλες «σκορδοπλεξάνες».
Ποικιλίες
Γνωστά τα σκόρδα Τριπόλεως και Θράκης.
Από τις ξένες ποικιλίες μου αρέσει η common pink, μάλλον ιταλικής καταγωγής. Ροδίζει ελαφρά και δίνει κομψές και λεπτές σκελίδες. Αν και είναι δυσκολότερες στο καθάρισμα είναι ιδανικά «σκορδάτες» και νόστιμες.
Γνωστά τα California late, μεγάλα, αλλά με λιγότερα έντονο άρωμα.
Με σχεδόν αδιάφορο άρωμα είναι και το σκόρδο Γίγας που έχω δοκιμάσει στην Αμερική.
Φρέσκα πράσινα σκόρδα
Τα φρέσκα σκόρδα μοιάζουν πολύ με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο που το πράσινο λογχωτό φύλλο τους είναι πιο πλατύ.
Μου αρέσουν κομμένα σε σαλάτες που ταιριάζει το σκόρδο.
Το τουρσί του Γιώργου
Φτιάχνω εξαιρετικό τουρσί με φρέσκα πράσινα σκόρδα, κάθε Άνοιξη. Είναι σπουδαίος μεζές για ούζο.
Αυτό μου το έμαθε ο αείμνηστος φίλος από καρδιάς Γιώργος Φιλόπουλος, ένας “σύντροφος” στα χρόνια της Αθωότητας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
Μύθοι και εικασίες
Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι το θεωρούσαν ακάθαρτο γι’ αυτό απαγορευόταν η είσοδος σε όποιον είχε φάει σκόρδο. Το χορηγούσαν στους σκλάβους για να είναι πιο δυνατοί καθώς έχτιζαν τις πυραμίδες.
Οι Αρχαίοι Έλληνες γιατροί το συνιστούσαν ως τονωτικό.
Για τους Κινέζους, Ινδούς, Εβραίους λειτουργεί ως πανάκεια.
Το σκόρδο κατά το Μεσαίωνα το εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και το θεωρούσαν αφροδισιακό.
Στα Καρπάθια όρη, το χρησιμοποιούσαν ως φυλαχτό για να μην πλησιάζουν οι βρικόλακες.
Αποτελεί σπουδαίο ελιξίριο ακόμα και σήμερα για την απομάκρυνση και εξουδετέρωση της βασκανίας και του ματιάσματος… για όσους τα πιστεύουν. Σ’ αυτή την περίπτωση το μονόσκορδο… είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό… Το βρίσκω στην Τήνο τα καλοκαίρια και το κρατώ σαν φυλαχτό για ένα χρόνο!!!!!!!
Τα λατρεμένα μου σκορδομακάρονα
AGLIO & OLIO
Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι
100 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο
Πάστα σκόρδου:
μερικές ουρές φρέσκου σκόρδου
μαϊντανό
3 σκελίδες σκόρδο
200 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. κουκουνάρι
Αλάτι
Εκτέλεση
Πολτοποιούμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, τα φύλλα σκόρδου και το κουκουνάρι.
Προσθέτουμε το αλάτι και κρατάμε την πάστα σε ένα μπολ. Βράζουμε τα μακαρόνια αλ ντέντε και σουρώνουμε.
Τοποθετούμε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτοντας 2-3 κ.σ. πάστα σκόρδου. Πασπαλίζουμε με τυρί και φρέσκο μαύρο πιπέρι.
Μανιτάρια με σκόρδο
Υλικά
200 μανιτάρια άσπρα κομμένα στα 4
200 γρ. μανιτάρια Πορτομπέλο κομμένα σε λωρίδες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
βασιλικό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
Εκτέλεση
Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά, μόλις κάψει, ρίχνουμε τα μανιτάρια, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Βινεγκρέτ σκόρδου για δροσερές σαλάτες
Χτυπήστε τα όλα μαζί στο μούλτι
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
100 γρ. ξίδι
100 γρ. λευκό κρασί ξηρό
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
400 ml ηλιέλαιο
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι