Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στην «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» το ΚΥΤ της Βάστριας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Μια ακριβή φαραωνική δομή μέσα στο δάσος ετοιμάζει το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή των νέων δομών σε Λέσβο και Χίο και την αναβάθμιση της υφιστάμενης δομής στο Φυλάκιο Έβρου, κατά την οποία προκύπτει πως η «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» είναι αυτή που αναλαμβάνει την εκτέλεση του έργου. Η εταιρεία έδωσε την υψηλότερη έκπτωση επί του προϋπολογισμού του έργου από τις άλλες δύο συμμετέχουσες στον διαγωνισμό, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και INTRAKAT. Η επιλογή του αναδόχου αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην πορεία της δημιουργίας του νέου ΚΥΤ στην περιοχή Βάστρια στη Λέσβο, με την οποία είναι αντίθετη το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα να προκύψουν και οι αναμενόμενες από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αντιδράσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 142,4 εκατομμύρια ευρώ πλέον Φ.Π.Α., από τα οποία τα 76 εκατομμύρια αφορούν την κατασκευή της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στη Λέσβο στη θέση Πλάτη στη Βάστρια του Δήμου Μυτιλήνης σε έκταση 240 περίπου στρεμμάτων. Από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο 2ο στάδιο του διαγωνισμού, η INTRAKAT κατέθεσε προσφορά με έκπτωση 5,04% επί του συνόλου του προϋπολογισμού, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. έκπτωση 5,89% και η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. την έκπτωση 7,10%, με αποτέλεσμα η τελευταία να είναι εκείνη που τελικά επιλέγεται για την εκτέλεση του έργου. Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, προσφυγή εναντίον αυτής μπορεί να ασκηθεί εντός προθεσμίας δέκα ημερών από την κοινοποίησή της, ενώ στις 17 και 20 Σεπτεμβρίου λήγει για την ανάδοχο η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή αντίστοιχα.

Ο διαγωνισμός προβλέπει ολοκλήρωση του έργου εντός οκτώ μηνών, επομένως το αργότερο έως τον Μάιο του 2022, το νέο ΚΥΤ της Λέσβου θα είναι έτοιμο. Κάτι το οποίο ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιτρέψει η τοπική κοινωνία.

 

Οι αντιδράσεις

Άμεση ήταν η αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Ο Νίκος Καρασάββας, Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής, σημειώνει πως παραμένουν στις επάλξεις και θα σταθούν εμπόδιο στα επόμενα βήματα, που δεν είναι άλλα από την εγκατάσταση του εργολάβου και το ξεκίνημα του έργου. Σχολιάζει, όμως και το ύψος του προϋπολογισμού που είναι δυσανάλογο του μεγέθους του έργου. «Είναι ένα τεράστιο ποσό, που δεν δικαιολογείται. Φαίνεται πως το Υπουργείο επενδύει πολλά χρήματα σε αυτό το έργο, το οποίο μάλιστα θα φέρει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Δεν γίνεται κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την τοπική κοινωνία», σημειώνει στα «ΝΕΑ της Λέσβου», προσθέτοντας ότι από την πλευρά τους παραμένουν σταθεροί στη θέση τους, ζητώντας αποσυμφόρηση της Λέσβου και όχι νέα δομή στο νησί. Θέση, που όπως έχουν επισημάνει στο παρελθόν δεν σημαίνει μονιμοποίηση του ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, ούτε «όχι» σε κάθε πρόταση διαχείρισης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λέσβου στέκονται στο κόστος κατασκευής του έργου, την έκταση που θα καταλαμβάνει, αλλά και την τοποθεσία του. Πριν λίγους μήνες με ανακοίνωσή τους χαρακτήριζαν ως «μια μικρή (ή όχι και τόσο μικρή) πόλη στο κέντρο του νησιού μας» το νέο ΚΥΤ στη Βάστρια, επισημαίνοντας πως αυτό θα είναι εφαπτόμενο σε περιοχή Natura, στο βόρειο άκρο του 300 χιλιάδων στρεμμάτων πευκοδάσους του νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους πυρκαγιάς. Παράλληλα, εξέφραζαν και τότε τους φόβους τους πως παρά τους ισχυρισμούς από πλευράς της Κυβέρνησης, αυτό που σχεδιάζεται είναι μια υπερδομή έτοιμη να στεγάσει χιλιάδες ανθρώπους και όχι τους μηδενικούς πληθυσμούς. 

 

Αντιδρά η Χίος

Αντίστοιχες αντιδράσεις για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ στην περιοχή Θόλος συναντά ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και στην εκλογική του περιφέρεια, τη Χίο, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο μεταναστευτικός πληθυσμός στο νησί έχει μειωθεί δραματικά στα 418 άτομα, με λιγότερους από 280 να είναι αυτοί που μένουν μέσα στη δομή φιλοξενίας. Η αντίστοιχη επιτροπή αγώνα των κατοίκων του γειτονικού νησιού είναι υπέρ ενός χώρου Καταγραφής και Ταυτοποίησης με ολιγοήμερη παραμονή και προώθηση των αιτούντων άσυλο στις χώρες προορισμού τους για το άσυλο και τα περαιτέρω, θέση με την οποία λίγο-πολύ συμφωνούν και μέλη της επιτροπής της Λέσβου. «Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας έχουν ίσα και διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, που πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού με πράξεις και έργα, αντί του εγκλωβισμού του ντόπιου και ξένου πληθυσμού στα νησιά μας. Ο εγκλωβισμός των ανθρώπων αυτών δεν είναι σε καμία περίπτωση το ζητούμενό τους και βέβαια ούτε το δικό μας!», είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Νίκος Χούλης, και κατά τη συμμετοχή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής πριν από λίγες μέρες. 

 

spot_img

More articles

spot_img