Ευρεία σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, στην Αθήνα, στα γραφεία της Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος διορθώσεων σε περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας, σύμφωνα με τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη διερεύνηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον του ενδιαφέροντος που υπάρχει στις περιοχές που είναι καταχωρημένες με λανθασμένα δεδομένα.
Από τη Μυτιλήνη θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη ο Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Αντιδήμαρχος Δόμησης Γιάννης Βατός, ενώ εκτός από τα στελέχη της Κτηματολόγιο αναμένεται να συμμετάσχει, αν το επιτρέψει το πρόγραμμά του, και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Σε περίπτωση υποχρεώσεων του Υπουργού, ο ίδιος θα συνδεθεί μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης με το χώρο της σύσκεψης για να ακούσει και να καταθέσει τις δικές του απόψεις.
Η Λέσβος στο κομμάτι της Μυτιλήνης και της Γέρας είναι η μία από τις δύο περιοχές μαζί με τη Λευκάδα, που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εντός του Δεκεμβρίου, για την ψηφιοποίηση του κτηματολογίου, στην κατεύθυνση απλοποίησης διαδικασιών και παράκαμψης εμποδίων, ώστε να μπορέσουν να γίνουν επιμέρους διορθώσεις σε κτήματα που είναι καταχωρημένα σε λανθασμένες θέσεις και με λάθος διαστάσεις. Έτσι κι αλλιώς, το νέο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο θα περιλαμβάνει την ψηφιοποίησή του από το 2024 για τη δυνατότητα επιμέρους τροποποιήσεων και διορθώσεων λαθών με απλουστευμένες διαδικασίες και νομικούς ελιγμούς.
Ωστόσο ο χρόνος που απομένει για να γίνουν όλα αυτά μέχρι το τέλος του 2024 – αν και τυπικά έχουμε ένα χρόνο μπροστά μας – είναι πολύ μικρός σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος και αυτό είναι ένα επίμαχο σημείο από την ώρα που ο Υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης έχει δηλώσει επίσημα σε συνέντευξή του ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευτεί στους Ευρωπαίους εταίρους ότι τέλος του 2024 το κτηματολόγιο της Ελλάδας θα παραδοθεί στην Ευρώπη.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός από τις ιδιωτικές περιουσίες στα γρανάζια του κτηματολογίου βρίσκεται και η δημοτική περιουσία του Δήμου Μυτιλήνης. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε εκτός από τον κ. Κύτελη που έχει τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής για το χειρισμό αυτών των θεμάτων, και ο νέος Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, έχει αρχίσει από τώρα να ενημερώνεται για τα δεδομένα, τις «παγίδες», αλλά και τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν από το νέο νομοσχέδιο για τις διορθώσεις του κτηματολογίου, γνωρίζοντας με την ιδιότητά του ως πολιτικός μηχανικός αυτά τα θέματα καθώς ήταν στενός συνεργάτης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, το 2011, όταν δρομολογήθηκαν για πρώτη φορά οι διορθώσεις στη Λέσβο.
Να υπογραμμίσουμε πως για τη Λευκάδα το θέμα του κτηματολογίου το παρακολουθεί στενά ο βουλευτής της περιοχής Θανάσης Καββαδάς, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα για το θέμα του κτηματολογίου, παρουσία και κομματικών αξιωματούχων της Νέας Δημοκρατίας.
Η συνάντηση που θα γίνει στα γραφεία της Κτηματολόγιο για τη Λέσβο έρχεται σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που έγινε με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Λευκάδας και έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη του όλου θέματος, ως προς την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος, για το οποίο επί του παρόντος υπάρχουν θολά σημεία κι αναπάντητα ερωτήματα και αυτό είναι λογικό καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι λεπτομέρειες.
Ο Χ. Αθανασίου
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου, τόνισε ότι «εδώ και 4 χρόνια καταβάλλουμε μία σημαντική προσπάθεια για την επίτευξη κοινώς αποδεκτών λύσεων στα ζητήματα του κτηματολογίου ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ιδιοκτητών γης στη Μυτιλήνη και στη Γέρα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε το 2019 και δεν έχει νόημα να σχολιάσω τι παραλάβαμε πάνω σε αυτά τα θέματα. Αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε τη λύση στους πολίτες και προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε συνάντηση τη Δευτέρα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τους θιγόμενους από το κτηματολόγιο συμπατριώτες μας».
Ο Γ. Βατός
Από τη δική του πλευρά ο Αντιδήμαρχος Δόμησης, Γιάννης Βατός, σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ότι «νομίζω πως μετά τη σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα στην Αθήνα θα μπορούμε να έχουμε έναν πιο συγκεκριμένο οδικό χάρτη για όλα αυτά που δρομολογούνται και βρίσκουν το Δήμο Μυτιλήνης μέσα στις εξελίξεις. Κι αυτό καθώς το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και προβλέψεις από τις οποίες θα διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες για να βγουν από το αδιέξοδο στη Μυτιλήνη και τη Γέρα. Γνωρίζετε ότι προσωπικά ως Αντιδήμαρχος ασχολούμαι με το θέμα από το 2011 όταν για πρώτη φορά τότε η Κτηματολόγιο, Σεπτέμβριο μήνα, αναγνώρισε επίσημα ότι έγιναν λάθη στη Λέσβο – μέχρι τότε δεν το δεχόταν – αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για να γίνουν διορθώσεις. Και βλέπετε πώς τα φέρνει ξανά η ζωή να είμαι και πάλι Αντιδήμαρχος ενώ φτάνουμε στο τελικό στάδιο, παρότι τα χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις. Εδώ και 2 χρόνια δώσαμε ένα σημαντικό αγώνα αναλαμβάνοντας και το πολιτικό ρίσκο, αν θέλετε και καθώς είμαι ο τελευταίος που θα μιλήσω για το δικό μου ρόλο, οφείλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχό μας Στρατή Κύτελη και τον βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος μαζί με το συνάδελφό του από την Λευκάδα κ. Καββαδά κατάφεραν να αναδείξουν μέσα από τα δικά μας προβλήματα σε Λέσβο, Χίο και Λευκάδα το πρόβλημα του κτηματολογίου στην Ελλάδα. Και ευτυχώς σε αυτή τη συγκυρία ο Υπουργός που ανέλαβε τις τύχες του κτηματολογίου, ο κ. Κυρανάκης, είναι ένας άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης που γνωρίζει και από ψηφιακή πολιτική, αλλά και από τα ζητήματα του κτηματολογίου, καθώς όπως έχει δηλώσει δημόσια και η δική του ακίνητη περιουσία βρίσκεται στα γρανάζια αυτών των καταστάσεων. Άρα λοιπόν γνωρίζει και από τη δική του περίπτωση και μπορεί, πιστεύω, να προωθήσει τις λύσεις όσο κανένας άλλος», είπε ο κ. Βατός.