Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Σμύρνη με άρωμα… Λέσβου

Επιβεβαιώνει πως η ταινία θα είναι… ποτισμένη με το άρωμα της Λέσβου το trailer του «Σμύρνη μου αγαπημένη», το οποίο κυκλοφόρησε χθες λίγο καιρό πριν την αναμενόμενη πρεμιέρα της στους κινηματογράφους. Στο βίντεο αυτό μπορούμε να αντιληφθούμε το υψηλό επίπεδο της παραγωγής και το πόσο έμφαση δόθηκε στη λεπτομέρεια της απόδοσης της περιόδου της Μικρασιατικής Καταστροφής στη μεγάλη οθόνη, αλλά και να δούμε και γνώριμες γωνιές της Λέσβου, ακόμα κι αν αυτές «μεταμορφώθηκαν» για τις ανάγκες της παραγωγής. Από τα γραφικά στενά της Αγιάσου και του Πολιχνίτου, έως την ειδυλλιακή περιοχή της Κρατήγου και το ατμοσφαιρικό εσωτερικό των αρχοντικών, όπως αυτού του Αλεπουδέλη της οικογένειας του Οδυσσέα Ελύτη στη Σουράδα, το ένα μόλις λεπτό του προωθητικού βίντεο μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή!

Σκηνές γυρισμένες στα γραφικά στενά της Αγιάσου…

…και του Πολιχνίτου

Το trailer του «Σμύρνη μου αγαπημένη» μαρτυρά μια ιστορία έντονα δραματική με δυνατές σκηνές, τοποθετημένη σε ένα ιστορικό περιβάλλον το οποίο από μόνο του φέρει ένα μεγάλο βάρος. Οι συντελεστές της ταινίας είχαν αναφερθεί σε αυτές και στη συναισθηματική φόρτιση που συνόδευαν ακόμη και τα γυρίσματά τους, προϊδεάζοντάς μας για μια «βαριά» ταινία, η οποία ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της απόδοσης μιας τόσο σημαντικής για την πατρίδα μας και την περιοχή μας περιόδου, στο κλείσιμο ενός αιώνα από την εξέλιξη όλων αυτών των γεγονότων.

Από το εσωτερικό των αρχοντικών μεταφερόμαστε σε μια άλλη εποχή

Η ταινία 

Θυμίζουμε πως η ταινία «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση και είναι μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας. Ένα σπουδαίο κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, που φιλοδοξεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια και τη σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εφέ. Σημαντικό μέρος των γυρισμάτων έγινε στη Λέσβο, αλλά και σε Χίο, Αθήνα, Πειραιά και Φάληρο. 

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Tanweer, τα Χριστούγεννα του 2021, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Σε αυτή, η Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα. 

Σημειώνεται πως ήδη ο ΑΝΤ1 έχει συμφωνήσει να προβάλλει την ταινία στο 2ο μισό της φετινής τηλεοπτικής σεζόν την ερχόμενη άνοιξη, ενώ σειρά παίρνει και η ΕΡΤ η οποία φέρεται να βρίσκεται σε συμφωνία με την παραγωγή.

Μπορείτε να δείτε το trailer στον σύνδεσμο: https://youtu.be/rjZQjJZyyMw