Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Στο λιμάνι πάλι οι μετανάστες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

 

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΦΡΑΚΑΡΕ Η ΜΟΡΙΑ!

 

– Σε αδιέξοδο πάλι το κέντρο της Μυτιλήνης λόγω της αδυναμίας καταγραφής στο hot spot με 200 άτομα που ανέμεναν στο Κολυμβητήριο… τη σειρά τους για να καταγραφούν

-Αγωνιώδης επιστολή του Λιμενάρχη Μυτιλήνης στον Υπουργό Ναυτιλίας με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα

 

 

Αυξημένες παραμένουν οι προσφυγικές ροές στη Λέσβο που συνεχίζει ν’ αποτελεί βασική πύλη εισόδου στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ την ίδια ώρα εικόνες που περσινού καλοκαιριού επέστρεψαν χθες στη Μυτιλήνη, καθώς περίπου 200 νεοαφιχθέντες πρόσφυγες παρέμεναν για ώρες πίσω από το Κολυμβητήριο, υπό αστυνομική επιτήρηση, αφού παρουσιάσθηκε “μπλακ-άουτ” στην πτέρυγα καταγραφής της Μόριας!

Πάνω από 4.600 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, καθώς οι υποσχέσεις για αποσυμφόρηση του νησιού έχουν μείνει στα λόγια και οι ροές συνεχίζονται αμείωτες παρ ότι η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου προειδοποιούσε με έγγραφο της από τον Ιούλιο πως «δεν πάει άλλο» και μάλιστα ήταν η δεύτερη φορά που απευθυνόταν εγγράφως στα αρμόδια Υπουργεία από τον περασμένο Μάρτιο.

 

Οι αφίξεις

 

Από το πρωί της περασμένης Δευτέρας 22 Αυγούστου μέχρι και χθες Δευτέρα 29 Αυγούστου το πρωί, στη Λέσβο έφθασαν συνολικά 358 πρόσφυγες και μετανάστες. Την αντίστοιχη περίοδο στη Χίο πέρασαν 78, ενώ στη Σάμο μόλις επτά.

Αμέσως μόλις βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες και υποχώρησαν οι άνεμοι, για μια ακόμη φορά οι ροές προς τη Λέσβο αυξήθηκαν κατακόρυφα ,επιβεβαιώνοντας κάθε μέρα που περνάει ότι οι έλεγχοι στα απέναντι παράλια είναι ανύπαρκτοι και τα κυκλώματα των διακινητών δρουν ανενόχλητα. Συνολικά μόνο χθες Δευτέρα  το λιμενικό  διέσωσε 175 πρόσφυγες και μετανάστες. Ειδικότερα ανοικτά της Αγριλιάς νότια της Μυτιλήνης περισυνελέγησαν 44 άτομα, ανοικτά του λιμανιού της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν άλλα 57 άτομα, ενώ μια ακόμη βάρκα με 75 άτομα εντοπίσθηκε πάλι… ανοικτά του λιμανιού της Μυτιλήνης την ίδια μέρα.

Συνολικά στη Λέσβο παραμένουν  4.679 εγκλωβισμένοι  πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Στη… σκιά του Κολυμβητηρίου

 

Χθες από το μεσημέρι περίπου 200 άτομα παρέμεναν στην πίσω πλευρά του Κολυμβητηρίου από την πλευρά του Αγάλματος της Ελευθερίας κρυμμένοι πίσω από λεωφορεία και επιτηρούμενοι από αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν εκεί προσωρινά καθώς η Υπηρεσία “Πρώτης Υποδοχής” υποστήριξε ότι είχε “φουλάρει” και επρόκειτο μέχρι το απόγευμα να μεταφερθούν στο hot spot.

 

Το κράτος της Μόριας

 

Το χθεσινό περιστατικό πάντως, αποδίδεται σύμφωνα με πληροφορίες όχι τόσο στην έλλειψη χώρου στη Μόρια, όσο σε αδυναμία συνεργασίας του Λιμεναρχείου με τους “επικεφαλής” της υπηρεσίας “Πρώτης Υποδοχής” στη Μόρια. Επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού, λειτουργούν με ωράρια Δημοσίου και αφήνουν το Λιμενικό να βρει λύσεις για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες περίμεναν για ώρες στη Μόρια και μάλιστα οι υπεύθυνοι εκεί αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που ζήτησαν να πάνε τουαλέτα! Παρόμοια τέτοια περιστατικά, με τους μετανάστες να περιμένουν μέσα στα λεωφορεία για να τους… ανοίξουν στη Μόρια, καταγράφονται πολύ συχνά τελευταία.

Μετά από “διαπραγματεύσεις” χωρίς αποτέλεσμα, χθες υποχρεώθηκε το λιμενικό να μεταφέρει τους 175 πρόσφυγες στο χώρο του λιμανιού πίσω από το Κολυμβητήριο μέχρι να… τους δεχθούν στη Μόρια για καταγραφή.

 

Η οργισμένη επιστολή του Λιμενάρχη

 

Το χθεσινό περιστατικό προκάλεσε την οργή του Λιμενάρχη Μυτιλήνης κ. Πασσάδη, ο οποίος  απευθύνθηκε με έγγραφό του στον Υπουργό Ναυτιλίας – το οποίο κοινοποίησε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης  – καταγγέλλοντας την παρουσία εκατοντάδων μεταναστών στο λιμάνι. «Δεν έχω πού να τους πάω!!!», φέρεται ν’ αναφέρει στην αγωνιώδη επιστολή του ο Λιμενάρχης.

Οι λιμενικοί υποστηρίζουν ότι αστυνομικοί στο hot spot δεν τους επιτρέπουν να αποβιβάσουν πρόσφυγες και μετανάστες τις απογευματινές και βραδινές ώρες με το αιτιολογικό ότι το κέντρο καταγραφής… είναι κλειστό. (!!!)

 

Υπάρχει… χώρος

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δυναμικότητα της Μόριας το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί με προοπτική μέσα στο επόμενο διάστημα να διπλασιασθεί. Συγκεκριμένα σε πλήρη λειτουργία είναι δυο μεγάλες πτέρυγες και πριν λίγους μήνες παραδόθηκαν οι “επεκταμένοι” χώροι καταγραφής και ασύλου. Παράλληλα αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να παραδοθούν και δυο νέες πτέρυγες  στο παλιό διοικητήριο στο παλιό στρατόπεδο της Μόριας. Με την παράδοσή τους η δυναμικότητα της Μόριας θα διπλασιαστεί και από 3.000 άτομα που είναι σήμερα θα μπορεί να δεχθεί μέχρι και 6.000 άτομα.

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img