Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων

Μόλις 4 νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για τη Λέσβο και, όπως φαίνεται, οι αριθμοί έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, καθώς 10 κρούσματα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο 8 και την Κυριακή 3. 

Σήμερα Τρίτη αναμένονται οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί το βαρόμετρο της εβδομάδας, όπως έχει αποδειχθεί καθ’ όλο το διάστημα της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, τα χθεσινά στοιχεία για τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, όπως και των προηγούμενων ημερών, δείχνουν μία τάση σταθεροποίησης της ύφεσης της πανδημίας στη Λέσβο, κάτι που παρατηρείται και σε επίπεδο Επικράτειας ως προς τους αριθμούς των κρουσμάτων που ανακοινώνονται (χθες είχαμε 1.608  κρούσματα).

Αυτό δεν είναι ένα δεδομένο που δεν το περίμεναν οι επιστήμονες στη χώρα, αντιθέτως το είχαν εκτιμήσει από τον Αύγουστο ότι το Σεπτέμβριο καθώς οι πολίτες επιστρέφουν από τις διακοπές και περιορίζονται οι μεγάλοι συνωστισμοί του καλοκαιριού θα έχουμε μία κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων. Ταυτόχρονα όμως λόγω του ανοίγματος των σχολείων η ανησυχία είναι έντονη για το ενδεχόμενο της αναζωπύρωσης.

«Ιδιαίτερα τώρα που πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο δεν νοείται κανένας γονέας να μένει ανεμβολίαστος», είπε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου το μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Μυτιλήνης, Μάκης Αξιώτης, υπογραμμίζοντας ότι όσοι δεν εμβολιάζονται παίρνουν μεγάλο ρίσκο για την υγεία και τη ζωή τους και καλώντας να κλείσουν τα αυτιά τους στα έωλα, όπως είπε, επιχειρήματα διάφορων κύκλων αντιεμβολιαστών στους οποίους καταλόγισε ότι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την κοινωνία. «Τα όσα διαδίδουν οι διάφοροι αντιεμβολιαστές για… παγκόσμιες συνωμοσίες σε βάρος της ανθρωπότητας δεν αποδεικνύονται. Αντιθέτως αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι με τόσα κρούσματα στην Ελλάδα οι θάνατοι και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την προ εμβολιασμών περίοδο!», είπε ο κ. Αξιώτης.

 

Εξαπλώνεται η ινδική μετάλλαξη 

Την ίδια ώρα η ινδική μετάλλαξη καλπάζει στη Λέσβο καθώς η ανίχνευση κρουσμάτων από το ειδικό εργαστήριο καταγράφει θεαματική αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στις 2 Σεπτεμβρίου είχαμε 41 κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης, ενώ μία εβδομάδα αργότερα, στις 9 του μηνός, τα κρούσματα εκτινάχθηκαν στα 48. Πρόκειται για δειγματοληπτικούς αριθμούς καθώς δεν ελέγχονται όλα τα θετικά κρούσματα, αλλά γίνεται δειγματοληψία επί των θετικών αποτελεσμάτων του κορονοϊού για να καταγράφεται η τάση της εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους ως προς αυτό!