Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

“Σταυροφορία” Κεχαγιά για τα ανταλλάξιμα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δόθηκαν κατά προτεραιότητα σε ακτήμονες αγρότες και κτηνοτρόφους της Λέσβου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα με τις ανταλλαγές του πληθυσμού. Πρόκειται για τα χωράφια που χαρακτηρίζονται ως ανταλλάξιμα, καθώς ανήκαν σε Οθωμανούς. Ίσως αυτές είναι οι εκτάσεις γης με τους ισχυρότερους τίτλους, καθώς πουλήθηκαν από το Κράτος που εισέπραξε ένα σχετικό αντίτιμο και στα συμβόλαια που έκανε με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αναγράφονται ως αγροτικές εκτάσεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα οι εκτάσεις αυτές κληροδοτήθηκαν από τους παππούδες στα εγγόνια και από τους πατεράδες στους γιους, ωστόσο το ίδιο το κράτος τις εκτάσεις που διέθεσε ως αγροτικές στη συνέχεια τις καταχώρησε ως δασικές, με συνέπεια τα τελευταία χρόνια με το ασφυκτικό πλαίσιο της επιλεξιμότητας οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου να βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους. Κι αυτό διότι οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές αγοράστηκαν από τους προγόνους τους με τη σφραγίδα του Ελληνικού Κράτους ως αγροτικές το οποίο αναθεώρησε, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, με συνέπεια όσοι πλήττονται από αυτήν την αναθεώρηση να δηλώνουν ότι εξαπατήθηκαν και μάλιστα με τη σφραγίδα της πολιτείας.

Ζητείται λύση

Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα για το οποίο ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες ότι στο φετινό ΟΣΔΕ ενδέχεται να γίνει κάποια πρόβλεψη για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, καθώς όμως το ΟΣΔΕ επί του παρόντος συνεχίζει να βρίσκεται μετέωρο και η χώρα σε προεκλογική περίοδο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα.

 

Η “σταυροφορία” Κεχαγιά

Από τους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια κάνουν “σταυροφορία” για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι ο αντιπρόσωπος του Συνεταιρισμού Κάπης Αχιλλέας Κεχαγιάς, ένας κτηνοτρόφος  με βαθιά γνώση και του αντικειμένου του και των όσων ισχύουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που έχει κάνει τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια συσκέψεων σε επισκέψεις Υπουργών και άλλων παραγόντων, οι οποίες έχουν συζητηθεί προκαλώντας αίσθηση, καθώς μιλά πάντα τεκμηριωμένα τόσο στο δικό του επίπεδο της παραγωγικής διαδικασίας, όσο και στα ζητήματα των επιδοτήσεων.

Όπως είπε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο κ. Κεχαγιάς «έχουμε απευθυνθεί στους βουλευτές (Αθανασίου-Μπουρνούς) της Λέσβου, κανείς όμως δεν μας έδωσε μία απάντηση για το τι θα γίνει με τα ανταλλάξιμα». Και συνέχισε: «Μόνο στο χωριό μου την Πελόπη 60 συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν τέτοια χωράφια, τα οποία ουσιαστικά είναι ανενεργά, καθώς εμφανίζονται στο σύστημα ως δασικές εκτάσεις. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για δάση, αλλά για εκτάσεις με βελανιδιές, ό,τι πιο ιδανικό δηλαδή για βοσκότοπο, που όμως δεν τις δέχονται ως βοσκήσιμες εκτάσεις, αλλά τις καταχωρούν ως δασικές. Εμείς βρήκαμε αυτά τα χωράφια από τους προγόνους μας, οι οποίοι με τις ανταλλαγές των πληθυσμών τα αγόρασαν από το κράτος με σφραγίδες και υπογραφές της πολιτείας ότι είναι αγροτικές εκτάσεις. Πάνω σε αυτές τις εκτάσεις ο καθένας επένδυσε τη ζωή του, τις έδωσε στα παιδιά του για να συνεχίσουν την επαγγελματική δραστηριότητα της κτηνοτροφίας, όμως σήμερα έρχεται το ίδιο το Κράτος που τις πούλησε ως αγροτική γη και μας λέει «συγγνώμη, είναι δασικές εκτάσεις» και φαίνεται και από τις αεροφωτογραφίες του 1940. Αφού το γνώριζαν λοιπόν γιατί συνέχισαν αυτό το καθεστώς και, σε τελική ανάλυση, εφόσον έρχονται τώρα και μας λένε ότι έκαναν λάθος γιατί δεν αποζημιώνουν τους κτηνοτρόφους εφόσον τους πούλησαν εκτάσεις για αγροτικές που δεν ήταν αγροτικές;»,  διερωτήθηκε ο κ. Κεχαγιάς, σημειώνοντας ότι σε όλη τη Λέσβο είναι μεγάλες οι εκτάσεις που έχουν διατεθεί ως ανταλλάξιμες, με συνέπεια σήμερα να βρίσκονται πολλοί κτηνοτρόφοι σε αδιέξοδο μη μπορώντας να τις δηλώσουν ως βοσκοτόπια και να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους.

Ο συνεταιριστής από τη Βόρεια Λέσβο καλεί τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων να τοποθετηθούν δημόσια πάνω σε αυτό το θέμα και να δώσουν τις απαντήσεις που πρέπει στους κτηνοτρόφους, ώστε ο καθένας να γνωρίζει εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου τι πρέπει να κάνει.  «Πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα εν όψει των εκλογών όλοι οι υποψήφιοι πάνω σε αυτό το θέμα που δεν αφορά 5 και 10 ανθρώπους και πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι θέσεις τους και πώς σκοπεύουν να διεκδικήσουν όχι την προνομιακή αντιμετώπιση κτηνοτρόφων αλλά το δίκιο μας. Δεν μπορεί το κράτος να πουλά σε φτωχούς αγρότες εκτάσεις ως αγροτικές και να έρχεται στη συνέχεια και να αναθεωρεί τη χρήση αυτής της γης λέγοντας ότι είναι δασική. Αν έκαναν λάθος να αποζημιώσουν τους δικαιούχους και όχι τώρα να έρχονται με τον τρόπο τους να μας δείξουν την πόρτα της εξόδου από αυτά τα χωράφια χωρίς αποζημίωση», είπε καταλήγοντας ο κ. Κεχαγιάς θέτοντας προεκλογικά στην ατζέντα αυτό το θέμα, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχθεί από πουθενά στο βαθμό που θα έπρεπε.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img