“Στα κάγκελα” oι γιατροί για την επίταξη 

Spread the love


“Στα κάγκελα” όχι μόνο οι συνδικαλιστές γιατροί αλλά και τα μέλη των ιατρικών συλλόγων (που είναι επιστημονικοί φορείς), από τα καμώματα του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχοντας περάσει μέχρι τώρα ασταμάτητος κάθε νομοθέτημα για το ΕΣΥ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, υποχρεώνοντας τους ιδιώτες γιατρούς όταν υπάρχει ανάγκη να καλύπτουν τα κενά στο ΕΣΥ και σε περίπτωση που εκείνοι αρνούνται την επίταξη, τότε τους αφαιρεί το δικαίωμα να συνταγογραφούν μέσω ΕΟΠΥΥ και διακόπτει και τη σύμβαση των συμβεβλημένων, δηλαδή τους… κλείνει τα  ιατρεία! Ωστόσο η αντίδραση του ιατρικού κλάδου είναι καθυστερημένη, καθώς σήμερα εισάγεται προς συζήτηση στη βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την ψυχική υγεία και περιλαμβάνει και την επίμαχη διάταξη.

Advertisement

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας, συμμετείχε στην έκτακτη Σύνοδο Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, ενώ με απόφασή της η διοίκηση του ιατρικού συλλόγου επικύρωσε  τη συμμετοχή των γιατρών της Λέσβου  σε  κινητοποιήσεις σήμερα Παρασκευή και τη Δευτέρα, αντιδρώντας και διεκδικώντας την απόσυρση της επαίσχυντης, όπως την χαρακτηρίζουν, διάταξης περί επίταξης ιδιωτών προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά στο ΕΣΥ.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για όψιμο και προσχηματικό ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της χώρας. «Νοσοκομεία που καταρρέουν και θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και την Υγεία των πολιτών με υποστελεχωμένα Τμήματα και επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης, Κέντρα Υγείας και ΤΟ.Μ.Υ. όπου το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό προσπαθεί να στηρίξει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού», αναφέρει ο ιατρικός σύλλογος. Και συνεχίζει: «Ο Υπουργός εγκαλεί τους ιδιώτες γιατρούς για αδιαφορία, και επικαλείται τον όρκο του Ιπποκράτη, τη στιγμή που γνωρίζει ότι τα κενά του ΕΣΥ δεν προέκυψαν εχθές παρά είναι το αποτέλεσμα της απαξίωσης του ΕΣΥ και της αδιαφορίας του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει νομοθετημένα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές. Μιλά για δήθεν οφειλή των γιατρών απέναντι στο κράτος και το κοινωνικό σύνολο, ξεχνώντας τον αγώνα και την αυτοθυσία των υγειονομικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιλέγει να προσφέρει ξύλινα δεκανίκια με αποσπασματικές κινήσεις, όπως αυτή της επίταξης, παρά να επενδύσει ουσιαστικά στο μέλλον του ΕΣΥ με μόνιμες οργανικές θέσεις, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να διαλύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Χρησιμοποιεί την απειλή της άρσης δυνατότητας συνταγογράφησης στρεφόμενος ουσιαστικά κατά των πολιτών, αφού η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι ένα ιατρικό προνόμιο, αλλά ένα σύγχρονο μέσο διεκπεραίωσης της θεραπείας των ασθενών».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας καλούν τους γιατρούς της χώρας να μην προβαίνουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ως την ψήφιση του Νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, και τους γιατρούς-βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης τους και να μην υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου.

Αντί των ηλεκτρονικών συνταγών και παραπεμπτικών τις ημέρες της κινητοποίησης θα εκδίδονται χειρόγραφες συνταγές και παραπεμπτικά, ενώ των πρακτικών της κινητοποίησης εξαιρούνται κατά τη διαχείριση τα επείγοντα περιστατικά και οι ευπαθείς ομάδες.

 

Η ΔΗΠΑΚ

Να σημειωθεί ότι σε τοπικό επίπεδο πρώτη αντέδρασε από την Τετάρτη η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) την οποία εκπροσωπούν  γιατροί που είναι ενταγμένοι στο  ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «αποκαλύπτεται αυτό που αναδείκνυε η ΔΗΠΑΚ ότι προσχηματικά χρησιμοποιήθηκε η πανδημία ως έκτακτη και επιτακτική ανάγκη για την ανορθολογική και επικίνδυνη επίταξη των γιατρών. Σήμερα βέβαια ούτε οι χρόνιες και κλιμακούμενες ελλείψεις είναι έκτακτες, ούτε το καλοκαίρι εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά… 

Η επικίνδυνη υποστελέχωση αποτελεί συνέπεια μιας πολιτικής που διαδοχικά εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις και που έχει σαν άξονα τις περικοπές δημόσιων δαπανών για την υγεία και την επέκταση των νόμων της ζούγκλας με την μετατροπή και των δημόσιων δομών σε «Αυτοχρηματοδοτούμενες Επιχειρηματικές Μονάδες»», τονίζει η ΔΗΠΑΚ. Και συνεχίζει: «Η υποστελέχωση των νοσοκομείων και οι άθλιες συνθήκες εργασίας οδηγούν σε άκρως επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς μας και τη δημόσια υγεία αλλά και για την υγεία των εργαζόμενων.

Η μεθόδευση του υπουργείου υγείας και της κυβέρνησης να υποβαθμίσει και να υπονομεύσει παραπέρα τα νοσοκομεία μετατρέποντάς τα σε επικίνδυνα υποστελεχωμένα και χωρίς αναγκαίο εξοπλισμό εφημερειατζίδικα, που θα εφημερεύουν περιστασιακά αυτοαπασχολούμενοι συνάδελφοι, είναι επικίνδυνη», σημειώνει μεταξύ άλλων καλώντας σε ξεσηκωμό τους γιατρούς για να ανατρέψουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
Διαφήμιση