Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Φαρμακευτικό Συνέδριο Αιγαίου, παρουσία Υπουργών

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΡΥΦΩΝ

Παρουσία του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού, Μάριου Θεμιστοκλέους (που βρέθηκαν στη Μυτιλήνη 2 μήνες από την προηγούμενη επίσκεψή τους για τα εγκαίνια του ΕΚΑΒ) και με την παρουσία διοικητών εποπτευόμενων Οργανισμών του Υπουργείου Υγείας, καθώς και άλλων εμπλεκομένων από το χώρο του φαρμάκου, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο το Φαρμακευτικό Συνέδριο Νήσων Αιγαίου που συνδιοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Καλύμνου και Κυκλάδων, με θέμα «Διαμορφώνοντας το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης». Το Συνέδριο ανακοινώθηκε επίσημα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το πρωί της Παρασκευής και αυτό λόγω της συμμετοχής της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στην έναρξη.

Το στρογγυλό τραπέζι με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης ήταν ο Μυτιληνιός πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων, Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος μάλιστα ήρθε και πρώτος σε ψήφους στις πρόσφατες εκλογές του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, καθώς είναι προσωπικότητα του επιχειρηματικού χώρου και με το κύρος του έχει δώσει μια άλλη δυναμική και στον τομέα του φαρμάκου. Συνολικά η οικογένεια Τρύφων έχει πολύ σημαντική κοινωνική προσφορά στη γενέτειρά της με συνεχείς οικονομικές δωρεές στους τοπικούς Αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς, αλλά και αθόρυβη προσφορά με την ενίσχυση άπορων οικογενειών, κάτι που ξεκίνησε από τον αείμνηστο πατέρα τους, Ελευθέριο Τρύφων.

Τιμώμενο πρόσωπο του Συνεδρίου ο Θεόδωρος Τρύφων, στον οποίο απονέμει την πλακέτα ο Απόστολος Βαλτάς

Μαζί με τον κ. Τρύφων τιμήθηκαν στην έναρξη του Συνεδρίου ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός και ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του ΕΚΠΑ, Παρασκευάς Δάλλας.

Αν και το συνέδριο δεν ήταν ανοιχτό στο κοινό καθώς αφορούσε τον κλάδο του φαρμάκου, η παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας κατά την έναρξη τροφοδότησε ένα ευρύτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα το πρώτο στρογγυλό τραπέζι στο οποίο συμμετείχε μαζί με άλλους εκπροσώπους ο Υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, με συντονιστή τον Στρατή Λιαρέλη, όπου συζητήθηκε το θέμα της έλλειψης φαρμάκων. Ο Υπουργός Υγείας, εμμέσως πλην σαφώς, δικαιολόγησε τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας, καθώς αναπτύσσοντας τους λόγους που παρατηρείται το φαινόμενο αναφέρθηκε εκτενώς στις χαμηλές τιμές των φαρμάκων που διατηρεί το Υπουργείο του από τη διατίμηση και μάλιστα θέλοντας να δώσει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είπε: «Οι τουρίστες που έρχονται τα καλοκαίρια για διακοπές επιστρέφοντας στις πατρίδες τους φεύγουν παίρνοντας μαζί τους σακούλες με φάρμακα από την Ελλάδα γιατί τα βρίσκουν φθηνότερα». 

Προσπερνώντας ότι το φάρμακο αποτελεί αγαθό έσπευσε να τονίσει ότι σε κάθε επιχείρηση, όπως και στη φαρμακοβιομηχανία, οι επιχειρηματίες επιδιώκουν το κέρδος και είναι λογικό οι επιχειρήσεις να επιδιώκουν τα φάρμακά τους να βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου διατίθενται σε υψηλότερες τιμές και άρα έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Υπογράμμισε όμως ότι τα φάρμακα που προορίζονται για την αγορά της Ελλάδας απαγορεύεται να επανεξάγονται και αναφέρθηκε στους μηχανισμούς ελέγχου που έχουν δομηθεί, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια για να μπορεί να υπάρχει καλύτερη εποπτεία από πλευράς του Υπουργείου του.

Πάντως με τα παραπάνω δεδομένα και τα όσα είπε ο Υπουργός, αυτό που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τις ελλείψεις φαρμάκων, ένα φαινόμενο που παρατηρείται για συγκεκριμένα σκευάσματα άλλοτε εντονότερα και άλλοτε λιγότερο έντονα. Μάλιστα λόγω της χαμηλής τιμής από τη διατίμηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων παρατηρείται και το φαινόμενο να σταματούν κάποιες εταιρείες να διαθέτουν τα φάρμακα, κατά καιρούς, στην ελληνική αγορά και μάλιστα αυτό έχει παρατηρηθεί σε σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας και πολύ χαμηλής τιμής, που συνήθως δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα από παρόμοια σκευάσματα.

Το Συνέδριο διεξήχθη και τις δυο μέρες στο φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου “Ελιά και Θάλασσα” στη Σκάλα Λουτρών, ενώ την έναρξη τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμούς ο Βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας και  ο Αντιπρόεδρος του νοσοκομείου, Στρατής Γόμος. Τις εργασίες του παρακολούθησαν φαρμακοποιοί από τη Λέσβο και εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου, καθώς και εκπρόσωποι των φαρμακοποιών από τους υπόλοιπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους που συμμετείχαν στη συνδιοργάνωση.

 

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img