Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στη Λήμνο η βασιλόπιτα του Επιμελητηρίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Έκανε τη διαφορά φέτος η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου επιλέγοντας μετά από χρόνια να κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του κορυφαίου επιχειρηματικού φορέα όχι στην έδρα του στη Μυτιλήνη, αλλά στο δεύτερο νησί του Νομού μας, τη Λήμνο, ώστε με αυτόν τον τρόπο πέραν του συμβολισμού να αναδείξει και τα προβλήματα για τα πιο μικρά νησιά και εν προκειμένω για τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Την πίτα έκοψε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο οποίος ευχήθηκε για το νέο έτος δηλώνοντας ότι η διοίκηση του επιχειρηματικού φορέα βρισκόταν και βρίσκεται κοντά στους επιχειρηματίες της Λήμνου συμβάλλοντας και ωθώντας με βήματα προς τα εμπρός.  

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου βρίσκεται από τη Δευτέρα στο δεύτερο νησί του Νομού μας, καθώς η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας συνδυάστηκε με ένα πρόγραμμα επαφών, συναντήσεων και συζητήσεων με τους επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών κλάδων της Λήμνου. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν συναντήσεις με τους ποτοποιούς, τους τυροκόμους και τους εκπροσώπους της εστίασης και άλλους επαγγελματίες, ενώ ιδιαίτερη ήταν η συνάντηση της διοίκησης του Επιμελητηρίου με τη νέα Δήμαρχο, Ελεονώρα Γεώργα. 

Η συνάντηση των δύο πλευρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου ευχήθηκε στη νέα δήμαρχο για τα καθήκοντά της, ενώ συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμφωνήθηκε συνεργασία των δύο πλευρών σε ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις και γενικότερα τον τουρισμό και την ανάπτυξη των νησιών μας, καθώς η αγωνία, όπως τονίστηκε, είναι κοινή.

Μιλώντας από τη Λήμνο στα Νέα της Λέσβου ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Τατάκης, σημείωσε ότι «μπορεί η έδρα του Επιμελητηρίου Λέσβου να βρίσκεται στη Μυτιλήνη, ωστόσο για εμάς ως διοίκηση και τα τρία νησιά του Νομού μας έχουν τα ίδια προβλήματα. Και θα σας έλεγα ότι η Λήμνος είναι η μεγάλη αδικημένη, καθώς βλέπετε ότι διατηρήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ τους οποίους διεκδικήσαμε στη Λέσβο, η Λήμνος όμως είναι εκτός, με το αιτιολογικό ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από το μεταναστευτικό και αυτό πραγματικά είναι άδικο και έχουμε διεκδικήσει τη διόρθωσή του και συνεχίζουμε να το διεκδικούμε ως πρώτη προτεραιότητα με κάθε τρόπο. Δεν είναι δυνατόν στα νησιά του ίδιου Νομού να ισχύει διαφορετικός ΦΠΑ από περιοχή σε περιοχή. Πρέπει να υπάρχει ενιαίος μειωμένος συντελεστής και γι’ αυτό το έχουμε θέσει σε όλες τις επαφές μας με τα αρμόδια Υπουργεία και συνεχίζουμε να το διεκδικούμε. Επίσης συζητήσαμε για τα προβλήματα των επιχειρηματιών της περιοχής που είναι κοινά, αν και στον τουρισμό η Λήμνος καταγράφει σημαντική ανάπτυξη και αυτό είναι ευχάριστο για την οικονομία του Νομού Λέσβου. Χρειαζόμαστε όμως καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις για να μπορούμε να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο. Επίσης ένα ζήτημα που μας τέθηκε και δεν είναι μόνο στη Λήμνο αλλά και στη Λέσβο και σε όλα τα νησιά, είναι οι σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών των επιδοτήσεων στους επιχειρηματίες από το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Ένα ζήτημα που έχουμε θέσει και εγγράφως ως Επιμελητήριο αλλά και στις κατ’ ιδίαν επαφές μας και δυστυχώς δεν έχουμε το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε, μέχρι τώρα τουλάχιστον. Μάλιστα βλέπουμε ότι οι διαμαρτυρίες καταγράφονται και από άλλες περιοχές και πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της πάνω σε αυτό το θέμα, όχι με αόριστες υποσχέσεις, αλλά με χρονοδιαγράμματα πληρωμών», κατέληξε ο κ. Τατάκης.

Να σημειωθεί τέλος ότι στην εκδήλωση κοπής της πίτας στο Επιμελητηρίου Λέσβου παραβρέθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης αγροτικού, Αναστασία Αντωνέλη με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργο Λαγουτάρη καθώς συνέπεσε να ταξιδέψουν για τα θέματα της αρμοδιότητας τους στη Λήμνο.

spot_img

More articles

spot_img