Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

«Στάχτη στα μάτια η Επιτροπή Λυκουρέντζου για την ακαρπία»

Χθες το απόγευμα παρενέβη το γραφείο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, στο νησί μας και των όσων ανακοινώθηκαν στην τεχνική σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει στάχτη στα μάτια των ελαιοπαραγωγών την ανακοίνωση σύστασης Επιστημονικής Επιτροπής, που θα εξετάσει τα αίτια της ακαρπίας του λεσβιακού ελαιώνα και στην συνέχεια θα υποβάλει αίτημα ενίσχυσης στην ΕΕ. 

«Παρόμοια διαδικασία πραγματοποίησε και ο κ. Βορίδης με την «Επιτροπή Αυγουλά» στην Κρήτη (και την Μαγνησία) η οποία απορρίφθηκε από την ΕΕ και αραχνιάζει τώρα στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης», σημειώνει το γραφείο αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Και συνεχίζει:  «Το πόρισμα της Επιτροπής, η οποία ασφαλώς και είναι σωστό να δημιουργηθεί, πρέπει να αναφέρει τα αίτια της ακαρπίας, να προτείνει τρόπους αντιμετώπισής της, να προσδιορίζει την εφετινή ζημιά του ελαιώνα και αυτό, το πόρισμα, να χρησιμοποιηθεί στην τεκμηρίωση για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, είτε από το πρόγραμμα ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (Deminimis), είτε μέσω ΕΛΓΑ με το καθεστώς που θα αποζημιώσει καλλιέργειες φυλλοβόλων δέντρων στο προανθικό στάδιο, στην Μακεδονία, παρακάμπτοντας τον κανονισμό του Οργανισμού!

Βεβαίως υπάρχει και το καθεστώς  των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ), αλλά με δεδομένη την χρονοβόρα διαδικασία και την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών η ενίσχυση από αυτή την πηγή χρηματοδότησης πρέπει να παραμείνει ως ύστατη λύση και αφού αποκλειστούν όλες οι άλλες περιπτώσεις». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως καθώς η κλιματική κρίση δεν θα πάψει, στο μέλλον, να δημιουργεί ζημιογόνα αίτια στις καλλιέργειες ή να καταστρέφει τις υποδομές του αγροτικού μας τομέα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία, θωράκιση και ανθεκτικότητα του λεσβιακού ελαιώνα.

Καταλήγοντας τονίζει πως το ««Γραφείο ΕΛΓΑ» δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της κομματικής φιέστας του κ. Αθανασίου, είναι υποστελεχωμένο, έχει προσωπικό χωρίς γνώση και εξειδίκευση και δεν θα προσφέρει τίποτα επιπλέον στους αγρότες από αυτά που προσφέρουν ήδη οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Αντιθέτως θα αυξήσει την γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος που σε κάθε περίπτωση θα πληρώνει η Περιφέρεια». Τέλος, καλεί την Περιφέρεια, αντί να βάζει πλάτη στις φιέστες του κ. Αθανασίου και στις παρελκυστικές πολιτικές του κ. Λυκουρέντζου, να σταθεί δίπλα στους δοκιμαζόμενους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας διεκδικώντας για λογαριασμό τους τις ενισχύσεις και αποζημιώσεις που δικαιούνται, καθώς και τη δημιουργία υποκαταστήματος Βορείου Αιγαίου του ΕΛΓΑ με δικούς του υπαλλήλους, που θα έχουν όλες τις αρμοδιότητες και κυρίως θα μπορούν να προβαίνουν σε αναγγελίες και εκτιμήσεις ζημιών.