«Στο κόκκινο» η Λέσβος

Ανάμεσα στις επτά περιοχές της χώρας με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, σε σχέση με τον πληθυσμό τους, περιλαμβάνεται η Λέσβος. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 14 νέα περιστατικά για το νησί μας, ενώ την Τρίτη 30. Αυτό που «βάζει» τη Λέσβο στο χάρτη των «κόκκινων» περιοχών είναι ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νέων μολύνσεων από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη αγγίζει τις 143!
Οι τοπικές υπηρεσίες υγείας είχαν 38 θετικά την Τρίτη στη Μυτιλήνη, ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα όσο αφορά τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια καθώς η οδηγία που έχει δοθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Μυτιλήνης, είναι να δίνουν τα στοιχεία κεντρικά στον ΕΟΔΥ ή καλύτερα δεν αναλαμβάνει ο Ιατρικός Σύλλογος την ευθύνη να καλύψει τα μέλη του για θέματα «προσωπικών δεδομένων» που θέτουν τα Εργαστήρια. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια δεν συζητάμε για προσωπικά δεδομένα, αλλά για θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας. Καθώς τίθεται το ερώτημα: με ποιο τρόπο, θα θιγούν τα προσωπικά δεδομένα πολιτών που έχουν θετικό δείγμα, όταν οι ίδιες τοπικές υπηρεσίες Πολιτικής προστασίας θα επικοινωνήσουν μαζί τους για να ξεκινήσει η ιχνηλάτηση και για να τους δώσουν οδηγίες; Η μόνη -πολύ σημαντική όμως- διαφορά, είναι ότι αν τα ιδιωτικά εργαστήρια ενημερώσουν μόνο κεντρικά τον ΕΟΔΥ, οι τοπικές υπηρεσίες θα ενημερωθούν στην καλύτερη περίπτωση …τρεις ημέρες μετά! Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα και οι θετικοί κυκλοφορούν όπως και οι επαφές τους, μέχρι να δεήσει η κεντρική υπηρεσία του ΕΟΔΥ να ενημερώσει τις τοπικές υπηρεσίες.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Παναγιώτης Προβένζας μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» για το θέμα αυτό, εξήγησε ότι έχει θέσει επανειλημμένα τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι πρόεδροι ιατρικών συλλόγων σε τηλεδιασκέψεις με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ χωρίς να έχουν λάβει απαντήσεις.
Το θέμα έχει θέσει σε παλιότερες δηλώσεις του και ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης Γιώργος Αλεξίου, ενώ έχει απασχολήσει πολλές συσκέψεις τοπικών φορέων υγείας , που έχουν στείλει και σχετικά έγγραφα στις κεντρικές υπηρεσίες, χωρίς απάντηση.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»