Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Στις σχολές της επιλογής τους οι πρώτοι της Λέσβου

Χαμόγελα έφεραν οι ανακοινώσεις των φετινών βάσεων εισαγωγής στους πρωτεύσαντες υποψήφιους και υποψήφιες από τη Λέσβο, επισφραγίζοντας την προσπάθεια μιας δύσκολης και απαιτητικής χρονιάς. Οι περισσότεροι από τους μαθητές και μαθήτριες του νησιού μας, στων οποίων τις εξαιρετικές επιδόσεις είχαμε αναφερθεί πριν λίγες εβδομάδες έπειτα από την ανακοίνωση των βαθμολογιών, πέρασαν σε σχολές που ήταν πρώτες ή μεταξύ των πρώτων επιλογών τους, ενώ κάποιοι και κάποιες από αυτούς και σε πολύ καλή σειρά. Μπαίνουν, επομένως, με περίσσευμα χαράς και αισιοδοξίας στην ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά που αποτελεί και ξεκίνημα σε αυτή την νέα φάση της ζωής τους.

Πού πέρασαν, όμως, οι μαθητές και μαθήτριες των ΓΕΛ της Λέσβου που είχαν συγκεντρώσει τις υψηλότερες βαθμολογίες;

 

Στη Μυτιλήνη

Η Μιχαέλα Χαλκιώτη από το Πρότυπο Λύκειο με 18.721 μόρια πέρασε στην πρώτη της επιλογή, την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσπάθειά της, αλλά και τη στήριξη των εκπαιδευτικών και της οικογένειάς της. Συνάδελφοί της θα είναι και η Παρασκευή Κουτσοβίλη του 2ου ΓΕΛ, που με τα 18.549 μόρια που είχε συγκεντρώσει κατάφερε να περάσει στη 2η επιλογή της, που ήταν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, όπως και η Μαρία Κάσσου του 3ου ΓΕΛ, που με 18.766 μόρια, έχασε για ελάχιστα την 1η της επιλογή που ήταν η Ιατρική Σχολή Αθηνών, αλλά πέρασε σε εκείνη της Θεσσαλονίκης. Στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, όμως, πέρασε ο Αχιλλέας Πηλίνης, μαθητής του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο οποίος κατάφερε στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις να συγκεντρώσει 18.950 μόρια, που ήταν αρκετά για να πετύχει την πρώτη του επιλογή.

Αντίστοιχα πρώτη επιλογή ήταν και για την μαθήτρια του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, Ανδριάννα Σαμιώτη, η Νομική Σχολή της Αθήνας, όπου κατάφερε να περάσει με τα 19.125 μόρια που είχε συγκεντρώσει στις πανελλαδικές εξετάσεις, τα οποία μάλιστα ήταν και η 2η καλύτερη επίδοση φέτος για το νησί μας.

 

Στην υπόλοιπη Λέσβο

Έχοντας ως «προίκα» τα 19.232 μόρια, την καλύτερη φετινή επίδοση στη Λέσβο, δεν θα δυσκολευόταν να πιάσει την πρώτη του επιλογή και ο Θανάσης Παπατζιάμος από το ΓΕΛ Παμφίλων, που πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επισφραγίστηκε έτσι η προσπάθειά του, καθώς όπως μας είχε δηλώσει «είμαι ενθουσιασμένος γιατί περίμενα λίγο χαμηλότερη βαθμολογία. Όλη την χρονιά όμως, όπως και τις προηγούμενες, είχα σκληρή δουλειά με το διάβασμα και αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί οι κόποι μου ανταμείβονται».

Αντίστοιχα υψηλή επίδοση (την 3η καλύτερη στη Λέσβο) είχε σημειώσει και η Ειρήνη Σιμιτζή, μαθήτρια του ΓΕΛ Γέρας, που χωρίς να το περιμένει συγκέντρωσε 19.032 μόρια και εν τέλει πέρασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η Μαριάνθη Αλεντά από το ΓΕΛ Αγιάσου την ίδια στιγμή, όχι απλά πέτυχε την εισαγωγή της στην πρώτη της επιλογή, που ήταν στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά μάλιστα ήταν και η 3η στη σειρά επιτυχόντων του τμήματος με 18.882 μόρια. Αντίστοιχα υψηλή επίδοση και σειρά κατάταξης και για την Προκοπία – Ραφαέλα Κούτσικου από το ΓΕΛ Πολιχνίτου, που με 18.802 μόρια πέρασε δεύτερη στο Τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων, που και για εκείνη αποτελούσε πρώτη επιλογή. Όπως πρώτη επιλογή ήταν και για την Μυρτώ Μιχαλέλλη από το ΓΕΛ Πλωμαρίου, που με 18.044 μόρια πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Βιολογίας στην Αθήνα.

Από τις πρώτες επιλογές η εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που με 18.361 μόρια πέτυχε ο Χαράλαμπος Χατζηδημητρίου από το ΓΕΛ Καλλονής, και πρώτη επιλογή το Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την μαθήτρια του ΓΕΛ Μανταμάδου, Μαρία-Νεφέλη Βογιατζή, που πέτυχε την εισαγωγή της σε αυτό, όντας 9η στη σειρά κατάταξης, με 17.703 μόρια. Από το ΓΕΛ του Ιππείου και με 17.521 μόρια πέτυχε την εισαγωγή της στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής η Παναγιώτα Στρογγυλού πετυχαίνοντας επίσης μια από τις πρώτες της επιλογές.

Πρώτος στη σειρά κατάταξης και με 18.712 μόρια πέτυχε την εισαγωγή του στην πρώτη του επιλογή, στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά ο Δημήτρης Τιμολέων, μαθητής του ΓΕΛ Άντισσας. Αντίστοιχα, στην πρώτη της επιλογή, που ήταν το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πέρασε με 17.922 μόρια και η Νίκη Δρακούλα από το ΓΕΛ Πέτρας.

Αν κάτι επηρέασε – με διαφορετικό τρόπο τον καθένα και την καθεμία – τους υποψηφίους της φετινής χρονιάς, αυτό ήταν αναμφισβήτητα τα κλειστά σχολεία της σχολικής χρονιάς που μας πέρασε και οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές συνθήκες, που αυτά διαμόρφωσαν. Σε γενικό βαθμό, όμως, οι μαθητές και μαθήτριες της Λέσβου, που κατάφεραν κατ’ αρχήν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα μόρια για να κυνηγήσουν με καλύτερες προοπτικές τις επιλογές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πέτυχαν τους στόχους τους. Από την πλευρά μας, όχι μόνο σε όσους και όσες έχουμε αναφερθεί, αλλά σε όλα τα παιδιά ευχόμαστε καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία!